Reklama

Reklama

Velký příběh vášnivé a zakázané lásky, která změnila celý národ. Královská aféra je příběhem vášnivé a zakázané lásky, která propukla na začátku sedmdesátých let osmnáctého století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem pološíleného dánského krále Kristiána VII., a mladičkou královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou, a která nezasáhla pouze královský dvůr. Dánsko v té době bylo jednou z posledních bašt konzervativního myšlení, jež tvrdě odolávala osvíceneckým tendencím. Osvícenec Struensee naopak využil svého vlivu na krále, který doposud chod státu ponechával plně v rukou státní rady, a inicioval proměnu Dánska na vzor osvíceneckého státu... Příběh milostného trojúhelníku v královském sídle a jeho provázanosti s historií patří v Dánsku mezi obecně známá fakta a součást školních osnov. Ačkoli se mu věnovala řada beletristických i faktografických knih a byl převeden do formy baletu i opery, až doposud se nedočkal filmového zpracování. Nelehkého úkolu se chopil režisér a scenárista Nikolaj Arcel, který téma zakázané lásky a společenských reforem zpracoval moderním stylem, ale současně se inspiroval v klasických historických filmech ze čtyřicátých a padesátých let dvacátého století. Cílem bylo vytvořit obraz historie očima postav, pro které jsou okázalé kostýmy a život u královského dvora každodenností. Ve výsledku se tak film neopájí výpravou, která má pouze roli přirozené a nerušivé kulisy, ale soustředí se výhradně na empatický vhled do hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (308)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

I zřel osvícený doktor Mads, že je cosi schizofrenního ve státě Danském. Na vlastní kůži manipulátora pak těžce zakusí, jak je teorie lásky božská a její praxe ďábelská, jak nepatrná myšlenka dokáže přeskočit moře i souš a že peklo je prázdné, protože ďáblové jsou mezi námi.. Takhle nějak by Willy shrnul sexuální i mocenské choutky na dvoře lehce cáklého Kristiána VII., u kterých je po filmařské stránce vše tak přesně na svém místě, až to ztrácí schopnost zaujmout i dojmout. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Tvůrci měli kliku v obsazení. Mikkelsen nikdy nebyl žádný hezoun, do své role oduševnělého lékaře tak výborně padne. Nejde o lásku na první pohled, královna se do něj zamiluje, až když zjistí, že ho zajímá literatura a jak inteligentně dokáže mluvit o tehdejších problémech. Podobně jeho předobraz pravděpodobně nebyl velký fešák, ale měl sexy mozek. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Dlouho mi tenhle historický kus o podstatné kapitole dánských dějin unikal. Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard a Alicia Vikander jsou skvělí, práce s jejich vykreslením je skvělá, interiéry jakbysmet, atmosféra je přiměřeně dusná, scénář není jen milostným plácáním v kruhu. Tvůrci vsadili na poměrně konzervativní způsob natáčení, a vyšlo to. Příběh o tom, jak dětinský egocentrik není sto uspokojit královnu a jak jeho roli převezme zarytý osvícenec a králův lékař, není úplně známý, což je jenom dobře. A mě bavil zhruba tak, jak jsem očekával!! ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Po strašně dlouhé době jsem měla možnost zhlédnout opravdu pořádné historické drama. Získalo si mě především klasické pojetí, přesně díky tomuto jsem si tento žánr tak zamilovala. Jde skutečně na první pohled vidět, že s tímto filmem nemá nic společného Hollywood, není zde totiž taková ta jeho klasická líbivost a na nic si film nehraje, je odvyprávěn s velkou lehkostí, skvělá režie a skvělé herecké výkony, atmosféra je správně pochmurná, hlavní mužská postava nemá zaujmout svým zevnějškem, ale svou osobností. Tu pátou hvězdu dávám vyloženě proto, že mi udělalo radost, že ještě někdo dokáže natočit historické drama, které bude lahodit mému oku, už jsem v to ani nedoufala. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Hozená rukavice americkým a britským mnohdy extrémně přeškrobeným aristokratickým cajdákům z dob minulých. Sice se nevyhnete asi tak dvaceti záběrům, kdy se proti sobě stříhají zadumané dvacetivteřinové pohledy dvou hlavních postav, ale naštěstí toho není tolik. Zda dříve šlechta skutečně praktikovala takovouto řeč těla těžko říci, avšak pro divákovu pozornost je to věc krajně negativní. Na Royal Affair je velmi brzy čitelný evropský režijní rukopis. Je to svěží, kostýmy a výpravou přiměřeně okázalá podívaná, jejíž tempo je lineárně stupňované tak, jak se stopáž chýli ke konci. Posledních pět minut je režisérsky čistá magie a příběh o falešném obvinění člena dvoru dostává fantastické obrátky a skoro až tragédii gigantických rozměrů. Dějiny Dánska moc známé nejsou, ale po tomhle filmu máte chuť hltat je od A do Z. Zde zřejmě objeven neuvěřitelný talent Alicie Vikander. Ještě tu není na 100 procent, jako například v Danish Girl, nebo v The Light Between The Oceans, ale ten potenciál nelze přehlédnout. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (15)

  • Natáčelo se od 14. dubna do 12. května 2011 ve Švédsku, Dánsku, Německu a v Česku (Praha, Kroměříž, Doksany, Zámek Ploskovice, klášter Chotěšov). (Varan)
  • Film zahajoval v roce 2012 pražský festival Dny evropského filmu. (morgos)
  • Dánskou produkci do Česka přivedly filmové pobídky, atraktivní lokace, skvělá pověst českých štábů, ale i pracovní doba, která v Dánsku nesmí překročit osm hodin. (morgos)

Související novinky

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama