Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1994 čtyři teroristé Ozbrojené islámské skupiny (GIA) unesli letadlo společnosti Air France na letišti v Alžíru s 227 osobami na palubě. Teroristé požadovali osvobození svých spolubojovníků a okamžitý vzlet letadla. Teprve po dlouhých diplomatických vyjednáváních mezi francouzskou a alžírskou vládou a popravě 3 cestujících opustilo letadlo Alžír, muselo však přistát na letišti v Marseilles-Provence, protože nemělo dostatek paliva pro let do Paříže. Film sleduje tři postavy, Thierryho, člena GIGN, Carole Jeanton, ambiciózní technokratku z ministerstva zahraničí, a Yahia Abdallaha, odhodlaného džihádistu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (149)

mira007 

všechny recenze uživatele

Celkem realistická rekonstrukce osvobození uneseného letadla francouzským komandem GIGN. Film sice začíná pomalu spíš jako komorní psychologické drama, které celou dobu připravuje diváka na finále,a to je skvělé. Tento únos je historicky zajímavý tím, že se jím inspirovali alkajdističtí plánovači 11.září, protože kdyby to letadlo nemuselo kvůli palivu přistát v Marseille, kde došlo k osvobození, tak mířilo na Paříž, kde se předpokládalo, že to mělo do něčeho napálit možná do Eiffelovky. Realita byla následující https://www.youtube.com/watch?v=Q7a5D3sMJKM . ()

Pedro Morales 

všechny recenze uživatele

Film už dávno skončil a srdce mi stále buší jako o závod. V dokonalém vizuálním hávu se schovává snímek s pekelně hustou atmosférou, který, i přestože na akci dojde až v posledních několika minutách, vám po celou dobu nedovolí ani vydechnout, natožpak se snad podívat na hodinky či zapřemýšlet, co že to máte v plánu zítra večer.. A závěrečný přepad letadla? Ač trvá relativně krátce a místem kde k přestřelce došlo se jednalo o dost specifickou záležitost, podle mě je to jedna z nejintenzivnějších akčních scén poslední doby, krčil jsem se celou dobu v křesle co to šlo, abych náhodou jednu taky nekoupil. SPOILER ALERT! A pro ty z vás, kterým se zásah GIGN zdál jako celkem nepovedený či snad málem zpackaný - všichni rukojmí přežili, všichni zasahující policisté přežili, všichni teroristé mrtví. Já bych teda řekl hell of a good job ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Na zaciatku trocha napätia, na konci trocha akcie a medzitym nekonecna nuda tvorena nezazivnymi rozhovormi jak z lietadla, tak zo zakulisia jednotiek, ktore chcu rukojemnikov zachranit. Film ukazuje, ze nastastie nemala cast tych fanatikov je vymletych natolko, ze su to neschopni idioti a najväcsim trestom pre nas normalnych ludi je sledovat o nich tento nezazivny film. 3/10, ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Na to, že im scenár príbehu napísala samotná história, tak si mohli dať aspoň na spracovaní oveľa viacej záležať. 5-hviezdičkový námet na sfilmovanie sa skončil priemerným thrillerom, ktorý sa síce opieral o skutočné udalosti, no bohužiaľ dosť povrchne. Napríklad mohla byť úplne vypustená dejová línia o rodine jedného z členov špeciálnej jednotky, keďže ten čas bol vyplnený len bezcieľnym strachom a plačom. Namiesto toho mohli oveľa viac priblížiť čo sa dialo v lietadle - vzťahy medzi únoscami a rukojemníkmi a pod. Neviem prečo práve táto podstatná časť zostala úplne mimo záujmu, pretože práve na tom by mohli filmu pridať prirodzenú dramatizáciu. Ale tak snaha bola, hoci výsledok je len priemerný... ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Přepadlo mě veliké zklamání. Už titulní buket slibuje divákovi našlápnutou akci a snad i pootevřené dveře do zákulisí francouzského SWATU. Přepadení nic ale takového nenabízí. Jde o pouhou rekonstrukci islámské invaze na palubu Air France. Navíc je to v tempu průměrně nudném, se scénářem trpce odfláknutým, s hudbou nevykreslující, s herci bez jiskry a s akcí na bodu mrazu..to celé podrhuje absurdita závěrečně akce komanda, které,jako by bylo poskládané z bandy imbecilních jdoucích dobrovolně na smrt...50ti % Allah Akbar, víc ani ťuk.. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Tento film je založen na skutečných událostech, ke kterým došlo na letu Air France 8969 24. prosince 1994 a sledovalo je v přímém přenosu 21 milionů diváků. [Zdroj: Film Europe] (Krouťák)
  • Unesený Airbus byl po útoku natolik poškozen, že byl vyřazen z provozu. (Caaslav)

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama