Reklama

Reklama

Cesta domů

  • Čína Wo de fu qin mu qin (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Obchodník Luo Yushen sa po rokoch vracia do rodnej dediny v severnej Číne. Doma ho zastihne smutná správa - zomrel mu otec, ktorý tu pôsobil ako učiteľ. Jeho matka trvá na usporiadaní tradičného pohrebného ceremoniálu. Ten v ňom prebúdza dávne spomienky na udalosti, o ktorých počúval ako chlapec. Jeho otec Luo Changyu v tomto zastrčenom kúte kedysi nastúpil na učiteľské miesto a zamiloval sa do najpôvabnejšej z miestnych dievčat, Zhao Dio. Láska však nemala v období čínskej kultúrnej revolúcie miesto, mladý učiteľ bol obvinený z politickej chyby a bol prinútený k odchodu. Dvojica sa nevidela dva roky. Potom sa zamilovaným podarilo opäť stretnúť. Vzali sa a rozdelila ich až smrť. Ich syn, ktorý si uvedomuje, aké silné bolo toto rodinné puto a koľko prekážok museli jeho rodičia prekonať, sa rozhodne, že splní nielen matkine, ale i otcove posledné želanie... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (137)

Los 

všechny recenze uživatele

Příjemný poetický film, první role mladičké Ziyi, která si svým výkonem zajistila u režiséra další role. Děj je téměř nulový a když se s tímto faktem smíříte a snažíte se film vychutnat, nebudete nejspíš zklamáni. Režisér zde pěkně pracuje s hudbou i barvami. Celkově na mě film působil mnohem méně kýčovitě než jeho pozdější Hrdina, ale u takových filmů jde hodně o aktuální náladu...a já se trefila s tímto filmem do vhodné nálady, takže proto tak vysoké hodnocení :) 8/10 ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

2 v 1. Na začátku a na konci film rámuje černobílé drama ze současné čínské vesnice. Syrový příběh o úctě k tradicím a úpadku venkova, ze kterého se mladí stěhují do měst. Mezi tím je ovšem vložen prostý a idylický příběh z konce 50. let tamtéž. Jednoduchá romance negramotné dívky a pouze o pár let staršího vesnického učitele hýří barvami a opájí se krásou Ziyi Zhang v její první hlavní roli. Romance u mne vyhrála na celé čáře. Trvalou konstantou celého filmu zůstává úžasná práce kameramana. ()

Reklama

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Skoro je až k podivu, že před Hrdinou a Klanem létajících dýk točil Zhang Yimou filmy jako Cesta domů (The Road Home). Je to filmové ztělesnění jednoduchosti a prostoty a zároveň důkazem, že i v nich se může skrývat neuvěřitelná krása, půvab, síla. ___ Současný začátek a konec mi ne úplně seděl, takže 90%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $1,280,490Tržby Celosvetovo $6,780,490║ Vizuálne poňatie tu jednoznačne zatieni príbeh, ten je až moc jednoduchý a tým pádom nijak zvlášť zaujímavý, aj keď natočený s citom a dá sa doslova povedať v reálnom príbehu ako zo života. Len mne osobne tam chýbala silnejšia príbehová väzba. /60%/ ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Yimou Zhang dokázal natočit krásné filmy, dojemné, lidské, silné, i když zaměřené jen na obyčejné lidi. Ale i jejich osudy jsou silné, a právě to je film "Cesta domů". Lidsky krásné, dojemné, se silnými scénami, které jsou na první pohled obyčejné. Ale jak mladá Zhao běží za svým milým s jídlem, ale nedostihne ho, je dechberoucí. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Scénář k filmu napsal Bao Shi podle své vlastní novely "Remembrance". (profhubert)
  • V domě Zhao Di visí na začátku filmu plakát k soundtracku filmu Titanic (1997). (profhubert)
  • Režisér Yimou Zhang řekl, že inspirací při tvorbě tohoto filmu mu byl íránský režisér Abbas Kiarostami, kterému tímto vzdal poctu. (profhubert)

Související novinky

Seminář čínských filmů 2012

Seminář čínských filmů 2012

03.03.2012

Kino Svět, Hodonín od 9. do 11. března 2012. Přehlídka, navazující na tradici seminářů asijské filmové tvorby, pořádaných v uplynulých letech ve Veselí nad Moravou v kině Morava se od letošního roku… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama