Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rasputin. Muž opředený mnoha mýty, pro některé guru a prorok, zachránce ruského impéria a jako léčitel a mystik i zdraví mnoha lidí, pro jiné nepřítel Ruska číslo jedna. Na dvoře poslední ruského cara Mikuláše II. měl Rasputin silný vliv, který se opíral především o důvěru pověrčivé Alexandry Fjodorovny, manželky imperátora. Původem ze sibiřské vesnice se tento mystik dostal až na carský dvůr, když zachránil carského syna, v roce 1905. Legendou je i Rasputinova smrt 30. prosince 1916. Atentátníci ho pod vedením knížete Jusupova otrávili cyankáli, které však na něj nepůsobilo, po té několikrát střelili a nakonec hodili do Něvy, kde se, podle pitvy, utopil... Ztvárnění Rasputina hvězdným Depardieuem se setkalo se značnou kritikou. Údajně bylo natáčení řízeno Depardieuem, kterého pověřil samotný Putin. Postava Rasputina vždycky přitahovala nejen historiky, ale i literáty a byla vděčnou látku i pro filmaře. Každopádně Rasputin Josée Dayanové je zajímavým příspěvkem do této řady. Ve Francii byl film vysílán pouze na televizní stanici France 3 v roce 2011 a prezentován jako televizní historický film. Posléze vyšel na DVD. Naopak v Rusku byl film uveden téměř dva roky po té, v roce 2013, v nové střihové verzi v kinech jako historický velkofilm. Film se natáčel ve městě Puškino nedaleko Petrohradu v Kateřinském a Jusupovském paláci, kde byl Rasputin zavražděn. (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Hneď na začiatok nechcel som pozerať tento film, ale Rasputina z roku 2013, ale čo už. Tento film ma zo všetkého troška, boje v 1 svetovej, historický nádych o Ruských dejinách a aj o veľmi kontroverznej postave v Ruských dejinách. Len o Rasputinovi je tu veľmi málo. Kto to bol? Odkiaľ prišiel? čo chcel?Bol to svetec? Alebo to bol človek, ktorý išiel po moci a preto sa votrel do cárskej rodiny? Vela otázok a skoro žiadna odpoveď. Film sa zameriava na veľa nepotrebných vecí aj osôb, a ten okom toto celé je, je v úzadí. Z tohoto filmu prekypuje TV look, aj keď sa odohráva v zaujímavých interiéroch, ale nič výnimočné som nepostrehol. A G.Depardieu ako Rasputin tiež nebol presvedčivý, taký tučný obrík mi pripadal. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Film s tak ohromným potenciálom, ktorý bol tak masívne udupaný pod čiernu zem ako je tento som ešte nevidel. Jednak mi nenormálne vadilo to, že príbeh je rozprávaný ako z rýchlika a teda nemáte ani dostatočný priestor nadýchnuť sa z atmosféry vtedajšieho cárskeho Ruska, ktoré je iba mimochodom v knihe brutálne dobre vyobrazené. Ďalej mi vadilo obsadenie hlavného hrdinu, Rasputina som si predstavoval diametrálne odlišne a aj to mi kazilo dobrý dojem z filmu. Inak životopisne to nebolo zlé akurát na životopisné filmy je potrebných asi trocha viac času preto iba 40%. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Celkově vzato, dobře provedený snímek. I s narážkami na jeho homosexualitu se vypořádali dobře. Je mi jasné, že leccos o něm jsou mýtu, ale přišlo mi, že zde s tím pracovali dost rozumně. Konec konců závěrečná vražda byla udělána dobře, podle toho, co jsem o ní četl to jí dost odpovídalo, jako by se režisér snažil o její přesnou rekonstrukci. Celkově vzato musím filmu dát spíše pochvalu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Priemerný film o neobyčajnom osude neobyčajného človeka, ktorý sa nakoniec ešte viac ako svojim životom preslávil svojou vraždou. Steven Seagal by povedal: „Ťažko ho zabiť.“ A práve tá vražda nebola stvárnená v tomto snímku dokonale, podľa vecí, ktoré mám k dispozícii sa to odohralo trochu inak, ale je to aj o fantázií režiséra, nakoľko aj tak vychádzame len z popisu samotného vraha Jusupova. Paradoxne len on a ďalší účastník vraždy, veľkovojvoda Dimitrij, prežili komunistické vyvraždenie rodiny, nakoľko obaja boli mimo krajiny. Inak sa tu vyčíta, že rola bola prisúdená Depardieuovi. No a čo? Že má o 50 kg viac? Aj tak to zahral skvele, lepšie ani nemohol, aj keď tá tajomná iskra v oku chýbala. Ale keď si pozrieme mnoho historických seriálov, tak väčšina dokonale nesedí na postavu, takže v tom by som problém nevidel. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Notoricky známý příběh, který inspiruje filmaře již po léta se dočkal FRANCOUZSKÉHO zpracování v mrazivém RUSKÉM prostředí. Extrémně vypasený šedesátník Depardieu zde hraje čtyřicátníka Rapustina. Vzhledem k jeho životnímu stylu si říkáte, že do té role vlastně docela pasuje. Rasputin jako film asi nemůže nijak překvapit. "Tajemnou aurou" obklopený Rapustin vykonává "zázraky" a několikrát zázračně přežije svou vraždu. Větší komplexní propojení s Romanovci a jejich osudem by asi dané látce prospělo. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu Rasputin (Gérard Depardieu) prchá před svou smrtí z paláce hlavní branou, ve skutečnosti však prchal zahradou, kde se mu ještě podařilo přeskočit přes zeď. (Hollywoodman)
  • Ve scéně, kdy měl být Rasputin (Gérard Depardieu) vhozen do řeky Něvy, je řeka normální. Ve skutečnosti byla ale zamrzlá. (Hollywoodman)
  • Pri prestrelke má Rasputin (Gérard Depardieu) bielu košeľu od krvi. Keď ho ale následne zhodia z mosta do vody, môžeme si všimnúť, že košeľa je bez známok krvi. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama