Reklama

Reklama

Argo

Trailer 1
USA, 2012, 120 min (Director's Cut: 129 min)

Režie:

Ben Affleck

Předloha:

Antonio J. Mendez (kniha)

Scénář:

Chris Terrio

Kamera:

Rodrigo Prieto

Hrají:

Ben Affleck, Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman, Victor Garber, Tate Donovan, Clea DuVall, Scoot McNairy, Rory Cochrane, Christopher Denham, Kerry Bishé (více)
(další profese)

Příběh je inspirován skutečnými událostmi a odehrává se v tehdy velmi nestabilním Íránu, kde na konci roku 1979 vrcholí islámská revoluce. Americká ambasáda je obsazena revolučními gardami a více než 50 Američanů je vzato jako rukojmí. Šestici z nich se podaří uniknout a najít úkryt v rezidenci kanadského velvyslance. Situace je napjatá a americká vláda hledá způsob, jak je dostat ze země. Nakonec expert CIA Tony Mendez přijde s neobvyklým řešením - navrhne vytvoření "filmového štábu", který by v Íránu hledal vhodné lokace pro natáčení filmu. Američané by pak odjeli jako členové tohoto štábu. Mendez začne spolupracovat s hollywoodskými filmaři a pro svůj fiktivní film si vyberou scénář sci-fi příběhu s názvem Argo. Když je vše připraveno, přichází Mendezovi pokyn, aby operaci zrušil. Rozhodne se rozkaz ignorovat a v kritický den se s uprchlíky objeví na letiště. Úspěšně projdou kontrolou. Chvíli poté se však revolučním gardám podaří sestavit portrét jednoho z uprchlíků, který získají ze skartovaných materiálů z americké ambasády. Ozbrojená skupina okamžitě vyráží ke startujícímu letadlu. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (46)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 45 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 136 milionů dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 232,3 mil. (NIRO)
  • Ve snímku je zmíněno, že Novozélanďané a Britové poslali Američany pryč. Což není pravda, původně byli Američané schovaní nějakou dobu i u nich, než zjistili, že nejbezpečnější to bude u Kanaďanů. (CrypzzXD)
  • Členové skutečné rodiny Tonyho Mendeze se ve filmu objeví jako spolupasažéři mikrobusu poté, co je skupině dovoleno nastoupit do letadla. (eMeMko)
  • Ben Affleck byl některými diváky kritizován, že obsadil sám sebe, bílého Američana, do role Tonyho Mendeze, který je zčásti Mexičan a zčásti Evropan (s kořeny především ve Francii a Itálii). Sám Mendez však prohlásil, že s tím nemá problém a Affleckovo obsazení schválil. (eMeMko)
  • Falešný filmový plakát ke skutečné misi Argo byl na rozdíl od filmové verze pouze černobílý. Je částečně vidět při čtení scénáře v hotelu, stejně jako jeho barevná verze, která byla nakonec ve filmu použita. (eMeMko)
  • Zbylá rukojmí zadržovaná v Íránu se Američané pokusili osvobodit vojensky. Záchranná operace "Eagle Claw" v dubnu 1980 však skončila fiaskem poté, co byla kvůli nepřízni počasí a technickým problémům na poslední chvíli odvolána. Při tankování paliva před ústupem z íránské pouště došlo ke srážce jednoho z vrtulníků s transportním letounem, při níž zahynulo osm amerických vojáků. (Jozka7)
  • Ačkoliv film zcela chybně vykresluje roli britských diplomatů při záchraně Američanů (například tehdejší britský charge d'affaires v Teheránu Arthur Wyatt byl dokonce vyznamenán Řády svatého Michala a svatého Jiří), byla filmu v Británii udělena cena BAFTA za nejlepší snímek roku. (Jozka7)
  • Úvodní zmínka o odmítnutí pomoci uprchlíkům ze strany Britů a Novozélaďanů vyvolala 12. března 2013 oficiální reakci novozélandského parlamentu, jenž ocenil aktivity svých tehdejších diplomatů při záchraně amerických uprchlíků a nad mylným vykreslením celé záležitosti v Argu vyjádřil politování. (Jozka7)
  • Původně se scénář filmu jmenoval "Lord of Light". Tony Mendez navrhl přejmenování na Argo podle svého oblíbeného vtipu: “Who’s there?” “Argo.” “Argo who?” “Argo fuck yourself.” (MekGajvr)
  • Jedná se o jeden z opravdu vzácných případů, kdy snímek získal Oscara pro nejlepší film, aniž by byl alespoň nominován za nejlepší režii. Naposledy se tak stalo u snímku Crash (2004). (ing.Frosty)
  • Ve skutečnosti byl scénář, použitý coby zástěrka pro falešný film, adaptací románu Rogera Zelaznyho "Pán světla". Ten dosud zfilmován nebyl. (HellFire)
  • Jak je patrné z filmu, koncem 70. let byl nápis HOLLYWOOD (vztyčen prvně v roce 1923 jako HOLLYWOODLAND a inzerující rozvíjející se trh s nemovitostmi) v havarijním stavu. V roce 1978 Hollywoodská obchodní komora uspořádala sbírkovou akci, na které požádala od každého 28 tisíc dolarů na jeho obnovu. Jednalo se o dárce z vysoce postavené společnosti: každý měl zaplatit za obnovu jednoho zničeného písmene z loga. Patřili mezi ně zakladatel časopisu Playboy Hugh Hefner (Y), zpěváci Gene Autry a Andy Williams (druhé L a W) či heavymetalová hvězda Alice Cooper (druhé O). Nakonec přispěla i jedna z divizí Warner Bros. (první O). Oproti filmovému zpracování byl nápis opraven v roce 1978, tedy rok před zajetím rukojmích v Íránu. (Linkyc)
  • Žádný z íránských herců nemohl působit v tomto filmu kvůli obavám z odhalení tamními úřady (mohlo by to způsobit problémy jejich příbuzným, kteří tam stále žili). (Linkyc)
  • Tony Mendez (ve filmu Ben Affleck) pracoval pro CIA dlouhých 25 let. Jeho působnost byla v oblastech: Jižní Asie, Jihovýchodní Asie a Střední Východ. (PATTXA)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Jak to vypadá s novým Batmanem?

Jak to vypadá s novým Batmanem?

03.01.2017

Studio Warner Bros. nesmírně touží po netopýří sólovce od Bena Afflecka. Představitel Batmana a režisér Gone, Baby, Gone, Města nebo oscarového Arga se uvolil, že ji natočí, soustavně ale tvrdí, že… (více)

Reklama

Reklama