Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace románu jednoho z nejslavnějších spisovatelů generace beatniků Jacka Kerouaca. Hlavními hrdiny jsou Sal Paradise a Dean Moriarty, kteří odmítají žít spokojeným konvenčním životem a spolu s dalšími kamarády se vydávají na bláznivou cestu po Spojených státech. Sal je spisovatelem a žije v New Yorku. Dean je dítětem ulice, často pobýval v polepšovně a živí se hlavně krádežemi. Oba jsou svobodní a tak pro ně není problém sbalit si věci a vyrazit. Nakonec se dostávají až do Mexika. Během svých cest si užívají absolutní svobody a volnosti, navštěvují večírky, užívají si alkoholu, drog, sexu a jazzu. (Creony)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (212)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Naprosto autentické převedení Kerouacovy beatnické duše na filmové plátno. Je to jako jazzová skladba, která je v tomto filmu ústředním motivem. Vše je nahodilé a nepředvídatelné, bez jakéhokoli řádu. Jak kniha, tak i samotný film. Deprese, štěstí, melancholie, sex, drogy a touha po nepoznaném. Stále jít dál a nezastavit se. Na jednu stranu hloubáme nad smyslem života a bytím, abychom vzápětí přišli na to, že nic nemá smysl a člověk by si měl především užít. Vychutnat si každou minutu naplno. Nebo snad ne? Tohle dílo pokládá spoustu otázek a zároveň interpretuje mnoho odpovědí. Je jen na divácích, kterým směrem se nechají strhnout. Jestli souhlasit, nebo myšlenku rezolutně odmítnout. Výborné herecké obsazení už je jen třešnička na dortu. Ty bezmála dvě a půl hodiny mi rychle utekly a já bych chtěl ještě. Opravdu silný, dramatický snímek, který určitě neosloví každého, ale své kvality bezesporu má. Za úžasné převedení knihy do filmu musím dát vysoké hodnocení, neboť postavy rázem dostaly svou hmatatelnou podobu a žijí. Škoda jen, že se sem nevešlo všechno. 85% ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Z románu Na cestě od Jacka Kerouaca jsem přečetl jen pár stránek, ale i tak to co jsem si přečetl se mi líbilo a já se začal těšit na tento film.Je dobré si předem uvědomit co od filmu čekáte.Já bohužel čekal příběh ze života mladých nevybouřených lidí, kteří řeší svoje problémy tím, že se vydají na cestu.Tak z půlky jsem se trefil.Celý film je o tom jak skupina neurčitého počtu mladých lidí cestuje napříč Amerikou křížem krážem a potkávají u toho spousty zajímavých postav(Amy Adams,Viggo Mortensen,Steve Buscemi nebo Terrence Howard) a jejich neustálým motivem je zůstat na cestě a užívat alkohol, drogy a lásku ve velkém.Jelikož se bojí zůstat na jednom místě, protože to by pro ně znamenalo ztrátu svobody, kterou cítí, když jsou na cestě.Garrett Hedlund jako Dean je perfektní a člověk se ani nediví ostatním, že s ním vyráží na cesty.Sam Riley je oproti němu dosti nevýrazný, ale to je taky dáno, že hraje úplně jinou charakterovou postavu.A nesmím zapomenou na Kristen Stewart, která mě přesvědčila, že umí hrát a dokonce hodně dobře, když nehraje trapnou postavu.A taky jí to tady sluší a to, ať má šaty, nebo je nemá.Filmu hodně na zajímavosti ubírá délka a ne úplně záživné vyprávění, které ne vždy správně graduje.I tak, ale mohu říci, že konec je parádní a správně emočně nabitý.Na cestě není špatný film, jen si k němu každý musí najít svou cestu a neztratit se na ní. ()

Reklama

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Na cestě po všech příslibech končí jako slušně natočená a odvyprávěná road movie, která není chudá na osobité herecké výkony, trochu té erotiky a zaobírání se otázkami vlastní identity. Výsledný efekt na diváka po projekci je ovšem ne zrovna optimální a více než celý filmy v hlavě zůstanou fragmenty. [65%] ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ono na základe Kerouacovej predlohy som nemal veľké očakávania, ale toto zaostalo aj za tým. Tých filmov o znudenej mladej generácii, čo nevie čo skôr so sebou tak šukajú, drogujú a zase len šukajú, tých tu už bolo dosť. Aký mal ale film zmysel, čo komu priniesol a to za skoro 2 a pol hodiny. Skutočne len pramálo. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ten film, ktorý vás od začiatku nezaujíma, trvá pol dňa a na konci je to presne také isté ako na začiatku. Čo to za úbohé životy žijú tí úbohí bídnici? Kedysi ich volali zmätení kokoti, dnes slniečkari a hipsteri. Prefetované mozgy túlajúce sa krajinou, kradnú, jebú, existencia bez zmyslu. A niekto o tom dokáže natočiť film, kde naj scény sú so skoro plochou Kristen. 1 z 5 ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Většina záběrů z cesty pochází z 60 000mílového výletu Hudsonem z roku 1949 napříč USA, který absolvovala ústřední trojice Hedlund, Stewart a Riley společně s režisérem Sallesem, kameramanem a zvukařem. (Brousitch)
  • Naprostá většina postav je inspirována skutečnými lidmi. Postava Sala Paradise (Sam Riley) je sám autor Jack Kerouac, Dean Moriarty (Garrett Hedlund) je beatnický spisovatel Neal Cassady. Významnými beatníky jsou další postavy Allen Ginsberg (Tom Sturridge) jako Carlo Marx a William Burroughs (Viggo Mortensen) jako Bull Lee. Další postavy jsou také psány podle skutečných osob, které ovšem příliš nezasáhly do beatnického hnutí. (Moena)
  • Keď sa v 90. rokoch začalo hovoriť o natočení tohto filmu, Johnny Depp ako prvá voľba režiséra úlohu Sala Paradisa odmietol. (Saraswati)

Související novinky

Viggo Mortensen opět na cestě

Viggo Mortensen opět na cestě

07.08.2010

Snad není potřeba vysvětlovat, že nepůjde o pokračování postapokalyptické Cesty. Viggo, přestože nedávno plánoval seknout s hereckou kariérou, se připojil k obsazení adaptace slavného románu Jacka… (více)

Reklama

Reklama