Reklama

Reklama

Nemecký tank Biely Tiger, ktorý takto nazvali ruskí tankisti, je nočnou morou ruskej armády. Kdekoľvek sa zjaví, podarí sa mu zastaviť postup ruských tankových jednotiek. Medzi tankistami sa šíri správa, že tank má dušu zvieraťa. Ruská generalita sa snaží nájsť tank a posádku, ktorá sa Bielemu Tigrovi vyrovná. (andykovac)

Recenze (81)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Začalo to skvěle. Děj diváka přenese na lesní mítinu těsně po tankové bitvě. Ruský tankový prapor to tam nepěkně schytal od Němčourů... Zbytky téček dohořívají v lesíku mezi borovicemi a břízkami. Zpřetrhané pásy, prostřílené pancíře a z jedné ustřelené věže ležící 10 m od tanku dávají pěšáci do pytlů to co zbylo z tankové osádky. Mají problém, protože nohy velitele tanku nejsou k nalezení...... Když tu je v jednom z vraků nalezen zcela ohořelý avšak živý tankista - řidič... Ten se velmi rychle uzdravuje z těžkých popálenin a vypráví cosi o nepřátelském tanku - bílém tygru. Prý jej dokonce viděl než to jeho T34 naplno dostal... Ruské velení báchorce o zničehonic se objevujícím velmi rychlém a silně panceřovaném stroji zprvu nevěří. Jenže tygr se vždy někde objeví a pár téček to schytá. Uzdravený tankista je pověřen jeho odstřelem. Dostane k tomu experimentální T34 s vylepšeným pancéřováním, výkonějším motorem a stabilizací střelby za jízdy... Také nejlepšího střelce a nabíječe. Ústřední osádka se s tygrem vždy několikrát utká, ale vždy je to plichta a tygr zmizí... Potud by to bylo skvělé. I to mysteriózno kolem německého stroje mne moc bavilo... Závěrečný střet v ruské opuštěné děrevni byl jak z nějakého westernu. Akorát místo pistolníků tu proti sobě stály dvě obrněné opancéřované obludy. Boje byly perfektní, pyrotechnické efekty také. Rusové jdou s dobou a válečné snímky točit umí. Prostředí jsou autentická, uniformy také. Tady každý zasažený tank vypadal jak skutečný, včetně kouřících pokroucených vraků s dírami po zásazích... ----- Jenže pak do filmu vstupuje filozofie, mysteriózno a spousta keců. Poslední třetina příběh úplně přesekne a je nám nabídnut skoro až dokumentární záznam kapitulace německého velení na konci války. Závěr jsem moc nepobral. Veliká škoda, protože tohle mělo skvěle našlápnuto na plnou sadu hvězd. Milovníci obrněných oblud tomuto filmu jistě lecos odpustí. Já však čekal více než jen ruská ,,bahna'' . Takto dávám jen tři protipancéřové střely. * * * ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Esoterika, legenda, válečný, dobrodružný, politický, filosofický. Nehodící se škrtni. Všechno a nic. 1) Trocha sovětské mystiky, věru, pěkně doplňuje západní filmovou tvorbu. Zhruba půl hodiny před koncem se všechno zlomí a film se transformuje do jakéhosi politického pamfletu, což pak jen potvrdí závěrečný dvouminutový proslov. Zbývá se jen otázat tvůrců: to vše je natočeno podle skutečnosti?_____ 2) Nejsem žádný fanoušek vojenské techniky ani tanků (stačil mi rok vojenské služby jako velitel tankové čety) a tak neocením kvalitu zbraňových replik ani westernoidní souboj dvou tanků - toho dobrého a onoho špatného._____ 3) Zajímavé komenty vysvětlují, co chce film říci: kolemjdouc*****, yvona****. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hufff. Tak dneska jsem viděl rozhodně něco - velmi zvláštního. Přiznávám, že jsem k filmu přistupoval s velkou nedůvěrou a asi půl roku jsem se odhodlával se na něj podívat. Na jednu stranu mě velmi zaujal námět, na druhé jsem si nedovedl představit, jak právě to dokážou dát do filmu. Výsledek? No, rozporuplný. Co musím pochválit je pohled na válku zevnitř tanku. Takových pohledů je ve filmech málo, pokud nepočítám polského Šaryka a čtyři postradatelné, takhle narychlo si vzpomenu na Bitvu v Ardenách a Osvobození. Přitom tanky mají ve filmu opravdu hodně prostoru. Na ruské poměry nevídaně tu vidíme nejen téčka a bé téčka, ale též matildy Mk II a M 3 Lee. A co víc, nevidíme jen nablýskané stroje v plné síle, ale bezpočet vypálených vraků všemožných typů. Vůbec scény ze zázemí jsou asi nejlepší stránkou filmu, jsou dost propracované se spoustou detailů. A to včetně zvláštního Hitlerova monologu o válce jako trvalém stavu lidstva (když jsem se na něj teď znovu díval, přišlo mi, že jde o odkaz k filmu Leni Riefenstahlové Triumf vůle). Co se týče akční stránky, většinou to jednoduše vypadá jako běžné scény z válečného filmu, a to poměrně průměrného. Na druhou stranu zaslouží ocenění maximálně už zmíněné množství použité techniky, a pak značná nekašírovanost, není to zkrátka uhlazené. Ale také tomu chybí napětí a gradace, s výjimkou toho závěrečného souboje "mano a mano", který, jak tu někdo vzpomíná, trochu připomíná western. Škoda, že není delší a víc vygradovaný. Hlavním nedostatkem je však samotný "bělyj tiger". Zatímco všechny ostatní tanky vypadají velmi věrně, tenhle, snad aby vypadal "víc tajemně", sice tigr připomíná, ale jinak působí trochu moc atrapózně. Update: Po opakovaném shlédnutí filmu o tři roky později nicméně hodnocení o bod zvedám. P. S. Film je legálně k dispozici na youtube s anglickými titulky a překvapivě získává velmi kladná hodnocení. ()

Illy 

všechny recenze uživatele

Nejste-li fanda World of Tanks, War Thunder (jako já), nebo tankové techniky vůbec - jednu hvězdu uberte. já ale hodnotím takhle vysoko za a) těch tanků se tam člověk fakt nabaží, že i Fury utře nos, za b) vůbec se jedná o netradiční a zajímavý námět a za c) ten neakčně zádumčivý závěr mi sednul. Na tenhle film mě upozornil kamarád se kterým jezdím četu ve WoTku (jo je mi skoro 40, no a co?) a rozhodně jsem byl mile překvapen. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tankista Naydyonov má zázračné schopnosti. Jeho telo sa zázračne dostalo z ťažkých popálenín na 90-tich % tela. Vsjo v pariadku...To však nie je všetko. Rozpráva sa s tankovým bohom a ten mu pomáha! To len tak na úvod pár drobností, ktoré si mohli ruskí bratia odpustiť, ale chýb je tu viac. Dobrá polovica filmu má to správne napätie, tajomnú atmosféru i dobré akčné scény, hlavne vzájomné ostreľovanie medzi T-34 a Tigrom. Obávaný nemecký Tiger stále nečakane udrie, narobí z ruských tankov zberné nádoby na kukuricu a opäť bez stopy zmizne. v tomto je film veľmi silný a tešil som sa, až sa vyrieši záhada, kde sa Tiger stále dokáže schovať, hlavne v bažinách. Potom bohužiaľ príde posledná tretina filmu, ktorú si jednoducho nedokážem vysvetliť a všetko sa zvrtlo v akýsi blábol bez akéhokoľvek zmyslu. Záver ako z iného filmu...Takéto filmy ma vedia vytočiť. Najprv ťa navnadí, priláka a keď si zvedavosťou bez seba, otočí sa k tebe chrbtom a nakope ťa do riti. Škoda toho, bolo to dobre rozbehnuté. 60%. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (1)

  • Film sa natáčal od mája do novembra 2011. Pre film bola postavená celá dedina, v ktorej sa odohrávali posledné zábery filmu. V ateliéroch Mosfilmu bola postavená budova, kde sa podpisovala kapitulácia Nemecka a replika tanku Tiger. (andykovac)

Reklama

Reklama