foto

Annette Bening

  • nar. 29.5.1958 (58 let)
    Topeka, Kansas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Annette Bening se narodila v Kansasu jako dcera pojiš'tovacího agenta Arnetta Granta Beninga a zpěvačky Shirley Bening. Má tři sourozence, sestru Jane a dva bratry Bradleyho a Byrona. Když jí bylo sedm, rodina se přestěhovala do San Diega, kde později studovala na střední škole a účastnila se baletních kurzů. Hereckou průpravu získala nejprve v San Diegu na Mesa College a poté v San Franciscu na divadelní konzervatoři American Conservatory Theatre, kde později začala hrát. Vrchol její divadelní kariéry ale představoval Broadway v New Yorku, kam se posléze přestěhovala. Zde zazářila ve hře Tiny Hower "Coastal Disturbances".

Do povědomí se vepsala ale až díky roli markýzy de Merteuil ve filmu Miloše Formana VALMONT. První nominaci na Oscara si vysloužila následně poté ve snímku Stephena Frearse ŠVINDLÍŘI v roce 1991, kde si zahrála s Anjelicou Huston či Johnem Cusackem. V roce 1992 se provdala rovněž za herce Warrena Beattyho, se kterým se seznámila během natáčení gangsterky BUGSY a s nímž má čtyři děti Kathlyn, Benjamina, Isabel a Ellu Corinne.

V roce 1995 zaujala po boku Michaela Douglase v romantické komedii AMERICKÝ PREZIDENT, za kterou obdržela nominaci na Zlatý Globus a rok na to ji Tim Burton obsadil do role Barbary ve sci-fi MARS ÚTOČÍ. Zasloužená, ale opět neproměněná nominace na Oscara přišla v roce 1999 za ztvárnění postavy Carolyn Burnham ve snímku AMERICKÁ KRÁSA režiséra Sama Mendese. Kevin Spacey si sošku zaslouženě odnesl, spolu s ním ale akademici ocenili Hilary Swank, přičemž paradoxně stejná situace nastala i v roce 2004, kdy byla Annette Bening opět nominovaná, tentokrát za drama BOŽSKÁ JULIE v režii Istvána Szabó. Ten samý rok ale na předávání cen bodovalo drama MILLION DOLLAR BABY.

Od roku 2006 má Annette svou hvězdu na proslulém Hollywoodském chodníku slávy. Ten samý rok také natočila zatím její poslední film HLAVA NEHLAVA, kde si zahrála také s Gwyneth Paltrow či Brianem Coxem. Jejími hereckými idoly jsou pro ni Helen Mirren, Ingrid Bergman a Liv Ullmann. V její dosavadní kariéře se objevila ve třech filmech Mikea Nicholse: v roce 1990 to byla POHLEDNICE Z HOLLYWOODU, o rok později drama MYSLETE NA HENRYHO a v roce 2000 komedie Z JAKÉ JSI PLANETY?.

Petra "Goldenhair" Jakovská

Herecká filmografie

2017 Great, The
The Seagull
2016 Rules Don't Apply
State of the Union
20th Century Women
2015 Druhá míza
2014 Hledání
2013 Pohled na lásku
2012 Ginger a Rosa
Girl Most Likely
Ruby Sparks
2010 Děcka jsou v pohodě
2009 Mother and Child
2008 Ženy
2006 Hlava nehlava
2005 Paní Harrisová (TV film)
2004 Božská Julie
2003 Krajina střelců
2002 Liberty's Kids: Est. 1776 (TV seriál)
2000 Z jaké jsi planety?
1999 Americká krása
Book That Wrote Itself, The
Přízraky ze snů
Rodina Sopránů (TV seriál)
1998 Stav obležení
1996 Mars útočí!
1995 Americký prezident
Richard III.
1994 Milostná aféra
1991 Bugsy
Myslete na Henryho
Předem vinni
1990 Pohlednice z Hollywoodu
Švindlíři
1989 Valmont
1988 Báječná dovolená
Rukojmí (TV film)
1986 Manhunt for Claude Dallas (TV film)

Dokumentární

2015 Warren Beatty, une obsession hollywoodienne (TV film) - a.z.
2014 And the Oscar Goes To... (TV film)
2011 Yogawoman
2009 Miloš Forman: Co tě nezabije…
2006 Who Needs Sleep?
2005 Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2004 Beyond the 'Open Range'
2000 American Beauty: Look Closer...
1999 Forever Hollywood (TV film)
The Directors (TV seriál)
1991 Bugsy: The Dark Passion of an American Dreamer (TV film)
1989 Milos Forman: Portrait (TV film)

TV pořady

2014 The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (TV pořad)
2012 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Shirley MacLaine (TV pořad)
2011 Annual 2011 Actors Fund Gala Awards, The (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike Nichols (TV pořad)
2009 Michael Douglas: Pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2008 Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2007 Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2001 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1999 71. Annual Academy Awards (TV pořad)
1995 67. Annual Academy Awards (TV pořad)
1994 All-Star 25th Birthday: Stars and Street Forever! (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace