Reklama

Reklama

Svědectví o zkáze Titaniku

(TV film)
  • Velká Británie Inside The Titanic
Velká Británie, 2011, 93 min

Obsahy(1)

Dnes od těchto hrůzyplných okamžiků uplynulo už celé století. Britský snímek vypráví o událostech, které se oné noci, jež vešla do námořní historie, skutečně staly. Vychází z vyprávění osob, kterým se podařilo zachránit si život. Při této tragické události bylo zmařeno patnáct set lidských životů. Člověk, který se ocitne v ledové vodě, do deseti minut zahyne. A právě do tak chladných vod se vydala největší a nejbezpečnější loď na světě na své první plavbě. Jak se později ukázalo, byla i její poslední. Jen několik dní po katastrofě bylo 162 zachráněných pasažérů povoláno do Londýna a New Yorku, aby pomohli vysvětlit, jak k této zdánlivě nemožné události mohlo dojít. Náš film vychází z jejich svědectví a rozhovorů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Sice bylo v posledních letech přetitanicováno, ale tento dokument jsem shlédla a nelituji. Nikdy jsem příliš nepochopila, proč a jak se Titanic vlastně potopil. Tento film mi to vysvětlil. Slovně i počítačovou animací, krok za krokem, centimetr po centimetru. Pár jmen a osudů přeživších bylo sice trochu navíc, ale technický dokument oživili. Proto hodnotím velmi kladně. ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Tragédie Titaniku mě přitahuje už od dětství, takže jsem nový dokument stanice BBC uvítal. A tento byl víc jak vydařený. Hraná rekonstrukce skutečných osudů pasažérů Titaniku se téměř vyrovnala filmu a výborně doplňovala počítačovou animaci potopení lodi. Na straně jedné technika, které byla přeceněna, na straně druhé skutečné osudy... tento dokument mě výborně navnadil na ohlašovaný Cameronův 3D Titanic. ()

Reklama

reditelka 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem dokument opírající se čistě o svědectví a rozhovory s tehdejšími pasažéry. Koukám ale na snímek, který mi místy až příliš připomíná Cameronův Titanic. A i když ten film mám ráda, v dokumentu mi to prostě nesedí. Proto nižší hodnocení. A navíc - nic nového jsem se nedozvěděla, o Titanicu už toho bylo natočeno dost. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem si myslel, že sleduji jen další průměrný, ne-li podprůměrný dokument, neboť těch precizně natočených mnoho není, alespoň v mém pomyslném žebříčku ne. Nejprve jsem ani nevěděl, jestli celý ten umělý sled retrospekcí vůbec vydržím, ale nakonec jsem se přizpůsobil. Jak už z názvu vyplývá, dokument se zaměřuje výhradně na výpovědi svědků, takže není tak všestranný jako jiné dokumenty, ale i přesto se divák dozví spoustu zajímavostí. Vytknul bych však neúplnost postav, které jsou pro plnohodnotný dokument klíčové. Samozřejmě tu nechybí kapitán J.E. Smith, šéfkonstruktér T. Andrews či prezident White Star Line J.B.Ismay nebo důstojník Murdoch. Avšak zkáza Titanicu se proslavila i díky jiným postavám, např. Molly Brownové, jakožto statečné zachránkyni cestujících z vody. Chyběli mi tu nejbohatší muži jako J.J.Astor, B. Gugenheim či manželé Straussovi, jejichž tragické osudy zkrátka patří k příběhu o Titanicu. Chyběl tu nejostřílenější důstojník Lightoller, vytrvalý telegrafista Jack Philips, díky kterému telekomunikace fungovala až do samotného potopení atd. Bez těchto významných postav nemůže žádný dokument zabývající se historií Titanicu fungovat. Malou měrou to však žehlí příběh o Jacku Thyerovi a Miltonu Longovi. Jednostranný dokument, ale na informace bohatý a poutavě odvyprávěný. ()

jarkolar 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy a hlavně dokumenty o Titanicu, ale tento, ačkoliv je dobře zpracován, nemá bůhvíjakou informační hodnotu a téměř nic nového jsem se nedozvěděl. Víc než polovina filmu se točí kolem individuálních příběhů, které s tím sice souvisí, ale já bych raději důležité detaily, než co konkrétně dělala paní x a pan y, ikdyž třeba příběh topiče byl celkem důležitý. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama