Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Baron Prášil žije se svou ženou Olgou a dcerou Karlou na zámku Prášily. V mládí žil veselým životem a úkolem komorníka Ronalda je rozesílat včas alimenty za svého pána. Karla se ve městě, kde studovala, zamilovala do Arnošta Bendy a tajně se za něho provdala. Arnošt přijme u barona místo tajemníka a doufá, že získá jeho důvěru i dodatečný souhlas se sňatkem s Karlou. V obci se objeví hrabě Kocharowski, bývalý Olžin milenec, který se domnívá, že s ní měl syna. Arnošt si vymyslí fantastický příběh, že je nemanželské dítě, a to v baronce vzbudí domněnku, že je jejím synem, kterého měla s Kocharowským. Protože se bojí skandálu, rozhodne se baronovi přiznat... (ČSFD)

(více)

Recenze (154)

Faustka 

všechny recenze uživatele

A že se Vlastu Burianovi od huby skutečně prášilo. Tato osmdesát let stará komedie stále šlape naplno a vtipnými scénami jen srší. Ženské postavy sice nedostaly tolik prostoru, ovšem herečtí kolegové se tady doslova vyřádili. Kromě již zmíněného Buriana také Oldřich Nový, Jaroslav Marvan a nezapomenutelný Čeněk Šlégl jako hrabě Kocharowski, po jeho vstupu do už tak  zamotaného děje mi tekly slzy smíchu. Takhle jsem se už dlouho nenařechtala. „Tedy dobře, vyřízeno, k dennímu pořádku.“  ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Vlasta Burian, automaticky se mi vybaví U pokladny stál a pak jeho baron Prášil. Komedie Martina Friče o baronovi, který si neustále vymýšlí, navíc tomuto sportu podlehlo evidentně celé jeho panství, takže se v místní restauraci pořádají myslivecké seance se soutěží v "prášení". Nikdo už neví co je pravda a co výmysl. Příchozí Oldřich Nový coby nový tajemník do party skvěle zapadne, jelikož je úplně stejný "krmič" jako ostatní. Řada nesmrtelných scén, dobře vymyšlené zápletky, Burian opět imituje hudební nástroje, prostě paráda. Dnes mám rád i jiné Vlastovy filmy, ale tento byl u mne jedním z nejzásadnějších po mnoho let. 85% ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Od malička byl tenhle Burianův film pro mě nedostižným a tak to i zůstane!! Vlasta lakuje, lakuje a není k zastavení. Geniální zápletky, nehorázný scénky, hláška za hláškou a nejlepší herecké obsazení. Ty figury a figurky - každá má svoje kouzlo a hraje na plný plyn (hrabě Kocharowski, Ema, Ronald, hostinský, lesník Patočka, atd, atd...). Vždycky, (už snad po tisícekráté) se nehorázně bavím a tenhle film bude pro mě navždy na první příčce ve filmografii našeho nejlepšího komika - Vlasty Buriana. " Tady máš pro jistotu jeden notes, je čistej a nepopsanej..." KULT!!! ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Vcelku klasická "Burianovská" situační komedie. Vlasta Burian opět předvádí své jedinečné herectví a jak už to u něj často byvá - místy je jeho předvádění až trochu prvoplánovité a přestřelené. Jeho dominance však nezastiňuje další herecké osobnosti, které mají prostor se ukázat. Oldřich Nový je parádní a Čeněk Šlégl a jeho hrabě Kocharowsky nezapomenutelný. Zábavně napsané postavy a dialogy a humorný příběh, do něhož jsou zakomponované vtipné a milé drobnosti (např. vkládání anglických slovíček do mluvy hraběte Prášila, či opakované připomínání Shakespeara). Jeden z nejlepších filmů Vlasty Buriana. 85% ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie, ale bohužel z ní číší exhibicionismus Vlasty Buriana, který si je vědom své ceny. Viz název filmu. Při scéně s loveckou hostinou jsem si představovala, že takhle podlézavě se chovají kolegové herci k samotnému Burianovi. Každopádně film ustál hned několik hereckých hvězd, což ukazuje na skvělou režii. Na těchto starých filmech je vidět, že kinematografie nikam nepokročila ani po technické ani po scenáristické stránce. Vše už bylo vymyšleno v první polovině dvacátého století. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • V 60. letech byl film znovu uveden pod názvem Když Burian prášil, aby nedocházelo k záměně s filmem Baron Prášil z roku 1961 režiséra Karla Zemana. Zdroj: Český hraný film 1930-1945, NFA 1998. (ČSFD)
  • Vladislav Vančura napsal původní scénář k tomuto filmu (a chtěl jej sám i režírovat, ale to se mu nepodařilo). Později scénář přepracoval do literární podoby jakožto román „Konec starých časů“. (Stegman)
  • Předlohou pro film byla divadelní hra Rudolfa Kautského Děti v notesu. (hippyman)

Reklama

Reklama