Reklama

Reklama

Frankensteinova armáda

(festivalový název)
  • Nizozemsko Frankenstein's Army
Trailer

Obsahy(1)

Ruští vojáci objeví tajnou nacistickou laboratoř, kde doktor Viktor experimentoval s výrobou supervojáků - Frankensteinů. Poslední Hitlerův zoufalý trik, jak uniknout porážce. (Tasartir)

Videa (1)

Trailer

Recenze (189)

JFL 

všechny recenze uživatele

"Frankenstein's Army" je ryze konceptuální film, ba dokonce concept art film. Celý projekt totiž stojí na ulítlých designech Richarda Raaphorsta, které kombinují ikonografii druhé světové války s frankensteinovským mýtem, japonským body hororem, kyberpunkem i eroguro estetikou. Z výsledného díla je bohužel zoufale cítit, že Raaphorst sice dokáže vytvářet bizarně nápadité návrhy pro výpravu, masky a efekty, ale nepobral vůbec žádné scenáristické, dramaturgické ani režijní dovednosti. Permanentně to zpřítomňuje forma found footage, která zde není užita koncepčně, nápaditě, ba ani coby ryze formalistická manýra, ale slouží k ospravedlňování tvůrčí bezradnosti. Kdykoli autoři nevěděli, jak dostat postavy z bodu A do bodu B, tak je tam prostě teleportují tím, že se na oko vypne kamera. Podobně má formát maskovat i fakt, že zdejší monstra jsou veskrze neschopná, který by v klasickém rozzáběrování byl až příliš očividný. Celkový koncept - found footage film o vyšinutém vnukovi legendárního doktora Frankensteina, který na sklonku války vyrábí z těl nacistů a rudoarmějců groteskní biomechanická monstra - navíc představuje alfu a omegu celého díla, protože se stává nejen výchozím bodem vyprávění, ale také představuje ultimativní alibi. Na veškeré scenáristické nedotaženosti, vnitřní nelogičnosti, historické neadekvátnosti i samotný fakt, že zde všechny postavy bez ohledu na národnost mluví anglicky lze prostě říci, že hledat jakýkoli smysl v za vlasy přitaženém filmu s daným konceptem je neadekvátní. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Má to slabší až amatérský začátek, který bych dokázal natočit líp i já na poli u nás za barákem, ale příchodem Rodena se z Frankensteinovy armády stává neskutečně zvrhlá, nápaditá a zábavná záležitost. Příšery svým provedením a kreativitou střčí do kapsy všechny Silent Hilly a podobné mnohem dražší konkurenty. 70% ()

Reklama

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Opravdu myšlenkově složitý film. Zuří válka. Průzkumný oddíl ruských vojáků hovořících plynou angličtinou s neposlouchatelným přízvukem se vydává na obhlídku širokého pásma terénu a jeden z členů to pro dokumentaci natáčí ruční kamerou, která se neustále třese a kymácí až navozuje dojem, že divák hraje nějakou válečnou hru na Xbox nebo PS konzoli. A při tom narazí na podivínského doktora, který záhy odhalí své děsivé praktiky. Výčet pozitiv je nulový, ale negativ je velké množství. Monstra, podle některých zdejších komentářů, jsou "vymazlená", ale podle toho, co jsem viděl já, byla natolik nepovedená a fušérská, až jsem měl obavu, jestli ustojí scény s několika vteřinovými záběry na ně a něco gumového z nich neodpadne. Katastrofa to sledovat a že tvůrcům není blbé, s něčím takovým vyrukovat před diváky v roce 2013. Roden je ksicht k pohledání, takže vyšinutí jedinci mu jdou dobře a nemusí se ani moc snažit hrát. Jen vypilovat přízvuk a v těchto céčkových břečkách může hrát až do zavření Národního divadla Ministerstvem kultury, které tuhle hrůzu podpořilo. Režisér Richard Raaphorst je buď zoufalec na fetu anebo nadšený amatérský filmař, ale řekl bych obojí v jednom, protože jinak by takovou slátaninu, ve které nic nedává smysl, nemohl stvořit. Dorazila mě závěrečná nepovedená fotomontáž přeživšího vojína Saši se Stalinem, od kterého dostal řád Sovětského svazu. Připadá vám to ještě normální?! Pobavila akorát hláška "mrdám Visarionoviče Stalina", ale jinak zhlédnout tohle, je opravdu kalibr. Mé hodnocení: 0% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vždy jsem toužil vidět Karla Rodena v hororu. Bohužel, po zhlédnutí tohoto snímku budu muset toužit dál. Až na docela pěkné lokace a ohozy Rudé armády je to naprostá kokotina. Kdyby byl na projekci pozván soudruh Stalin, tak by rozhodně neronil slzy, jak u dobových propagandistických filmových skvostů sovětské výroby. Spíše by otevřel nějaký moc pěkný gulag, kde by se pracovalo ještě tvrději. Měl jsem dost z té vymazlené angličtiny, přičemž Sověti mluvili s ruským přízvukem, ihned jsem si vzpomněl na PC hru Call of Duty a Němcové mluvili zase s přízvukem náležícím jejich krajině. Příšerky byly celkem fajn. Nejvíce se mi líbil frajer, který měl na hlavě připevněn větrák. V dnešních horkých dnech by jistě našel využití. Škoda, že v závěru byl o hlavu zkrácen doktor Kája. Byl to výtečný mozkový specialista, který mozek vyndal, nařezal, napojil, odřezal, vrátil zpět, pustil trošku elektřiny a světe div se - ono to fungovalo! Film je hrozně pičoidně natočen. Nemyslím teď kvalitu obrazu či zvuku. Výborný obraz i zvuk - to je pro kameru z první poloviny 20. století skvělá vizitka. Myslím spíše všechny kameramany, kteří se vystřídali u kameru. Snaha se jim nedá upřít. Klidně zdechnu, ale ať má soudruh Stalin záběry. Ale vem to čert. Párkrát jsem se zasmál po skončení jsem si několikrát zafacepalmoval. Zahrané to bylo, výjma Karla, katastrofálně. Přesto hvězdu vykouzlím, neboť jsem nic podobného dodnes neviděl. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Dokázal bych si to představit jako slušnej Grindhouse, nejlépe v režii Nespoutaného Tarantina, pak by to mohla být aspoň sranda. Takhle je to totiž po Iron Sky další promarněná šance, kdy se ze zajímavého a fajně ujetého námětu stane nakonec jedná velká nuda... Dvě hvězdy tak putují jen ke skvělému Rodenovi a k vylepšeným "kick-ass" náckům. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (5)

  • Viktor (Karel Roden) v poslední třetině filmu zdůrazňuje, že každý z jeho výtvorů musí jíst. Jen těžko by ale mohl jíst muž-vrtulník, chodící sud, nebo třeba monstrum se čtyřma očima bez pusy. (ROASTER)
  • Natáčelo se v Hornickém skanzenu Mayrau na Kladně, kde po filmařích na několika místech dokonce zůstaly skvrny "krve", které se správcům nedařilo smýt. Dále se filmovalo v Karlových Varech. (dobrota128)
  • Přibližně ve 20. minutě, kdy jdou hrdinové na první příšeru, je možné všimnout si, že jeden z vojáků - přímo proti kameře - má v ruce pušku Dragunov. Ta však v době, do které je snímek situován, neexistovala. (grovik.net)

Reklama

Reklama