Reklama

Reklama

Jak vyřešit alarmující míru kriminality? Legalizací všech zločinů. Na jednu jedinou noc v roce se Amerika blízké budoucnosti proměňuje v nejnebezpečnější místo na Zemi. Když se vás někdo rozhodne zabít, nikdo vám nepomůže, protože všechny složky záchranného systému jsou během Očisty mimo provoz. Funguje to náramně, i díky tomu život v téhle zemi v ostatní dny připomíná ráj. Jen se ho nemusíte dožít. Krvavý thriller s hororovými prvky natočili tvůrci série Paranormal Activity, kteří vás budou děsit tak, jak je jim vlastní. Úspěšní a bohatí Sandinovi se na Očistu připravují v bohorovném klidu. James (Ethan Hawke) prodává bezpečnostní systémy, díky nimž svůj dům proměnil v nedobytnou tvrz. Jeho manželka (Lena Headey) a děti, teenageři Charlie a Zoey, proto mohou nerušeně pozorovat prostřednictvím bezpečnostních kamer svět tam venku a výjimečná dramata, která tahle specifická noc přinese. Všechno změní jeden cizinec, který se znenadání objeví u jejich dveří a úpěnlivě prosí o záchranu. Pustit ho dovnitř, nebo nepustit? Rozhodnutí, které učiní, obrátí jejich život naruby. Z nezúčastněných pozorovatelů se stanou hlavními postavami v mimořádně krvavém dramatu, které nemusí ani jeden z nich přežít. Tahle noc bude zatraceně dlouhá. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (1 039)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad, bohužiaľ nie celkom využitý. Komornosť snímku neodsudzujem, uzavreté priestory mi vyhovujú. Atmosféra sa v nich buduje podstatne lepšie. Obsadenie som pred zhliadnutím bližšie neskúmal, preto ma "lady Lannister" - L. Headey, známa prevažne zo série Hra o tróny veľmi milo prekvapila. V závere potvrdila povesť tvrdej ženy, s ktorou sa neradno zahrávať, inak vám rozfláka lebku o stôl...Film je vlastne klasickou vyvražďovačkou, akých vznikli tisícky. Od iných sa odlišuje práve spomínaným dobre osadeným príbehom a pozadím, ktoré celý film rámuje. Tvorcovia vycítili príležitosť, úspech filmu tiež nebol zanedbateľný, preto už v tejto chvíli letí sieťou kín druhé pokračovanie , ktoré vraj podstatne lepšie využíva alternatívnu budúcnosť a chaos v uliciach. Neviem ako vy, ale ja sa na pokračovanie celkom teším a mám tušenie , že sa rodí nová hororová séria...70%. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Pozor, komentář obsahuje spoilery. Na počátku byl scénář. Tuctový scénář o bandě psychopatů, kteří se dobývají do domu bohaté rodiny za účelem ji zmasakrovat. Pak ale investor scénáristům děl "tohle už tu bylo, ozvláštněte to něčím", a tak se zrodila myšlenka Očisty (což je mimochodem skutečně jediná věc, která činí film jakž takž zajímavým). Ve finále toho z Ní ale stejně moc nevidíme, protože de facto celý film se odehrává v náhodně vybrané rodině, která Očistu (až na svého nejmladšího člena) bez větších vytáček podporuje. Tedy alespoň do chvíle, než se plus minus desítka na první pohled šílených studentů rozhodne očistit je. To pak křičí, brečí, prosí, no prostě typický lidský NIMBY syndrom.;-) Racionálně se chová pouze jedna osoba, samozřejmě je to ta, která v závěru jako jediná zemře (XD), zbytek rodiny dělá vše proto, aby je zmasakrovali... Mimochodem, až se něco podobného stane skutečností, zamkněte děti do sklepa, protože jinak je napadne odemknout nějakému zkrvavenému, křičícímu nebožákovi, čímž nepřímo zapříčiní totální devastaci domu a smrt někoho z rodiny. Na druhou stranu ale taky zbaví svět party imbecilů, takže si, drazí rodičové, určete priority.;-) Palec nahoru za závistivé a krvežíznivé sousedy, ale jinak stoprocentní průměr. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Tématicky je to velmi zajímavé a originální, ale spousta věcí nedotažených. Zaprvé je to ukrutně předvídatelné. Tedy už dopředu tušíte, jak to celé dopadne, protože už od začátku děje nám dávají tvůrci naprosto jasné a okaté indicie. Dopředu odhadujete kdo kdy koho zabije a jak a samozřejmě nechybí paleta scén, kdy už je téměř rozhodnuto, chybí jen osudový úder a samozřejme se někde za rohem objeví zachránce a zmaří záporákům veškeré plány. Tyhle trapné berličky mi vydily nejvíc. Technicky je to relativně ok, herecky vesměs taky. Snad jen postavy se chovají občas nelogicky - chyba scénáře. Tématika očištění celkem zajímavě uchopená, se správným "politicko-sociálním" přesahem a narážka na sociální segregaci lídí (bohatí vs chudí/dobří vs špatní lidé) taky dobře uchopena. Kupodivu jsem to čekal spíše opačně, tedy technicky a dramaturgicky řížný thriller bez pointy a myšlenek. Dopadlo to takhle a není to úplně průser, jen asi jednou a dost. Jeden z mnoha přírůstků do žánru. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Proklet kino za nehorázné ceny a příště pečlivěji vybírat, je jedna věc. Nechat se nalákat opravdu zajímavým námětem věc druhá. Do kina jsem díkybohu nešel. Ono to do něj totiž tak trochu zabloudilo omylem. Nic není neproniknutelné. Ani bezpečnostní systémy, kterými velmi královsky živí svou rodinu Ethan Hawke. Díky tomu má z domu úctyhodný labyrint, který se už brzy neprodyšně uzavře a bude hrát o jedné očistné noci do karet černochovi, kvůli kterému je rodinka náhle v ohrožení života. Protože u dveří začne nervózně přešlapovat partička vraždících teenagerů, kteří toho negra prostě chtějí. A když to nepůjde po dobrém.. Ale zpět k až anarchickému námětu. Jedna noc v roce slouží za oceánem k upuštění páry. Tam něco čmajznu, tam někoho rozmašíruju basebalovou pálkou. A ono mi to projde. Tahle Očista totiž dokázala v dokonalé Americe srazit kriminalitu na minimum. Zbytek roku je v ulicích téměř ráj. Nevyužitý!! Zhruba tak mi připadal námět téhle jednohubky. Po slibném rozjezdu se postavy začnou chovat jak klienti nějakého ústavu (dcera by chtěla přítele pustit do kalhotek a zatemní jí to mozek, syn se zase chová jako nejotravnější blbeček na světě), tvůrci zajímavé scény zabíjí předvídatelností a vždy na poslední chvíli zmáčkne spoušť někdo za rohem. S každou další minutou přichází horší a horší rozhodnutí – postav, střihače, scénáristy i režiséra (jedna a ta stejná osoba – James DeMonaco nicméně kdysi napsal solidního Vyjednavače). Závěr (se sousedy) je už nesmírně úsměvný, kde už se šroubuje nesešroubovatelné. Ale ty tři slabé hvězdy dám. Nicméně si půjdu pustit Fincherův Úkryt!! ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Funny games v Posledním domě nalevo dotahují k naprosté perfekci přesně to, co oběma chybělo. Skvělá zábava, výborná dramatizace, sympatický, uvěřitelný Uhlovodík, herecky dokonalá mamá Lanisterová a morální dilema, jestli si vpustit do baráku negra zrovna v lovecké sezóně, když nejsou hájení a nasrat pár myslivců, nebo raději vytrhat svému příliš benevolentně vychovanému fakanovi nehty, mi po dlouhé době způsobili opravdu lahůdkový večer. A pak to v téhle stoce erudovaných pětkovačů Avengerů a Supergayů uvidím v modrých číslech, tep mám zpátky na sto čtyřiceti a chce se mi jednoho po druhém začít posílat v abecedním pořadí do zevního genitálu. Naštěstí však rozličností diváckého vkusu z duše pohrdám, a tak si jen místo toho skáknu ven zmlátit bejsbolkou nějakého opilého bezdomovce a trochu se očistit. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (24)

  • Pracovným označením filmu bol názov Vigilandia. (MikaelSVK)
  • Ethan Hawke (James Sandin) začiatkom júna 2013 v interview na otázku, aké ilegálne aktivity by prijal, keby boli bez následkov, odpovedal: „Mám tajnú túžbu byť ekoteroristom. Keď vidím tie ropné znečistenia a všetky tie mŕtve ryby a odlesňovanie, rád by som niekde podhodil dynamit. Skrytí démoni vo mne myslia presne na to." (whack)

Související novinky

Spawn míří na velké plátno

Spawn míří na velké plátno

22.07.2017

Comicsový tvůrce Todd McFarlane konečně oznámil nový celovečerák se Spawnem. Kultovní démonický antihrdina byl v kinech už v roce 1997, drsný eRkový reboot se tedy rozjíždí přesně 20 let po prvním… (více)

Očista míří do televize

Očista míří do televize

04.10.2016

Kolik znáte hororových sérií, které jsou čím dál tím lepší a výdělečnější? Ano, Očista je spíš thriller než horor, rozhodně ale vydělává „hororové" peníze. Není tedy divu, že mají její tvůrci velké… (více)

Reklama

Reklama