Reklama

Reklama

John Henry Irons je konstruktér zbraní a génius v oblasti metalurgie, který s pomocí počítačové expertky Susan Sparksové vyvíjí pro americkou armádu ochranná brnění a novou akustickou zbraň, která nezabíjí, pouze nepřítele zneškodní a vyřadí z boje. Když je však jeho projekt sabotován bezohledným nadřízeným Burkem a Susan je při explozi v laboratoři zraněna zříceným panelem tak vážně, že skončí na vozíčku, rozhodne se znechucený Irons proti Burkovi svědčit. Poté co dosáhne jeho propuštění z armády, sám z projektu odejde. Vzápětí se však stane svědkem bankovní loupeže, provedené s pomocí své revoluční zbraně. Lupiči uprchnou dřív, než stačí cokoli zjistit. Následné pátrání ho přivede k Burkovi, který chce akustickou zbraň vyrábět a prodávat nejen pouličním gangům v Los Angeles, ale také teroristům po celém světě. Obrátí se na strýčka Joea a Susan a s jejich pomocí vytvoří ve své laboratoři speciální brnění, odolné všem klasickým zbraním i akustickým puškám. Zanedlouho se pak objeví v ulicích jako superhrdina, přezdívaný Steel, který potírá zločin a přes všechny překážky se chystá k rozhodujícímu střetnutí s Burkem. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

majo25 

všechny recenze uživatele

Sympaťák Shaquille aj s jeho prirodzeným humorom nemôže predsa spôsobiť to, že tento akčný a celkom aj svižný sci-fi komix bude mať iba 22%. Netreba hodnotiť film podľa "kinoprepadnutia". Poznám aj horšie prípady filmov na báze komixu. Tento je síce priemerný, ale nie zlý. Má grády, pobaví akciou i humorom, efekty sú ok a aj záporáci celkom ujdú. Že Shaquille nie je žiadny rodený herec, musí byť predsa každému jasné. Zápory by som videl skôr v idealizovaných kladných postavách či prvoplánové tlačenie na emócie. Hodnotenie: 60% ()

tron odpad!

všechny recenze uživatele

V 90. rokoch sa síce urodilo aj zopár kvalitnejších komiksoviek (Batman sa vracia) a ku koncu desaťročia sa zrodil výnimočný Blade, predznamenávajúci pomaly ale isto sa blížiacu novú vlnu "inteligentnejších" komiksoviek (naplno odpálenej v roku 2000 prvými X-Menmi). Ale väčšinou, ak v týchto rokoch vznikol nejaký komiksový film, šlo o zlo kalibru Batmana a Robina, oproti ktorým diskotékový Batman navždy s Valom Kilmeorm pôsobil ako oscarové veľdielo. No a potom vzniklo pár fakt strašných komiksoviek. Vrátane Supertajnej zbrane na motívy DC komiksu, ktorý, priznám sa, absolútne nepoznám. Film je však strašný. Nejakej múdrej, hollywoodskej, pomazanej, producentskej hlave napadlo, že by nemuselo byť od veci vraziť 16 miliónov do komiksovej značky, ktorú nikto nepozná a že by zároveň mohol jednou ranou vytvoriť nielen hit, ale i počiatok novej série a v neposlednom rade novú hereckú hviezdu. Tá sa mala stať zo slávneho basketbalistu, gigantického Shaquillea O´Neala. A celé to odrežíroval Kenneth Johnson, autor veľdiela Číslo 5 žije II a niekoľkých televíznych celovečerákov z WTF série Lebkáči. Neviem, či ten nápad nepochádzal zo Shaquilleovej hlavy, keďže sa na snímke podieľal ako producent. Ďalšou absurdnou producentskou osobou tohto prepadáku bol legendárny americký hudobník Quincy Jones a aby bol WTF dojem dostatočne extrémny, v podpornej úlohe sa objavila legenda blaxploitationu, Shaft Richard Roundtree. O tom, ako to celé nakoniec dopadlo, sa asi nemusíme príliš dlho baviť. Dopadlo to proste hrozne. Presne kvôli takýmto "zážitkom" mali komiksové filmy až do príchodu X-Menov (a vlastne ešte dlho po nich) takú zlú povesť. Film ukážkovo, príšerne prepadol, kritici ho roztrhali v zuboch, diváci v kinách umierali v masovom meradle, ďalšieho dielu sme sa nikdy nedočkali a výsledok bol dokonca taký strašný, že sme sa dodnes nedočkali ani rebootu. Shaquille má síce na akčnú rolu patričné fyzické parametre (2 metre a 16 centimetrov, ufff), ale to je asi tak všetko. Krvavou zaujímavosťou je, že v rovnakom roku Hollywood na dlhé desaťročia odpravil aj inú menej známu komiksovú značku s černochom v hlavnej úlohe a to Spawna. Ten, hoci sa tiež radikálne nevydaril, pôsobí oproti Supertajnej zbrani ako fenomenálne superdielo. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Filmová 90. léta zaznamenala vedle jiného invazi černých superhrdinů (po komediálním METEOR MANOVI A BLANKMANOVI nastoupili velkoryseji orozpočtovaní temní frajeři SPAWN a BLADE) a basketbalových hráčů (Michael Jordan, Dennis Rodman). STEEL podle stejnojmenného komiksu od DC s Shaquilem O´Neillem v titulní roli se veze na obou vlnách. I já ho tu kdysi odstřelil jako naivní komiksovku pro děcka a tou taky je, nicméně je to dětská komiksovka příjemně svižně odvyprávěná a po akční stránce obratně těžící hubeňoučký šestnáctimilionový rozpočet (mezi námi to byl propadák jako když vyšije a u nás šel rovnou na video). Shaq je sice příšerný herec, který v civilu působí jako vytlemené retardované přerostlé dítě a v kostýmu se pak mimořádně tupě xichtí, ale má sympatickou parťačku a Judge Nelson je přesvědčivý hajzl. A ústřední hudební motiv si na sklonku dne ještě stále pobrukuju. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Černej robocop hadr. Na 217 cm vysokýho Šakýla muselo padnout tolik železa na outfit, že kdyby se objevil u nás v Dc, tak ho většinová menšina během minuty komplet vysvlíkne a tu tunu železa odtahá do šrotu. Tím by supertajná zbraň skončila a bylo by to zábavnější než tahle akčárna. Největší záhadou pro mě je, jak tohle mohlo sežrat 16 mega v rozpočtu. Šakýl byl buď hodně drahej nebo si někdo kurevsky namastil kapsu. Ano, bééé je správně. ()

nudlis 

všechny recenze uživatele

Tohle není nic pro milovníky komiksů a jejich filmových adaptací. Je to čistý béčko, ale zase to není takový sračka jako některý katastrofický a post-apo hnoje, který se tvářej daleko vážnějc. Na sobotní odpoledne, kdy člověk nemá co dělat, to není špatný. Jasně, příběh je naivní, technologie ve filmu taky, O´Neal je topornej. Ale pořád mi připadá, že film a jeho tvůrci neměli vysoký cíle a tak jim lze ledacos odpustit. A finální střílecí scéna je boží, tlemil jsem se jak blázen :-D Nejlepší je ozbrojenej invalidní vozejk s tryskovým pohonem :-DD "Ále néééé!", vykřikl padouch, než na něj spadlo hořící patro skladu :-DDD ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • Scénárista Kenneth Johnson vzal svůj skript mezi losangeleské děti, aby přispůsobil dialog současné mládeži. (Terva)
  • Film byl natočen podle stejnojmenného komiksu (1993) Johna Henryho Ironse. (Terva)
  • Natáčení filmu probíhalo v Los Angeles. (Terva)

Reklama

Reklama