Reklama

Reklama

Jak vyřešit alarmující míru kriminality? Legalizací všech zločinů. Na jednu jedinou noc v roce se Amerika blízké budoucnosti proměňuje v nejnebezpečnější místo na Zemi. Když se vás někdo rozhodne zabít, nikdo vám nepomůže, protože všechny složky záchranného systému jsou během Očisty mimo provoz. Funguje to náramně, i díky tomu život v téhle zemi v ostatní dny připomíná ráj. Jen se ho nemusíte dožít. Krvavý thriller s hororovými prvky natočili tvůrci série Paranormal Activity, kteří vás budou děsit tak, jak je jim vlastní. Úspěšní a bohatí Sandinovi se na Očistu připravují v bohorovném klidu. James (Ethan Hawke) prodává bezpečnostní systémy, díky nimž svůj dům proměnil v nedobytnou tvrz. Jeho manželka (Lena Headey) a děti, teenageři Charlie a Zoey, proto mohou nerušeně pozorovat prostřednictvím bezpečnostních kamer svět tam venku a výjimečná dramata, která tahle specifická noc přinese. Všechno změní jeden cizinec, který se znenadání objeví u jejich dveří a úpěnlivě prosí o záchranu. Pustit ho dovnitř, nebo nepustit? Rozhodnutí, které učiní, obrátí jejich život naruby. Z nezúčastněných pozorovatelů se stanou hlavními postavami v mimořádně krvavém dramatu, které nemusí ani jeden z nich přežít. Tahle noc bude zatraceně dlouhá. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (1 039)

castor 

všechny recenze uživatele

Proklet kino za nehorázné ceny a příště pečlivěji vybírat, je jedna věc. Nechat se nalákat opravdu zajímavým námětem věc druhá. Do kina jsem díkybohu nešel. Ono to do něj totiž tak trochu zabloudilo omylem. Nic není neproniknutelné. Ani bezpečnostní systémy, kterými velmi královsky živí svou rodinu Ethan Hawke. Díky tomu má z domu úctyhodný labyrint, který se už brzy neprodyšně uzavře a bude hrát o jedné očistné noci do karet černochovi, kvůli kterému je rodinka náhle v ohrožení života. Protože u dveří začne nervózně přešlapovat partička vraždících teenagerů, kteří toho negra prostě chtějí. A když to nepůjde po dobrém.. Ale zpět k až anarchickému námětu. Jedna noc v roce slouží za oceánem k upuštění páry. Tam něco čmajznu, tam někoho rozmašíruju basebalovou pálkou. A ono mi to projde. Tahle Očista totiž dokázala v dokonalé Americe srazit kriminalitu na minimum. Zbytek roku je v ulicích téměř ráj. Nevyužitý!! Zhruba tak mi připadal námět téhle jednohubky. Po slibném rozjezdu se postavy začnou chovat jak klienti nějakého ústavu (dcera by chtěla přítele pustit do kalhotek a zatemní jí to mozek, syn se zase chová jako nejotravnější blbeček na světě), tvůrci zajímavé scény zabíjí předvídatelností a vždy na poslední chvíli zmáčkne spoušť někdo za rohem. S každou další minutou přichází horší a horší rozhodnutí – postav, střihače, scénáristy i režiséra (jedna a ta stejná osoba – James DeMonaco nicméně kdysi napsal solidního Vyjednavače). Závěr (se sousedy) je už nesmírně úsměvný, kde už se šroubuje nesešroubovatelné. Ale ty tři slabé hvězdy dám. Nicméně si půjdu pustit Fincherův Úkryt!! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Subžánr „home invasion“ už zahrnuje tucty kousků a The Purge se od nich snaží odlišit jakousi sociální alegorií, leč s tak chatrnou vnitřní logikou je to jen bouře ve sklenici utopie. Bouře násilí, jenž si hraje na něco, co není, stejně jako si ten blonďatý blbeček přede dveřmi myslel, že je gothamský Joker.. Osobně si myslím, že by si společnost zasloužila Očistu 364 dní v roce, protože péct sušenky každý den je otrava a všechno to pokrytecké chování hrozně únavné.. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Tématicky je to velmi zajímavé a originální, ale spousta věcí nedotažených. Zaprvé je to ukrutně předvídatelné. Tedy už dopředu tušíte, jak to celé dopadne, protože už od začátku děje nám dávají tvůrci naprosto jasné a okaté indicie. Dopředu odhadujete kdo kdy koho zabije a jak a samozřejmě nechybí paleta scén, kdy už je téměř rozhodnuto, chybí jen osudový úder a samozřejme se někde za rohem objeví zachránce a zmaří záporákům veškeré plány. Tyhle trapné berličky mi vydily nejvíc. Technicky je to relativně ok, herecky vesměs taky. Snad jen postavy se chovají občas nelogicky - chyba scénáře. Tématika očištění celkem zajímavě uchopená, se správným "politicko-sociálním" přesahem a narážka na sociální segregaci lídí (bohatí vs chudí/dobří vs špatní lidé) taky dobře uchopena. Kupodivu jsem to čekal spíše opačně, tedy technicky a dramaturgicky řížný thriller bez pointy a myšlenek. Dopadlo to takhle a není to úplně průser, jen asi jednou a dost. Jeden z mnoha přírůstků do žánru. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Příjemný Thriller,který je občas přehnaný a přitažený za vlasy, ale díky solidní dávky napětí jsem si tuhle svižnou,sladkou jízdu poměrně užil. Představte si zkombinovat Hunger games a Funny games a dostaneme Purge! Ovšem dalo se z toho vytřískat více, místo střílení z pistolí, se mohly házet sekery či nože a poté bych své hororové chouťky uspokojil na Maximum,ale přesto spokojenost ! 75% ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Film je založen na premise, že v blízké budoucnosti bude na jeden den v roce dovoleno vraždit, aby si lidé mohli vzájemně vyřídit účty, čímž se společnost jakoby očistí, a ve zbytku roku je kriminalita na minimu a všichni jsou happy. Což je samozřejmě totální kravina, ale jako námět pro film to jistý potenciál má. Bohužel je ale celý film jen o tom, jak se banda klaunů snaží dostat do jednoho domu. Palec dolů. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (24)

  • Ethan Hawke (James Sandin) začiatkom júna 2013 v interview na otázku, aké ilegálne aktivity by prijal, keby boli bez následkov, odpovedal: „Mám tajnú túžbu byť ekoteroristom. Keď vidím tie ropné znečistenia a všetky tie mŕtve ryby a odlesňovanie, rád by som niekde podhodil dynamit. Skrytí démoni vo mne myslia presne na to." (whack)
  • Na začiatku filmu je James Sandin (Ethan Hawke) dohladka oholený, v polovici má jemnú briadku a na konci je znova oholený. (kubqo)

Související novinky

Spawn míří na velké plátno

Spawn míří na velké plátno

22.07.2017

Comicsový tvůrce Todd McFarlane konečně oznámil nový celovečerák se Spawnem. Kultovní démonický antihrdina byl v kinech už v roce 1997, drsný eRkový reboot se tedy rozjíždí přesně 20 let po prvním… (více)

Očista míří do televize

Očista míří do televize

04.10.2016

Kolik znáte hororových sérií, které jsou čím dál tím lepší a výdělečnější? Ano, Očista je spíš thriller než horor, rozhodně ale vydělává „hororové" peníze. Není tedy divu, že mají její tvůrci velké… (více)

Reklama

Reklama