Reklama

Reklama

Byzantium

  • Česko Byzantium: Upíří příběh (více)
Trailer

Eleanor a Clara, dvě tajemné mladé ženy,  hledají útočiště v chátrajícím pobřežním letovisku. Uprostřed zbytků laciného luxusu a polorozpadlých hotelů se pokoušejí sehnat peníze a ubytování. Clara si začne vydělávat jako prostitutka a brzy se setká se stydlivým a osamělým Noelem, který jim poskytne útočiště v opuštěném penzionu jménem Byzantium. Clara, která vždy myslí na budoucnost, ho promění v dům neřesti. Mladší Eleanor, věčná školačka, najde spřízněnou duši ve Frankovi a prozradí mu své tajemství. Narodila se v roce 1804, ačkoliv je jí 16 let a Clara je její matka, přestože je jen o několik let starší. Přiznává, že k tomu, aby zůstali naživu, potřebují pít lidskou krev. V malém, poklidném městečku začínají umírat lidé. A minulost, před kterou dívky tak dlouho prchaly, je pomalu dohání. Zvítězí láska nebo věčný život? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (303)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Ku rozdílu od mnohých mě ani tak nezaujal vztah dvou žen, nýbrž celé rozvržení mytologie jako takové, které je ale trestuhodně nevyužito a bohužel se přidávají i vady scénaristické (kteréžto psát nebudu, neb nehodlám páchati spoilerů hrůzných), tak i v ohledu dosti přemrštěné délky, které by slušelo ubrat pár desítek minut, ovšem ne z minulosti, která mě osobně připadala o chlup zábavnější. Melancholicky-romantická linka se ovšem taky celkem povedla a ve výsledku dopomáhá dobré atmosféře, která se u mě zasloužila o čtvrtou hvězdičku. PS: další z ukázek naprosto nevhodně vybrané doby vstupu do českých kin, kdy se film z jiných zdrojů k divákovi dostane o měsíce dřív, zrovna tady na to do kina moc lidí po projekci doma nepůjde ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Myslím, že téhle slaďoučké fantasy dá kromě mne pět hvězd asi jen pár emo teenek, ale co, kašlu na to, líbilo se mi to a basta. Občas mám i já, otrlé a cynické prase, chuť na nějaký ten romanťák, no a tenhle mi zrovna sedl do nálady. Bylo to dílo vizuálně velmi pohledné, hudebně příjemné, roztomile kýčovité, lehce dekadentní, mírně melancholické, snesitelně patetické, no a taky se mi samosebou líbila Gemma Arterton (která se mi už moc moc líbila jako Gretel). Saoirse Ronan se mi ovšemže líbila taky, ale jinak... No a podle konce filmu lze soudit, že bychom se mohli v případě jeho úspěchu dočkat dvojky, nebo snad dokonce celého seriálu. Júúú, to by bylo žúúúžo...! ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Opäť raz pôjdem proti hlavnému prúdu, keď si budem stáť za tým, že je Byzantium prinajmenším filmom zaujímavým a veľmi vydareným (a rád si jedným pohľadom overím, že v tom zďaleka nie som sám). Pomalá zamyslená upírska žánrovka, v ktorej sa tvorca Interview with a Vampire vracia do vôd, ktoré pomáhali definovať jeho jemne melodramatický, zasnene existencionálny štýl. Byzantium vyniká svojim špecifickým geniom loci zvolených lokalít pre natáčanie v exteriéroch (resp. historizovaných interiéroch) chladného Írska i divadelnosťou, ktorú cítiť z každej postavy i replík, ktoré prenášajú charakteristickým spôsobom. Temný príbeh by možno potreboval silnejší základ a väčšiu hĺbku, plus odťažitá Gemma Arterton tu priveľa neponúka; našťastie to vynahrádza svelá Saoirse Ronan, ktorá ju v ktorejkoľvek scéne prehrá neopakovateľným spôsobom. Vizualizácia a hudba (špeciálne klavírne partitúry) dotvárajú atmosféru ako lusk. Krvavé momenty a pár príjemných prekvapení v hereckej zostave sú bonusom. 75% ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Doporučuji nečíst obsah před sledováním. To co zpočátku vypadá jako laciný, béčkový upírský film se postupem času promění na velmi atmosférický lehký fantasy thriller s retrospektivními výlety do 19. století, a samozřejmě trochu hororových prvků k tomu. Úchvatná Gemma Artenton jako Clara, která si svojí cestu za nesmrtelností vybojovala, ale přesto se musí pořád ohlížet zpět. Její dcera by ráda změnila svůj život, ale bude si to žádat jisté oběti... Film představuje postupně obě hlavné ženské postavy a s přibývajícím časem roste složitost příběhu. Béčkové prvky se střetly s klasikami žánru a celkem luxusním technickým zpracováním (včetně velmi nenápadného, ale dobrého hudebního podkresu). Snímek mě rozhodně zaujal, jak celkem vytěžené témata udělal celkem svěžím způsobem a dokázal vykřesat emoce jakoby z románů 19. stol., bravo Neile. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hudba, kamera a bezchybný výběr exteriérů dávaj filmu neskutečně kvalitní mix romanticko -depresivní atmosféry, která dokáže vysloveně uhranout. Film je vyprávěn formou dvou příběhů, kdy ten z minulosti pomáhá divákovi pochopit ten ze současnoti, ale já osobně jsem spíše fanoušek rovnice 1 příběh = 1 film, jasně víc příběhů v jednom, který jsou nějak propleteny vypadaj scénaristicky hravě a může to zvyšovat divákův zájem, ale taky to narušuje prožitek a souznění ať už s hrdiny filmu a nebo jeho obsahem, protože neustálý "přepínání" mezi jednotlivejma časovejma úsekama znamená taky neustálý přepínání vnímavosti a to u mě nikdy nevyznívá až tak silně, jak by mohlo v případě výše zmíněné rovnice, což je přesně tenhle případ. Jinak ovšem paráda, která chce kino, to je jasný. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (5)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. září 2012 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)
  • Natáčení probíhalo v Irsku v lokalitách County Cork a County Dublin a ve Velké Británii v Jižním Sussexu. (Terva)
  • Saoirse Ronan (Eleanor Webb) ve filmu skutečně hraje spletitou klavírní sonátu Op. 2, č. 3. od Ludwiga van Beethovena, jelikož prošla intenzivním dvanáctitýdenním klavírním rychlokurzem. (Kritiq)

Související novinky

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Proboha, ještě jedna Sněhurka?!

Proboha, ještě jedna Sněhurka?!

14.02.2012

Letošním soubojem Sněhurky (Mirror, Mirror) a Sněhurky a lovce to neskončí. Po pestrobarevné komedii a akční fantasy přijde trocha kung-fu. Studio Walt Disney se snažilo projekt, předtím známý jako… (více)

Reklama

Reklama