Reklama

Reklama

Zbav se svých miláčků

  • USA Kill Your Darlings (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Doposud nevyprávěný příběh, který v roce 1944 na kolumbijské univerzitě svedl dohromady mladičkého Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca a Williama Burroughse o vraždě, jež stála u zrodu generace bítníků. Daniel Radcliffe jako Allen Ginsberg, hvězda generace bítníků, v životopisném příběhu z doby básníkových studií na kolumbijské univerzitě. Píše se rok 1944 a mladičký Ginsberg sebou nechá coby student kolumbijské univerzity beznadějně vláčet okouzlujícím Lucienem Carrem. Kromě Carra se Ginsberg přátelí se začínajícími spisovateli Williamem S. Burroughsem a Jackem Kerouacem. Společně utvářejí takzvanou generaci bítníků. O poznání starší David Kammerer, nula bezhlavě obdivující skvělého Carra, zemře za nevysvětlitelných okolností. Policie z jeho vraždy kromě Carra podezřívá ještě Burroughse a Kerouaca, a tak se všichni ocitnou ve vazbě. Policejní vyšetřování zásadně ovlivní celoživotní tvorbu začínajících umělců. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (149)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Hmm.... upřímně nevím moc, co k tomu mám říct. Takové 3-4*. Radcliffe mi prostě nějak nesedl do té role, i když je fakt, že to že byl gay bych mu věřila, ale prostě mi nepřišel jako nejlepší možný výběr pro tuto roli. Za to role Luciena byla pro Dane DeHaana jako stvořená. No a vidět zase v něčem hrát M. C. Halla bylo moc příjemné. Je pravda, že mě film přiměl ke zvídavosti nad danou dobou a její generací a hlavními iniciátory. Něco jsem si početla na wikině a z toho všeho mohu říct, že film byl relativně dobře natočený vzhledem k realitě, takže to životopisné jim výjimečně žeru. Zjistila jsem, že informace v mé hlavě byly značně chabé - věděla jsem jen, že existuje báseň Kvílení a že byla napsána beatníkem, ale to bylo celé... takhle jsem se začetla do životopisů Ginsberga, Burroughse, Kerouaca (Jo o tom jsem věděla něco víc, i když to jeho nudné dílo jsem nečetla, jen viděla a nic moc) a samozřejmě i do životů Kammerera a Luciena Karra. A ještě mě to iniciovalo k tomu, abych se konečně koukla na Howl, které mám v ntb už nějaké dva roky. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Celkově bych Kill Your Darlings zařadila mezi snímky, které jsou svým způsobem zpracování zvláštní a nemusí úplně každému sednout. Já jsem se začátkem dost těžko prokousávala, ale v určité fázi nastal zlom a pak už to nebyl žádný problém, ba právě naopak. Díky i za některé scény, které byly poměrně citlivě zvládnuté, takže jsem nemusela použít rychloposuv. JInak patří určitě chvála za bezvadné herecké obsazení, které jsem v průběhu filmu postupně oceňovala a celé mně to trochu připomínalo film On the Road, což bylo asi namístě, protože k tomu psal předlohu Jack Kerouac, kterého si tady střihnul Jack Huston. K tomu velmi dobrá dobová atmosféra a muzika, takže na závěr už jen něco od Allena : "Dej si pozor. Nejsi v říši divů. Slyšel jsem podivnou ztřeštěnost, co roste ve tvé duši. Ale máš štěstí ve své nevědomosti, ve své samotě. Ty, kdož jsi trpěl, najdi kde se láska schovává. Dávej, děl se, ztrácej, jinak zemřeme nevyzrálí." ()

Reklama

Moena 

všechny recenze uživatele

Jako vždy, s klasickým zaujetím vůči Beat generation dávám pět hvězd. Zase na druhou stranu, nejsou nezasloužené. Ginsberg i Carr skvělí, jen můj oblíbenec Kerouac teda nic moc. Jsem jednou rád taky za nějaký faktický film, než zpracování konkrétního díla. A postrčilo mě to k přečtení Kvílení v originále. Co chtít víc. The day Amanda came. PS: Číst tady skoro v každém komentáři o "Harry Potterovi", to jako vážně? ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Porušovanie pravidiel, bujarý život, alkohol, drogy ... to sa potom dobre píšu tie voľné verše. Ono je to v prvom rade hlavne príbeh Luciena Carrehoo, v ktorom dôležité miesto majú ale aj ostatní bítnici. Mňa film zaujal, nebol zlý. Najmä hudobne a herecky. Tak na bláznov. Stratené existencie. Rebelov. Problémových ľudí. Na tých, ktorí nezapadajú do šablóny. Na tých, ktorí vidia veci ináč ... vždy som takou chcela byť, ale ja na to nemám povahu a odvahu. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

A šiel by som ešte nižšie, pretože status debutu nie je alibi pre Krokidasovu zdržanlivosť, odfláknutú výstavbu príbehu a žalostne úzky záber filmu. Snaha o skríženie "new queer cinema" s thrillerovou konštrukciou (Allen de facto preniká do formujúcej sa anarchistickej organizácie, ktorá sa pohybuje na hrane zákona a jej smerovanie vedie k vlámaniu, a napokon vražde - udržiavanie v napätí je preto jednou z neoddeliteľných súčastí rozprávania) na báze výseku biografie generácie bítnikov sa cení. Skratkovitá dramatizácia podľa príručkových štandardov síce dodržiava chronologickú nadväznosť, ale pomedzi prsty jej uniká celok. Orezaná perspektíva je pre film symptomatická. Intímne detailné zábery, v ktorých sa rozvíja vzťah medzi Allenom a Lucienom so silným implicitným sexuálnym nábojom, úplne vytláčajú celky a ručná kamera má dominanciu. Krokidas tým len zakrýva neschopnosť práce s mizanscénou, ktorá absolútne mizne; rovnako nedokáže pojať svoje postavy komplexnejšie, vytvoriť plastickejšie a otvorenejšie portréty, ktoré by primárne neťažili len zo sexuálnej orientácie a zmätenosti rozorvaných hrdinov. K vyššiemu hodnoteniu sa prikláňam kvôli citlivému vedeniu hercov a ich silným, emočne výdatným a uveriteľným výkonom, predovšetkým hlavnej dvojice Radcliffe-DeHaan, z ktorých minimálne druhý sa zhostil role priam kráľovsky. Napriek tomu mi na jazyku zostáva pachuť nedotiahnutého príbehu (ktorý nehovorí nič nové) a nenaplneného potenciálu. Ak hrdinovia potrebné slová na vyjadrenie nespokojnosti našli, nedozretý Kill Your Darlings sa len naďalej oháňa intelektuálnymi floskulami. 55% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • Vo filme hraje David Cross Ginsbergovho otca Louisa. Vo filme I'm Not There (2007) si tento herec zahral samotného Allena Ginsberga. (Saraswati)
  • V roce 2008 získal roli Allena Ginsberga Daniel Radcliffe. Měl před sebou však ještě natáčení posledních dvou dílů filmové série Harry Potter, a tak musel nabídku odmítnout. Tehdy projekt kvůli nedostatku financí ztroskotal. Když na něm později začal pracovat John Krokidas, roli Ginsberga opět nabídl Danielu Radcliffovi. (Ice123)
  • Snímek byl poprvé uveden na festivalu Sundance v Utahu 18. 1. 2013. (ČSFD)

Reklama

Reklama