foto

Maggie Gyllenhaal

  • nar. 16.11.1977 (39 let)
    Lower East Side, Manhattan, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

16. novembra 1977 sa ako dcéra filmového režiséra Stephena Gyllenhaala a scenáristky Naomi Foner v New York City narodila Maggie Gyllenhaal. Svoje detstvo však prežila v Los Angeles, kde spolu so svojím bratom Jakeom Gyllenhaalom navštevovala prestížnu školu Harvard-Westlake. Vyštudovala angličtinu na Columbia University a po prvom roku štúdia na univerzite strávila leto v Londýne štúdiom na Kráľovskej univerzite dramatického umenia, kde patrila medzi najmladších študentov.

Ako sa dalo predpokladať, svoju hereckú kariéru začala vo filmoch svojho otca. V prvom z nich VODNÍ ZEMĚ si zahrala ešte ako teenagerka vo svojich pätnástich rokoch. Nasledovalo ďalších päť filmov pod taktovkou Stephena Gyllenhaala. Medzi ne patria aj dva filmy NEBEZPEČNÁ ŽENA a TRÁVA JE ZLATÁ BAŇA, v ktorých si zahrala spolu so svojím bratom. Filmovú sestru svojmu skutočnému bratovi hrala Maggie vo filme DONNIE DARKO, kde jej však na rozdiel od neho pripadlo iba pár riadkov kým jej brat ukoristil hlavnú úlohu.

V roku 2002 sme Maggie mohli vzhliadnuť vo viacerých úspešných snímkach, z ktorých najviac zažiarila vo filme SEKRETÁRKA. Jej postava emocionálne zničenej mladej ženy, ktorá prostredníctvom sado-masochistického vzťahu so svojim šéfom zažíva znovuzrodenie vlastnej osobnosti a sebavedomia patrí medzi jej najlepšie herecké predstavenia. Zároveň táto hlavná úloha stelesňuje presne ten typ provokatívnej úlohy, ktorú Maggie podľa vlastných slov vyhľadáva, postava, ktorá diváka núti premýšľať a ktorá vyzýva človeka k otázkam o vlastnom živote. Ocenenia za svoj výkon v úlohe sekretárky sa dočkala v podobe mnohých nominácií na prestížne filmové ceny, z ktorých mnohé premenila na víťazstvá najmä v kategórii ženský herecký výkon. Najvýznamnejším triumfom je pravdepodobne zisk parížskej ceny...

Po filme SEKRETÁRKA sa Maggie opäť presťahovala do svojho rodného New Yorku a v roku 2003 sa pripojila k ďalším mladým nádejným herečkám, ktoré si zahrali po boku Julii Roberts vo filme ÚSMEV MONA LÍZY. Sama sa vyjadrila, že prišiel čas, aby si zarobila aj nejaké vlastné peniaze a tak môžeme očakávať, že sa okrem nezávislých filmov bude čoraz častejšie objavovať v komerčných projektoch Hollywoodu.

... "luplik" ...

Herecká filmografie

2017 The Deuce (TV film)
2016 Three Seconds
2014 Frank
River of Fundament
The Honourable Woman (TV seriál)
2013 Útok na Bílý dům
2012 Corrections, The (TV film)
Na dno nás nedostanete
2011 Death and Taxes - a.z.
Vrtěti ženou
2010 Kouzelná chůva a Velký třesk
2009 Crazy Heart
Všude dobře, proč být doma
2008 Temný rytíř
2007 High Falls
2006 Horší to už nebude
Paříži, miluji Tě
Sherrybaby
V tom domě straší!
World Trade Center
2005 Nevěřte mužům
Štastné konce
Začít úplně jinak
2004 Mistr zločinu
Osobní prohlídka (TV film)
Pornographer: A Love Story, The
2003 Čekání na štěstí
Úsměv Mony Lisy
2002 Adaptace
Milujte svého zabijáka
Sekretářka
40 dnů a 40 nocí
2001 Donnie Darko
Kluci v mém životě
2000 Photographer, The
Šílený Cecil
1999 Resurrection (TV film)
V zajetí rocku (TV film)
1998 Tráva je zlatej důl
Život ve lži (TV film)
1996 Shattered Mind (TV film)
1993 Nebezpečná žena
1992 Vodní země

Dokumentární

2016 Starring Austin Pendleton
2013 Fire Rises: The Creation and Impact of the Dark Knight Trilogy, The - a.z.
2011 Zvědavost (TV seriál)
2009 Životopisy: Heath Ledger (TV film)
2008 Speechless (TV film)
2004 'Donnie Darko': Production Diary
2003 Beyond Borders: John Sayles in Mexico

TV pořady

2016 Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2015 67. Emmy Awards (TV pořad)
2014 Finding Your Roots with Henry Louis Gates, Jr (TV pořad)
Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
The EE BAFTA Film Awards 2014 (TV pořad)
The 68th Annual Tony Awards (TV pořad)
2012 Módní styl hvězd (TV pořad)
2010 82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 Comedy Central Roast of Joan Rivers (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2007 Xposé (TV pořad)
79. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Hudební videoklipy

2009 Ryan Bingham: The Weary Kind (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace