Reklama

Reklama

Velká čínská zeď

  • Čína Čchang čcheng (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Její tvůrci museli mít dobrý důvod, proč z ní udělali největší stavbu na světě. Velká čínská zeď je opředena mnoha mýty. Jednoho z nich se chopil legendární režisér Čang Yimou, který s pomocí Matta Damona natočil velkolepé dobrodružné fantasy, v němž nepůjde o nic menšího než o záchranu lidské civilizace. Hollywoodská superstar hraje ve Velké čínské zdi mnoha bitvami zoceleného žoldáka Williama Garina, který přijel na Dálný východ získat tajemství střelného prachu. Mimořádně nebezpečná mise v exotickém prostředí nemohla dopadnout dobře, a ani tak výjimečný lukostřelec, jakým je Garin, se nedokázal ubránit obrovské přesile bojovníků tajného seskupení, zvaného Bezejmenný řád. Jejich prvotním úkolem je ochrana masivní a zdánlivě nekonečné zdi, při pohledu na níž by Garinovi i jeho příteli Pero Tovarovi (Pedro Pascal) spadla čelist, kdyby jim nehrozila poprava. Na tu však nedojde, na zeď zaútočí armáda monster a pomoc skvělých vojáků se jejich věznitelům hodí. Těžko ale říct, jestli si tváří v tvář valícím se nemilosrdným hordám neměli raději vybrat tu popravu. (Cinemart)

(více)

Videa (13)

Trailer 3

Recenze (582)

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Jason Bourne s pricem Oberynem pátrají po střelném prachu a náhodou se připletou do epické bitvy číňanů s bájnými bestiemi. Na papíře to zřejmě vypadalo lépe než to ve skutečnosti dopadlo. Velký rozpočet je cítit z každého záběru, ale po obsahové stránce jde o nekonzistentní mix prázdných dialogů, nelogičností a plochých postav, o kterých se kromě jmen v podstatě nic nedozvíte. Damona mám rád, ale tahle role mu nesedla. Zároveň ale pohybuji, že by kdokoliv jiný ze současného hollywoodu zvládl tuto roli lépe, protože tam vlastně není moc co hrát. Jako delší intro k počítačové hře by to nejspíš fungovalo, jako samostatný film se stopáží pouhých 90 minut to v silné konkurenci amerických blockbusterů bohužel neobstálo. ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Tato hollywoodsko-čínská koprodukce s poměrně mohutným rozpočtem 150 miliónů dolarů je velmi záhadná, neboť před divákem tyto prostředky skvěle ukrývá. Vizuální efekty nejsou nijak zvláště ohromující a opravdu neodpovídají rozpočtu. Co je ještě horší jsou toporné herecké výkony všech zúčastněných, nehledě na slavnější či méně slavná jména. Ještě bídněji je na tom příběh, jenž je opravdu primitivní, děravý, nelogický a okatě vykrádačský, přičemž je vyprávěn velmi předvídatelně a z větší části se jedná spíše o absurdní akci plnou vtipných momentů, které zřejmě vtipné být neměly. Na úplném chvostu tohoto „výtvoru“ je ale famózní scénář. Neuvěřitelně otravné dialogy, které konstantně opakují vše zjevné, díky koprodukci často i ve dvou jazycích, což v českém prostředí znamená akorát 2x stejnou větu pod sebou a uměle nataženou stopáž. Jedna hvězda je právě za ty stupidní dialogy a scény, které jsou často tak hloupé, až sou vtipné. Největší omyl v kariéře Matta Damona. [20%] | Kino ()

Reklama

Eliott 

všechny recenze uživatele

Druhé shlédnutí na mne působilo výrazně lépe, než to první a tak jsem ihned přidal jednu hvěždu. Celý snímek se orientuje spíše na vizuál, který je takřka dokonalý. Především se mi moc líbí kostýmy a pestré zpracování celé čínské armády. Bojový styl je pak velice poutavý a i přes všechny díry ve scénáři, které zde výstižně popsal uživatel Ryuuhei (viz link), jsem si film náležitě užil. Určitě se nejedná o dopodrobna propracovaný film, jelikož se o tajemném nepříteli a jeho podstatě příliš nedozvíme. Je však jasné, že si dosti potrpí na takzvané plot armor, neboť pokud zrovna nebojují s někým důležitým, prezentují se víceméně nepřemožitelně. 73% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vyzeráš byť so sebou spokojný.“ Páčilo sa mi to. V scenári všetky tie hovadiny (a že ich je) museli pôsobiť neuveriteľne absurdne. No výsledok vyzerá ako dokumentárna historická dráma (!). Bungee jumping? Jasné, v pohode. Balóny? V pohodičke, zožeriem aj s navijakom. Scenár je plný kokosín od výmyslu sveta. K tomu plno strašne nelogických kravín, postavy ako zo šlabikára, kvalita trikov podozrivo kolíše, Willem Dafoe WTF a na samotnom „múre“ sa odohráva len časť deja (de facto len na ploche pár metrov štvorcových). Toto musel Tony Gilroy dlho písať. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Úvodní půlhodina je fajn - taková tematická pouťová atrakce, na níž čumíte, cpete si popcorn kdovíkam a je vám všechno jedno. Později začne být zřejmé, že se vážně nic dalšího odehrávat nezačne a čeká vás hodina civění na nezáživnou trikovku s imbecilním čtvrtstránkovým scénářem. Ve filmu se mísí hollywoodská bombastičnost s pestrobarevnou akčně-fantastickou poetikou tvorby Yimou Zhanga, nicméně obě tyhle složky se vzájemně spíše zimpotentňují, než aby si dopomáhaly k velkolepému zážitku. Strašnej vopruz. Naprosto stejně, jak mě úvodní část bavila, jsem poslední půlhodinu otráveně kontroloval čas - rozptýlení budiž poskytnuto ve formě tradičních krávovin (vypni královnu, zdechne celá armáda) a spousty osudových pohledů, průpovídek a činů. Jen teda netuším, na koho má zapůsobit smrt postav, jež na plátně existovaly pouze do počtu. Teď už jen zbývá, aby si méně informovaní turisté začali stěžovat, že "ta blbá zeď vypadala ve filmu úplně jinak". ()

Galerie (107)

Zajímavosti (10)

  • Vo filme je zobrazené použitie teplovzdušných balónov. Prvá písomná zmienka o ich použití však pochádza z Francúzska, konkrétne z roku 1783, čo je takmer 700 rokov po období, v ktorom sa odohráva dej filmu. (MikaelSVK)
  • Natáčení začalo 30. března 2015. Většina filmu se natáčela v Číně, zbylé scény na Novém Zélandě. (cihlenka)

Související novinky

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (více)

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

23.09.2014

Matt Damon se momentálně chystá na natáčení sci-fi The Martian od Ridleyho Scotta. A hned po ní by se měl pod dohledem Paula Greengrasse vrátit do bourneovského kabátu. Už si ale stihl vyhlédnout i… (více)

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

13.06.2012

Nový projekt epického vypravěče Edwarda Zwicka The Great Wall se nějakou dobu tvářil jako tradiční historický velkofilm o stavbě Velké čínské zdi. Ve skutečnosti tvůrci pečou fantasy. Ale popořadě:… (více)

Reklama

Reklama