Reklama

Reklama

Režiséři filmu Malá Miss Sunshine uvádí “nádhernou a okouzlující” (Marshall Fine, The Huffington Post) romantickou komedii s Paulem Danem a Zoe Kazan v hlavních rolích. Mladý, kdysi úspěšný spisovatel Calvin (Dano) nyní zápasí s tvůrčím blokem, ale i se svým milostným životem. Teprve když vytvoří půvabnou románovou postavu jménem Ruby (Kazan), získává novou inspiraci. Ruby probouzí k životu nejen jeho psaní – ale také sebe samotnou – a to doslova! Tváří v tvář opravdovému vztahu se svou původně virtuální přítelkyní stojí Calvin před zásadním rozhodnutím. Dopíše tuhle romanci sám, nebo to ponechá osudu? Ve vedlejších rolích filmu se představují Annette Bening, Antonio Banderas a Elliott Gould. Ruby Sparks je “příjemná romantická komedie, která vás dojme a má ambice stát se filmovou klasikou” (Katie Walsh, Indiewire). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (19)

Trailer

Recenze (347)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja som od začiatku pristupoval k Ruby Sparks ako k scenáristickému dielu mladej herečky Zoe Kazan. Čiže som sledoval, čo má na srdci mladé, ambiciózne dievča a akým štýlom to chce predať svetu. Priniesla nám celkom originálny mystery príbeh, pri ktorom neviete, čo bude nasledovať o päť minút a je to asi hlavne tým, že scenár napísala žena, pretože v opačnom prípade by sa jednalo samozrejme o veľmi luxusné porno:). Možno si mohla Zoe pri písaní vysniť na pomoc svojho slávneho deda a opýtať sa ho, čo robí jeho filmy tak nesmrteľnými a možno by jej výtvor nebol "iba" príjemným prekvapením, ktoré sa ale v mysliach širšieho obecenstva neuhniezdi natrvalo podobným spôsobom, ale Eliaove filmy. Občas trošku totiž cítiť z Ruby prílišnú ambicióznosť a vyumelkovanosť, podobne, ako sa na konci filmu vyjadruje Ruby ku Calvinovej knihe. Mimochodom, plagát k filmu je geniálny a jedná sa o horúceho kandidáta na americké nezávislé leto na čt 2. Ako hovorí jedna postava o silných debutových albumoch nezávislých kapiel a ich slabších nasledovníkoch, tak si musíme počkať aj na nasledovníka z pera Zoe a dúfať, že nezapadne, poprípade dopadne ešte istejšie. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Při letmém okouknutí to vypadá, že někdo pod vlivem Stranger than Fiction sepsal lehkou a přímočarou high concept romanci. Teprve zesílení interakce mezi liniemi partnerského soužití a tvůrčí kontroly film obohacuje o nečekaně temnou a přitom velmi zábavnou rovinu. Nesejde na tom, nakolik reálnou a živoucí postavou Ruby je (moc ne). Najednou úplně stačí, že vzhledem i chováním představuje zhmotněný sen nejednoho geeka. Neplní totiž úlohu hrdinovy plnokrevné partnerky - její přítomnost pouze iniciuje zátěžovou zkoušku Calvinova charakteru. Dokáže přijmout fakt, že se jeho sen zabydlel v realitě, kterou sám obývá? Dokáže žít bez toho, aby Ruby podřizoval své autorské kontrole, aby jí připomínal, kdo je pánem? ___ Film jakožto produkt patriarchální společnosti ukazuje ve chvílích nejupřímnější žánrové sebereflexe, že jsou to muži, kteří ženám předepisují jednat dle melodramatických konvencí, tedy hystericky. Během těchto demonstrací mužské dominance z filmu vyprchává veškerá lehkost a jenom krůček jej dělí od psychologického hororu, který se ve skutečnosti skrývá pod vnějším půvabem většiny hollywoodských romantických komedií. Trauma z tohoto nahlédnutí za oponu však není rozvedeno dál, například směrem k prohození rolí autora a díla, a film končí velmi banálně, SPOILER – hrdinčiným vykoupením a hrdinovým „sestoupením“ do její reality (přepsáním jejich společné historie se stává postavou téhož vyprávění, už jí, a pravděpodobně i ženám obecně, rozumí). Opětovné nahození líbivé fasády vyznívá pokrytecky, jako dobrovolné přijetí falše, před kterou nás film sám varoval. KONEC SPOILERU ___ Scénář s chytrým nápadem by vůbec potřeboval pevnější režijní uchopení (vyprávění občas stagnuje – např. rodinné intermezzo s Banderasovým vtipným, ale zbytečným cameem) a zacelení některých děr v logice (proč Ruby její „přepisování“ rozruší až poté, co se o něm dozví, dříve si náhle povahy/schopností neuvědomovala?). ___ Ruby Sparks je milou historkou s morálním ponaučením (ideál musíme objevit a udržet v sobě, ne v druhých), která zákonitosti tuctových romancí sice odhaluje, ale moc dalšího s nimi nedělá, což je škoda, protože zde podle mne bylo v druhém plánu zaděláno na naratologickou delikatesu první jakosti. Ten první plán je ale, hlavně zásluhou rusovlasé Zoe Kazan, pořád hodně fajn. 75% Zajímavé komentáře: Jeržik, Terzeus ()

Reklama

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Milé. Sic Zoe Kazan nemá ani zďaleka toľko charizmy ako Zooey Deschanel, tak sa zo svojou ulohou popasovala skvelo. Druhy palec hore jej dávam za scénar, ktorý šmakuje a nekopčí. Scéna "so strojom" má neskutočné grády a dáva človeku uvedomiť, že v láske nie je všetko slniečkovo romantické (ako zborne tvrdí mainstream). 80% ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Originální scénář, který si pohrává se zajímavou myšlenkou, jaké by to bylo, kdyby jeden člověk mohl ovládat jiného milovaného člověka. Jako hlavní hrdina spisovatel, který nemá moc zkušeností se vztahy o kterých by mohl psát, hlavně proto, že si své partnerky ve své bohaté představivosti idealizuje, zatím co sobecky přehlíží jejich skutečný charakter a potřeby. Jednu noc se mu zdá sen o skvělé dívce jménem Ruby, do které se platonicky zamiluje a začne o ni psát knihu. Jenže z ničeho nic se mu ta dívka zjeví v domě a zdá se, že je skutečná...Pro mě je to jeden z těch filmů, který mě na začátku příliš nezaujme, takže od něj moc nečekám, ale tím víc mě pak překvapí a dostane silnou druhou polovinou. Zoe Kazan a Paul Dano se k sobě výborně hodí, navíc opravdu dobře hrají a poslední scéna filmu byla moc hezká. Malá Miss Sunshine se mi sice líbila o něco více, ale i tak je Ruby Sparks moc příjemným přírůstkem do žánru nezávislých romantických komedií. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Druhý počin od tvorcov oscarovej hitovky Malá Miss Sunshine má originálnu premisu. Spisovateľ Calvin (Paul Dano z Prisoners či There Will Be Blood) trpí tvorivou aj osobnostnou krízou. Keď vytvorí románovú postavu Ruby, stane sa niečo neuveriteľné. Imaginárny charakter, ktorý vymyslel, skutočne ožije. Scenár napísala predstaviteľka titulnej úlohy Zoe Kazan (Núdzový východ) a presvedčila, že je rovnako schopnou autorkou ako herečkou. Aj keď by sa spočiatku mohlo zdať, že ide o klasickú romantickú komédiu, tak tvorcovia neváhajú ukázať aj temnú stránku ľudskej duše a hlavnej postavy. Skvelý malý filmík inšpirovaný tvorbou Charlieho Kauffmana (Večný svit nepoškrvnenej mysle, V koži Johna Malcovicha), ale nie tak náročný a divácky prístupnejší. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (11)

  • Psík Scotty je plemeno psa Border teriéra. Toto plemeno sa vyznačuje svojimi priateľskými a spoločenskými vlastnosťami, no vo filme je spomenuté, že Scotty má strach z ľudí. (Spranger)
  • Kniha, kterou ve filmu pes roztrhá, je román „Kdo chytá v žitě“ od amerického autora J. D. Salingera. Jak autor, tak kniha jsou ve filmu několikrát zmíněni. (džanik)
  • V jedné hodině a třiadvacáté minutě se Ruby (Zoe Kazan) doma převléká a má modrou podprsenku, přestože měla v předchozí scéně u bazénu růžovou, pruhovanou. (Megalomaniac)

Reklama

Reklama