Reklama

Reklama

Byzantium

  • Česko Byzantium: Upíří příběh (více)
Trailer

Eleanor a Clara, dvě tajemné mladé ženy,  hledají útočiště v chátrajícím pobřežním letovisku. Uprostřed zbytků laciného luxusu a polorozpadlých hotelů se pokoušejí sehnat peníze a ubytování. Clara si začne vydělávat jako prostitutka a brzy se setká se stydlivým a osamělým Noelem, který jim poskytne útočiště v opuštěném penzionu jménem Byzantium. Clara, která vždy myslí na budoucnost, ho promění v dům neřesti. Mladší Eleanor, věčná školačka, najde spřízněnou duši ve Frankovi a prozradí mu své tajemství. Narodila se v roce 1804, ačkoliv je jí 16 let a Clara je její matka, přestože je jen o několik let starší. Přiznává, že k tomu, aby zůstali naživu, potřebují pít lidskou krev. V malém, poklidném městečku začínají umírat lidé. A minulost, před kterou dívky tak dlouho prchaly, je pomalu dohání. Zvítězí láska nebo věčný život? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (303)

joehot 

všechny recenze uživatele

Dva filmy v jedno. Eleanořin melancholický příběh takřka pro fanoušky Twilightu (vyprávění o dospívající dívce, první lásce a snaze oprostit se od despotických rodičů by snadno fungovalo i bez onoho upírského motivu) a život Clařin, který je nositelem jakéhosi náznaku epiky. Ostatně, takováhle dvoukvaltová, dělená narace není v Jordanově kinematografii novinkou (Hra na pláč, ono i to Interview s upírem), tentokrát ji však zvládl méně obratně. Eleanořina linie je příliš roztahaná, Clařina zase chaotická. Snad kdyby se trochu minutážní zvrátil poměr mezi nimi... P.S. Gemma Arterton je vážně kus. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Žít věčně a být svázán ohledy je otrava a může se změnit v pomalé umírání zaživa, pokud si nezakousnete nějakého vhodného společníka, tedy v obvyklých upírských kauzách, zde je doporučeno členství v nejmenovaném bratrstvu, které si neaktualizovalo zvěsti o emancipaci... Kdoví, proč Neilu Jordanovi nedají upíři spát a jejich mysterický kult mu přijde zasádní v osamělých ostrůvcích příhod, které by se stejně dobře obešly bez nadpřirozeného podkladu, tím spíš, že už ani upíři nejsou tím, čím bývali. Tento způsob podání mi přijde jako improvizovaná variace na nesmrtelné téma, která se rozhodně nesmrtelnou nestane. Malé bezvýznamné plus uděluji za umístění děje poblíž vyhořelému molu v Hastingsu, kde jsem se možná procházela právě blízko času natáčení. ()

Reklama

virus10 

všechny recenze uživatele

Mam rád filmy o upírech a hned jak jsem se o Byzantium něco dozvěděl, začal jsem se na něj těšit. Určitě je mi tenhle styl bližší než Twilight . Moje očekávání ještě více zvýšila skutečnost, že si vezme režii na starost Neil Jordan. Ten už má s upíry nějakou tu zkušenost a to velmi povedené Interview s upírem. Dalším pro mě nezanedbatelným faktem je to, že hlavními hrdinkami jsou dvě ženy, přesněji upírky. No nekouká se na to líp?? :D S jejich obsazením jsem také velice spokojen, protože Saoirse Ronan i Gemma Arterton se mi líbí čim dál víc. Film je ač se jedná o upíry spíš drama, určitě ne nic akčního ani hororového. Ale zároveň se naštěstí občas najde i nějaký ten povedený záběr, nějaká krev. Přece jen jsme stále ve světě upírů. Příběh Clary a Eleanor mě vtáhl a ani u závěrečných titulků mi nepřišlo, že už mam za sebou dvě hodiny života.. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem před lety viděl v originále na malém monitoru v letadle, teď pro změnu v televizi s českým dabingem. Ani jedna kombinace nebyla ideální. I když to tak na začátku nevypadá, Neil Jordan stále umí vybudovat dobrou atmosféru a vystavět kvalitní variaci na v(d)ěčné upírské téma. Saoirse Ronan je v hlavní roli výborná, Gemma Arterton je tu zase každou chvíli jen v prádle, což je jistě divácky vděčné. Ač krvavé vodopády vypadají příliš přitažené za vlasy, je třeba vyzdvihnout výbornou práci kameramana. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nemohu říci, že jsem nečekal dobrý film, jelikož Jordanovu tvorbu mám rád. A nezklamal mě. Snímek, který v jistých momentech připomene starší německý Wir sind die Nacht z roku 2010, je podobenstvím o osudu těch, kteří se vymykají předepsaným normám, kteří jsou na okraji společnosti a současně nemají příliš velkou možnost volby. Komorní drama se zvolna proměňuje v boj o život. Jakou cenu zaplatíte za nesmrtelnost? Vysokou. A přeci, přeci jsou tací, kdo zaplatí... ,,Chcete důkaz? Dám vám ho tak za třicet, čtyřicet let. Až budete nemohoucí sedět v kolečkovém křesle, vrzne branka a vejdu já. Budu vypadat jako nyní...je mi stále 16 let. Vás z toho pohledu píchne u srdce. A pak budu vaším andělem milosrdenství." Eleanor jako sestřička Eutanazie, Clara, jako ta, která chrání. Snímek není pro milovníky svižných horrorů, jelikož se vleče příjemně tak, jako poklidné vody řeky Lethé... ()

Galerie (73)

Zajímavosti (5)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. září 2012 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)
  • Saoirse Ronan (Eleanor Webb) ve filmu skutečně hraje spletitou klavírní sonátu Op. 2, č. 3. od Ludwiga van Beethovena, jelikož prošla intenzivním dvanáctitýdenním klavírním rychlokurzem. (Kritiq)

Související novinky

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Proboha, ještě jedna Sněhurka?!

Proboha, ještě jedna Sněhurka?!

14.02.2012

Letošním soubojem Sněhurky (Mirror, Mirror) a Sněhurky a lovce to neskončí. Po pestrobarevné komedii a akční fantasy přijde trocha kung-fu. Studio Walt Disney se snažilo projekt, předtím známý jako… (více)

Reklama

Reklama