Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žádný agent švédské tajné služby nemá právo zabíjet. A to za žádných okolností. Leda že by se jednalo o nutnou sebeobranu nebo to bylo v zájmu státu. Tímto kodexem se řídí i tajný agent Hamilton, který je právě na misi kdesi v pohraničních horách Uzbekistánu. Jako řidič pronikl do skupiny nejhledanějších evropských překupníků zbraní, kteří neznámým zájemcům nabízejí kolekci technologicky vyspělých strategických raket. Hamilton odhalí mezinárodní zbrojní spiknutí a zjistí, že k masivnímu teroristickému útoku má brzy dojít přímo na švédské půdě.
Akční thriller byl natočen podle novely švédského spisovatele Jana Guilloua, který ve své populární knižní sérii proslavil smyšleného špiona Carla Hamiltona přezdívaného „Coq Rouge“ (Červený kohout). (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (135)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vsade citam, ako je tento svedsky film adaptaciou Bournoviek, a ono, jo, cosi urcite z nich mali. No ale reziserka Winfeld odviedla len rutinu, akcie je zufalo malo, same politicke kecy v dost pod/priemernych kulisach a spionazna atmosfera je takrka nulova.  I na poli spionaznych filmov ide o tazky podpriemer - to si radsej pojdem zabehat nez cumiet do PC 7 % ()

ywo666 

všechny recenze uživatele

Parádny špionážny akčný film. Švédi natočili za málo peňazí veľa muziky. Je to jednoduché, ale drsné, temné a celkom civilné. Persbrandt sa očividne na úlohu pripravil a drsňáka som mu veril. Filmu tiež pomáha absencia americkej patetickosti, ktorá býva prítomná v takýchto filmoch. Ja som sa bavil výborne. A scéna keď zaspal s pri jedení jablka. Úplná bomba. Toto si len tak niekto nedovolí. A to točila ženská? Klobúk dole. Pár akčných scén bolo nedotiahnutých, ale aj tak to vidím na poctivé 4*. ()

Reklama

Ouwen 

všechny recenze uživatele

I Švédi umí. Pořád jsou zde určité nedostatky a nedotaženosti, jak co se týče vizuální stránky, režie, scénáře, tak i nedůvěryhodnost některých postav a námět nemá takovou sílu. Naštěstí Mikael Persbrandt je fajn chlapík, v akci působí profesionálně a umí i hrát, jen nemá takové charisma jako Neeson, a občas působí hodně chladně. Jason Flemyng konečně dostal pořádnou roli a jako hlavní záporák a hlava vojenské jednotky, je značně nekompromisní a je dostatečným soupeřem, takže se divák může těšit na jejich finální battle v pokoji. Zbytek herců krom nadřízeného Hamiltona, mě moc nezaujal. Akce je celkem dost, nějaké to obyčejné střílení, honičky, sledovačky, působí to značně průměrně, naštěstí jsou zde kraťoučké eliminace záporáků a jeden souboj. Ruční akce je mix Taken/Bourne, hraje našlapaná muzika a choreografie není nijak složitá, ale civilní, hlavní postava se musí rozhodovat okamžitě, aby neumožnila soupeři již vzdorovat. V závěru přeci jen přijde i delší bitka, která je precizní po všech stránkách, drsná, kontaktní a brutální. Občas jsem si přál vidět některé chvaty z jiného úhlu, či mi přišlo, že sem tam byl nějakej střih nadbytečnej, ale celkovej dojem z akčních scén je pozitivní. Škoda těch náhod a samoúčelných scén (zásobníky docházej jak se to hodí, někdy chování postav nedává moc logiku) a jinak mi film přijde takovej.. neúplnej? Nač ovšem bejt zbytečně kritický. Po všech stránkách minimálně nadprůměrné řemeslo a pro takové "obyčejné" thrillery s civilní akcí mám slabost. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Carl Hamilton je, jednoduše řečeno, švédská reinkarnace anglického Jamese Bonda, kterého stvořil literární autor Jan Guillou. S Jamesem Bondem má společného i to, že byl filmově zpracován již mnohokrát a má několik hereckých představitelů. Například ve snímku 'Hamilton' (1998) si ho zahrál Peter Stormale. V tomto snímku si to pro změnu zkusil Mikael Persbrandt, který je v této roli již pátý v pořadí. Hlavním tématem je pašování zbraní a jistě nepřekvapí, že skupinou ruských pašeráků. A dějově vše začne na hranici mezi Uzbekistánem a Afghánistánem. Američané jsou do příběhu samozřejmě naroubováni také a všechno se točí kolem švédského zbrojního průmyslu. Veškeré dění má samozřejmě politické pozadí a Hamilton se coby agent pouští do boje v zájmu národa. Snímek je obsahem na tom stejně, jako staré známé německé mayovky. S knižní předlohou má společnou pouze hlavní postavu a titul. Takže vlastně vzniká otázka, jestli se vůbec dá ještě kniha považovat za předlohu. Literární příběh se totiž odehrává v době studené války, ve kterém byl hlavním protivníkem Sovětský svaz, avšak celý koncept veškerého dění byl přepracován do současných politických zájmů. Každopádně milovníci Jamese Bonda či Jasona Bourneho si mohou přijít na své. I když samozřejmě to má k plné dokonalosti daleko. Dramatizace je přijatelná a ucházející je i uvolněnější tempo. Co se týče akčních scén, právě s ohledem na dramatizaci se moc na pilu netlačí. Ano, co se týče námětu, nejedná se o nic neznámého, ale nakonec proč ne. Proč by si s takovým tématem nemohl pohrát taky někdo jiný, než neustále Hollywood. Ze Švédska k nám filmů moc nepřichází a tak alespoň díky za tento akční thriller. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na tenhle parádní film já nemám slov. Film má hromadu chyb. Třeba příběhově slušně kulhá. Vlastně nic extra nenabízí kromě pár osobních vsuvek samotného Hamiltona, který je naprosto perfektně zahrán. Dokonce i odpustím klepající se kameru, která ale ve chvíli akce dokáže narovnat a ukázat pár perfektních scén. Tenhle film mi prostě parádně sednul. Švédi točili film ve Švédsku a na kopě dalších zajímavých lokalit, postavy dokázaly suprově ožít a dokonce jsem se nemohl zbavit dojmu, že osobní život samotného Hamiltona mi nandal nejednu šokovou jizvu na srdci. Ale když už nic jiného, tak prohnat lidské osudy mixérem oni vysloveně umí. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Mikael Persbrandt se na roli Carla Hamiltona připravoval tréninkem u amerického týmu Navy SEALs v San Diegu, kde se po delší dobu učil speciálním technikám, jako je odzbrojení nepřítele. Absolvoval také trénink švédské elitní jednotky SSG. (Kritiq)
  • Názov filmu sa objaví v dvanástej minúte. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama