Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve viktoriánské době se vědec vrací do Londýna se svým paleontologickým objevem z Papuy Nové Guiney. Bohužel, když se kosti dostanou do kontaktu s vodou, začínají opět obrůstat masem. Náhle se vědec i se svou rodinou ocitá ve smrtelném nebezpečí. (Chatterer)

Recenze (12)

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Klasický viktoriánsky horor, ozvláštnený okrem zaujímavej dejovej línie aj prapodivným monštrom, dramatickými vzťahmi v rodine, prvotriednymi hereckými výkonmi, experimentmi v laboratóriách, dych berúcou atmosférou a neskutočnou gradáciou vyprávania. Inteligentný horor, spočiatku tváriaci sa ako britsky uhladená dráma MY FAIR LADY ibaže v kulisách domáceho laboratória, razom naberá na desivosti. Na spev tu rozhodne nikto ani nepomyslí. Dobrodružný prieskumník, vedec a experimentátor v jednej osobe - Dr. Emmanuel Hildern, sa po dlhých troch rokoch vracia späť do svojho domova v Anglicku za svojou utrápenou dcérou Penelope. Okrem zážitkov si z antropologickej expedície z oblasti Novej Guiney prináša aj bedňu s ostatkami záhadného kostlivca – 3000 rokov starej rasy plnej zla, božského to stvorenia využívaného sa ako očista pred evolučnými defektmi ľudského vývoja. Keď Boh plače nad svetom, kostra ožíva. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Příliš velký mišmaš různých motivů (fakt je jich asi osm), aby všechny opsaly uspokojivý příběhový oblouk a tak jsou většinou vyřešeny prostě smrtí té které postavy, ale zábava to je, ne že ne. Vlastně to trochu působí jako antologie, jak se každou půlhodinu prohodí role hlavních a vedlejších aktérů. Peter Cushing hraje jako o život a vystřídá spoustu charakterových rovin (včetně posedlého vědce z ranku doktora Frankensteina). Škoda ovšem nevyužitého Christophera Leeho, který je správně démonický, ale vždycky se na scéně objeví jen na pár chvil a potom se na dlouhou dobu zase vytratí – přitom i v úvodních titulcích má první místo. Každopádně, film sice notně překombinovaný, aby nabídl potěchu kompaktních hororů od Hammeru, ale pokud máte rádi klasické makabrózní příběhy s ironickou pointou, ani tenhle by vás neměl minout. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Freddie Francis uměl točit dobrý horory, ale také hrozné kraviny a tohle je bohužel ten druhý případ. Ani krásný název, dobrý námět nebo duo Cushing-Lee to nezachrání. Většinu filmu totiž sledujeme Cushinga jak řeší problémy s dcerou nebo bratrem, případně zkoumá kostru, do toho jsou montovány scény z blázince a pronásledování uprchlého psychopata, část z chudinské čtvrti jak kdyby vypadla z jiného filmu. Monstrum uvidíme až pár sekund na konci, vypadá k smíchu a nic v podstatě nepředvede. Cushing je zde už strašně starý a navíc poprvé opravdu slabý, Lee taky nic moc. A celou tu nudu ještě podtrhává příšerná kamera (pochybuju že to zoomování a švenkování bylo naschvál), příšerný herecký výkon dcery a opravdu dementní pointa. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Klasický malý příjemný horor. Vědec (Peter Cushing) na svých cestách objeví zvláštní kostru s mohutnou lebkou, která by měla být zlomem v poznání původu člověka. Později ale zjišťuje, že kostra je esencí zla, a tak se pomocí ní rozhodne najít na zlo "lék". O výzkum kostry má ale zájem i jeho bratr (Christopher Lee), ředitel blázince. Příběh je opravdu zajímavý a obsahuje ještě další důležité postavy (uprchlý blázen, dcera vědce, která zjišťuje, že její matka byla vězněna v blázinci a umřela teprve nedávno), takže by se mělo jednat o velmi zábavou podívanou. Bohužel tomu tak docela není - A já viním režiséra. Kromě závěru jsou i zajímavé scény poměrně roztahané, klade se příliš velký důraz na epizodky, které až tak zajímavé nejsou a hlavně jsem postrádal pořádnou atmosféru. Ale přes to všechno film za podívání stojí a milovníky klasických hororů jistě potěší. (6/10) ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Sakra. On je to celkem slušný horor, ale jakmile začal být o lidských vztazích (zhruba od půlky), tak mě přestal bavit. Kostra neznámého mega primáta z Nové Guiney, která po kontaktu s vodou začne obrůstat živou tkání. Bacily zla, hrůza vzbuzená 3000 let předtím než být měla... v Anglii konce 19. století. Cushing jako postarší profesor a domácí vědátor, Lee jeho protějšek - ředitel ústavu pro léčbu mentálních chorob. Oba hrají jak jinak než výborně, naopak Lorna Heilbron (dcera v ohrožení) směrem k závěru víc a víc přehrává. Když už jsem přestával doufat, [SPOILER] kostěj nakonec přeci jen povstal, ale změnil se v něco nemístně srandovního. [/SPOILER] Můj výsledný dojem nakonec není nijak extrovní, ale opakuji - špatný horor to není. "Evil is a disease… a disease which can be prevented or cured like many others." ()

Galerie (5)

Zajímavosti (5)

  • Larry Taylor byl předabován Michaelem Ripperem. (Chatterer)

Reklama

Reklama