Reklama

Reklama

Argo

Trailer 1
USA, 2012, 120 min (Director's Cut: 129 min)

Režie:

Ben Affleck

Předloha:

Antonio J. Mendez (kniha)

Scénář:

Chris Terrio

Kamera:

Rodrigo Prieto

Hrají:

Ben Affleck, Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman, Victor Garber, Tate Donovan, Clea DuVall, Scoot McNairy, Rory Cochrane, Christopher Denham, Kerry Bishé (více)
(další profese)

Příběh je inspirován skutečnými událostmi a odehrává se v tehdy velmi nestabilním Íránu, kde na konci roku 1979 vrcholí islámská revoluce. Americká ambasáda je obsazena revolučními gardami a více než 50 Američanů je vzato jako rukojmí. Šestici z nich se podaří uniknout a najít úkryt v rezidenci kanadského velvyslance. Situace je napjatá a americká vláda hledá způsob, jak je dostat ze země. Nakonec expert CIA Tony Mendez přijde s neobvyklým řešením - navrhne vytvoření "filmového štábu", který by v Íránu hledal vhodné lokace pro natáčení filmu. Američané by pak odjeli jako členové tohoto štábu. Mendez začne spolupracovat s hollywoodskými filmaři a pro svůj fiktivní film si vyberou scénář sci-fi příběhu s názvem Argo. Když je vše připraveno, přichází Mendezovi pokyn, aby operaci zrušil. Rozhodne se rozkaz ignorovat a v kritický den se s uprchlíky objeví na letiště. Úspěšně projdou kontrolou. Chvíli poté se však revolučním gardám podaří sestavit portrét jednoho z uprchlíků, který získají ze skartovaných materiálů z americké ambasády. Ozbrojená skupina okamžitě vyráží ke startujícímu letadlu. (TV Nova)

(více)

Videa (31)

Trailer 1

Recenze (1 355)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře odvedená práce, která pro mě však zůstává ve stínu například perfektního snímku Baader Meinhof Komplex. Affleck se stává stále výraznější osobností současného Hollywoodu a může si dovolit mnohé (třeba jako jediný příliš neodpovídat svému reálnému předobrazu, jinak je casting působivý:)). Ten příběh má vnitřní sílu, ať už šťouchnutí do Hollywoodu nebo samotné vnímání "vysokých míst ve filmu" na zadržování civilistů Íránu. Kritika však nebije do očí, filmu neškodí a být v něm více emocí (ke komu mám mít sympatie? ano, přeji jim, aby utekli, ale komu to vlastně přeji? špionům? Není vlastně ten pocit víc poháněn "lidstvím" než uměním režiséra/scénáristů vytvořit vazbu na postavy? nebo mi to vlastně má být jedno...?), tak by rozhodně šlo o nezapomenutelný film. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jak je výtečným režisérem, tak je nemastným neslaným hercem. První prokazuje nejen v úvodní nejpůsobivější scéně roku, ale i po většinu stopáže. Zvládá totiž bravurně "vyšší režisérskou"; a to sice budovat dusné napětí u něčeho, kde znáte průběh i výsledek a navíc politický thiller umně prokládá satirou na vyhořelý "_llywo_d". Své (ne)herectví prokazuje také po celou dobu a navíc si podkopl nohy, když jinak obsadil samá herecká esa čili ho tu přehrává úplně každý. Přesto nejvíce na škodu je ve výsledku až letištní finále, kdy to působí jako nechtěná parodie sebe sama. Jisté filmařské přikrášlení skutečnosti je jedna věc, ale nasázet do deseti minut tolik klišé, to se jen tak nevidí. Je to zarážející o to více, že až do té doby se jim vyhýbá a jde si svou cestou. Ve výsledku se tedy nový Mnichov či Baader Meinhof Komplex nekoná, na to je to přeci jen příliš naivní i povrchní, ale i zařazení do stejného ranku je pro Argo dostatečné uznání kvalit. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Působivé Vrtěti Chomejním, postavené na fabulacích (ke střelbě bazukou z křídla letadla Swiss Air naštěstí nedošlo), sarkastických bonmotech mířících do hollywoodského terče a sebejistém mávání praporem posázeným hvězdami, který zastínil všechny ty bezvýznamné kanadské, britské a novozélandské vlaječky, ale jak už kdysi řekl drsňák Chopper, nikdy nenechte pravdu, aby zkřížila cestu dobré historce. Zatímco oldschoolovou patinu dodají zvýšená zrnitost obrazu, šílené účesy a brýle s obroučkami o průměru kruhu Hula Hoop, stupňující se napětí přinese sám pestrý život ruku v ruce s ryze filmovou dramatizací, přičemž závěrečné opuštění (suchého) iránského vzdušného prostoru nabídlo slogan pro reklamu na nějaký americký bourbon („Když je správný moment i důvod.“). Zkrátka řemeslně precizní kino s hlavou i patou na správném místě, jenž navíc přesně ví, na kterou strunu a kdy zabrnkat.. A co se týká tolik propírané duality Afflecka, mám vysvětlení. Benjamin Géza Affleck je například z Pearl Harboru známý herec invalidní mimiky, Benedict Bela Affleck je jeho o osm minut starší dvojče, které s velkými úspěchy sedá na režisérskou židli. I sám mladší bráška Casey Caleb má občas problém je rozeznat.. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

ZALOŽENO NA SKUTEČNÉ UDÁLOSTI … AMERICKÁ AMBASÁDA, ÍRÁN, 4. LISTOPADU, 1979...... /// Parádní úvod a poslední třetina! Zbytek je politikou (přímo i nepřímo) prošpikovanej film o historii jednoho návratu. Ben Affleck (serte na to bezpohlavní herectví…) a jeho Mission Impossible, která se v mnohém může rovnat těm Cruiseovým. Jasan, tady nejde vo technický serepetičky, zato je všechno celkem uvěřitelný a skutečný. Navíc úžasně zdržuje (pan režisér Affleck) a tím mě napíná jak sviňa! No a co těch 52? (ten 1 + 13 tak zajímavý asi nebudou…) Třeba příště…. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu ,,The Master of Disguise: My Secret Life in the CIA“, kterou napsal v roce 2000 Antonio J. Mendez číst nebudu. 2.) Chci vidět film o filmu, kterej nikdy nevznikl. 3.) Thx za titule ,,fčelí medvídek“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ *** ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Silný špionážní thriller, který má koule. Zase to Ti Amíci jednou dokázali. :-) Tentokrát Iráncům, když jim vyfoukli v době protiamerické hysterie 6 diplomatů ukrytých v domě kanadského velvyslance v Teheránu. Jen trochu lituji, že je nenechali jet až na hranice na těch kolech, to mohlo napadnout jen někoho, kdo nikdy nežil v totalitním režimu... Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=w918Eh3fij0 ()

Galerie (63)

Zajímavosti (46)

  • Režisér Ben Affleck rozdal několika komparzistům kamery, aby mohli natočit nepokoje z jejich realistického úhlu pohledu. (Brousitch)
  • Skutočný Tony Mendez zomrel 19. 1. 2019 ako 78ročný na Parkinsonovu chorobu. Ben Affleck mu v deň smrti vzdal hold a nazval ho pravým americkým hrdinom. (zhulo)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Jak to vypadá s novým Batmanem?

Jak to vypadá s novým Batmanem?

03.01.2017

Studio Warner Bros. nesmírně touží po netopýří sólovce od Bena Afflecka. Představitel Batmana a režisér Gone, Baby, Gone, Města nebo oscarového Arga se uvolil, že ji natočí, soustavně ale tvrdí, že… (více)

Reklama

Reklama