Reklama

Reklama

Trans

Trailer 3

Historik umění Simon (James McAvoy) pracuje v aukční síni, kde se draží umělecká díla. Spolčí se zločineckým gangem a dohromady ukradnou Goyův obraz v ceně milionů dolarů. Po ráně do hlavy, kterou během loupeže utrží, však zjistí, že si nevzpomíná, kam cenné dílo ukryl. Když k nalezení odpovědi nepomůžou fyzické výhrůžky ani mučení, rozhodne se vůdce gangu (Vincent Cassel) k netradičnímu řešení. Najme hypnoterapeutku (Rosario Dawson), která se ponoří do nejtemnějších koutů Simonova podvědomí. Čím hlouběji postupuje do jeho narušené mysli, tím více je v sázce. Hranice mezi touhou, skutečností a hypnotickou sugescí se smazávají a mizí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (33)

Trailer 3

Recenze (774)

Tosim 

všechny recenze uživatele

-MŮŽU TI NĚCO ŘÍCT? -RADŠI NE. Střed snímku rozdělují motivy postavy lékařky a středobodem se stává hypnóza, nakolik jste schopni ji respektovat a uvěřit, že zrovna takto by mohla být využita. Stejně mám pocit, že si Boyle a spol. hlavně dost hráli (tablet), přesto závěrečné zvraty berou dech svým nasazením. 90%. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že se stydím za to, že dávám Boylovi tak nízké hodnocení. On vlastně neudělal nic špatného. To jen ten scénář je tak překombinovaný, že se vám v hlavě se začne budovat vlastní plán, jak byste to udělali. A nakonci jste zklamaní, že je to tak obyčejné vyústění, které mohlo být velkolepější a překvapivější. Místo aby šokoval překvapivými situacemi, tak šokuje násilím a sexem. Takových filmů tu už byly mraky a lepší. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Danny Boyle stále patří mezi mistry filmařského umění a svým Transem přináší na plátna vizuálně velmi opojné dílo. Od doby, kdy se James McAvoy blejskl ve Wanted v tak trochu "jiném světle" si opět střihl charakter sympatického mladíka, který se však dokáže pořádně "rozběsnit" a jeho vlastní démoni ho dokáží pořádně prohnat. Velice osobitě a zajímavě vystavěný děj postupně odkrývá překvapivé skutečnosti, propojené souvislosti a kruté pravdy. Rosario Dawson elegantní a smyslná, jako vždy, a Vincent Cassel zde překvapivě neztvárnil žádného démonického záporáka, jak jsme zvyklí. Spíše naopak. Tím hlavním psychopatem a raplem je totiž někdo úplně jiný... Luxusní soundtrack dokonale sedí k celkovému vizuálu i obsahu filmu. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jo jo. Jak už jsem to psal jinde Angláni tyhle drsný temný kriminálky točit umí a tento film to dokazuje. Jenom škoda, že občas je to takové rozvleklé a z herců mě nikdo výrazněji nezaujal, ale příběh je docela solidní neotřepaný a čeká nás i nějaké to zajímavé rozuzlení na konci. Boyle je řemeslně zdatný režisér co umí dobře a jistě pracovat se svěřenou látkou a tak jsem se rozmýšlel mezi třemi a čtyřmi hvězdami nakonec tu čtvrtou dám, protože jak jsem napsal i přes pár chyb je příběh originální a zpracování kvalitní. Takže to bude za 70% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Pozor, pozor, po tomhle filmu můžete skončit v transu. Jako se to stalo hlavnímu hrdinovi Simonovi, který, aby se vyvázal úlisnému mafiánovi z dluhů za sázení, tak podniknul loupež vzácného obrazu přímo z aukční síně, kde doposud pracoval. Jenže chybička se vloudila a milý Simon ted sedí u vnadné psycholožky, která se z něho snaží všemi možnými způsoby dostat kam ten zpropadený obraz ulil. Simon trpí ztrátou paměti poté, co ho mafián poslal k zemi a ten chce za každou cenu hodnotný obraz do svých nenasytných pařátů. A Danny Boyle od té chvíle po poněkud amatérsky provedené loupeži rozjíždí natolik zvláštní a bizarní jízdu, že ji nemáte šanci napoprvé pobrat. Je to režisér, který své filmy točí sofistikovanou formou kolem níž rozprostře svůj iluzorní kruh ve kterém touží diváka ošálit, pohrát si s ním a dostat ho tam kam chce. Do jeho promyšleného a postupně přemrštěného konceptu se mu přesto vloudili šotkové: Nepochopitelnost a Absurdita. James McAvoy se stal velkým tahounem filmu, ale o pozornost si říkají i ostatní a Rosario Dawson neváhá pro tyto účely použít své veškeré ženské zbraně. Osobně nevěřím na hypnozu, ale režisérovi vizuální kejkle opět dosáhli dalšího levelu, hudební doprovod lahodí diváckému oušku, herecké obsazení je v té spleti bizarností nedílnou složkou a Boyle umí svoji neutuchající invencí vyrazit i z průměrně se jevící karikatury něco stylově neobvyklého, značně nahypovaného se surrealistickým nádechem. Možná přitom vykrádal své některé kolegy režiséry, ale v každém případě tak činil s grácií a koneckonců ve filmu se přece jedná o loupež. A všechny postavy skončí v takovém transu, že jim ani nesmrdí rozkládající se mrtvola v kufru auta. Tomu říkám trans s velkým T. Mé hodnocení: 80% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (16)

  • Boyle chtěl film natočit hned po svém debutu Mělký hrob (1994), ale tvůrce původního scénáře Joe Ahearne trval na tom, že si chce náměť zfilmovat sám. Snímek nakonec vytvořil pro televizi v roce 2001. (Brousitch)
  • Původně byl do role Francka obsazen Michael Fassbender. Kvůli časového harmonogramu natáčení však později odstoupil. (Ajka1)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Danny Boyle: Pro hrst „růžových panterů“?

Danny Boyle: Pro hrst „růžových panterů“?

08.10.2013

Žádný strach, neplánuje se další stupidní remake komediální klasiky s Peterem Sellersem. Jak si ale jistě vzpomenete, Růžový panter bylo původně jméno vzácného drahokamu. A o třpytivé a zatraceně… (více)

Reklama

Reklama