Reklama

Reklama

Colin Firth, oblíbený představitel upjatých Angličanů z řady romantických komedií tentokrát mistrovsky ztvárnil skutečně dramatickou roli. Britský důstojník Eric Lomax padl během 2. světové války do japonského zajetí, kde zažil nejen nepředstavitelnou dřinu a hladovění při stavbě železnice, ale také děsivé mučení. Film Koleje osudu sleduje jeho osud za války i mnoho let poté. Potkává ženu, o níž ani nesnil, vezme si jí a s pomocí jejího citu se s tehdejšími zážitky snaží vyrovnat. S podporou své ženy Patti (Nicole Kidman) a nejlepšího přítele Finlayho (Stellan Skarsgard) se vydává do Thajska po stopách svého utrpení. Na místě zjistí, že jeho tehdejší trýznitel, důstojník Takaši Nagase (Hiroyuki Sanada), stále žije. Touha po pomstě ho žene do Japonska, aby svou noční můru konfrontoval a za jakoukoliv cenu se jí navždy zbavil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (224)

divak84 

všechny recenze uživatele

tak samozřejmě že film nabízí otazku k zamyšlení, ale válka a zejména ta druhá světová, skrývá v sobě milion tajemství o kterých my, kteří o tomto konfilktu víme z knížek mnoho, nemáme ani páru... nemůžeme vidět do hlavy valečných zajatců a procesu hojení jejich duševních ran. dnešní člověk si řekne "ja toho parchanta potkat znova po 40 letech, tak ho sejmu".. ano i já jsem viděl dokument o anglických-německých vojácích kteří se po 50 letech potkali u normandie a podali si ruku, povídali si o tom jak "on běžel tadyhle a pláži" a "on jak byl v této baterii a kosil desítky vojáků". holt ta nenavist asi začíná na místě ale tam asi i (podvědomě) končí. po valce ta nenavist zřejmě transformuje do jiných aspektů lidske mysli... Lomax byl vzdělaným da se říct pacifistou, o kterém bylo jasné na začatku filmu, že udělá to co udělal. takovým lidem budiž čest. takoví lidé dělali a dělají naši planetu lidštější. režisérsky je film solidní, spíše poklidný, komorní, ale bez chyb. osobně se mi technická stránka líbila. není to pro mě film na druhé a další shlédnutí, ale jde o velice inteligentní snímek, avšak klišé a "zahrání na jistotu" dělají Teplitzkyho práci o mnoho jednodušší. btw Nicole (na svůj věk) klobouk dolů jak se dá nakreslit do krásné ženské. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Tu by som mohol pokojne skopírovať môj komentár pri filme Devil's Knot, len zameniť mená hercov/režiséra. Railway Man je (opäť) film pojednávajúci o skutočnej udalosti – v tomto prípade o stavbe železnice v Thajsku. A opäť film tak ťažkopádny, odťažitý, že nemá najmenšiu šancu zaujať diváka. Iba stroho, suchopádne popisuje udalosti a tak ani nie je možné sa zblížiť s ktoroukoľvek postavou. Dokonca aj scény mučenia a krutého zaobchádzania tu absolútne nefungujú a divákovi je osud hlavného hrdinu úplne ukradnutý. Aj keď je ten príbeh v jadre silný, tak vývoj vzťahu dvoch vojnových veteránov nedokáže zaujať a od začiatku je predvídateľný. Keby podobný námet dostal na stôl niekto schopnejší (viem si predstaviť napríklad Darabonta), tak sme tu možno mohli mať aj kandidáta na tohtoročného Oscara a skutočne prvotriednu historickú drámu o sile priateľstva. Takto to je však len film bez gradácie, s vykonštruovaným príbehom. Čo potom z toho, že tu je solídna výprava s krásnymi scenériami, štandardne dobrá Nicole Kidman a skvelý Colin Firth, keď všetko je divákovi tak nejako jedno. CELKOVO: 2* (4/10) ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Eric Lomax je bývalým veteránom, ktorý bol v Thajsku zajatý Japonským vojskom. Niekoľko rokov bol počas stavby železnice, opakovane trýzený, mladým, Japonským dôstojníkom Nagasem. Z tejto psychickej traumy sa nespamätáva ani potom, ako jedného dňa počas cesty vlakom, spoznáva lásku svojho života, Patti. Eric si začína uvedomovať, že existuje len jediný spôsob, ako na čierne dni svojho života, raz a navždy zabudnúť. Dané miesto po mnoha rokoch opäť navštíviť a postaviť sa svojmu nepriateľovi "tvárou tvár". Kapitán Nagase je totiž stále nažive. Prvých 20 minút nenasvedčovalo nič tomu, že by som mal sledovať nejak mimoriadne dramatický snímok v "červených políčkach". Akonáhle sa však presunul dej z "prítomnosti" do minulosti, razom mi miestami ostalo úzko (čo bol dobrý signál). Podaktoré scény totiž skutočne vyvolávali pocit beznádeje a znechutenia. Japonci boli (ale nie len ONI počas vojny) riadne "k***y šikmooké". "Railway Man" je film s výborným námetom a poučením v závere, ktorý sa bude páčiť. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý film o komplikovaném zrodu britsko-japonského přátelství.Mezi klady snímku počítám silné téma a kvalitní obsazení,ke slabinám řadím scénář,který mohl z námětu dostat mnohem více,ale přesto si myslím,že jde o film,který stojí za shlédnutí,navíc oceňuji,že se tvůrci nenechali unést a neudělali z filmu další pokračování Saw.Taky se mi líbilo nenásilné prolínání minulosti a současnosti a také to,že se film zaměřil spíše na psychické následky války,než na válku samotnou,protože když si vzpomenu na 6.batalion... ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Australské drama založené na skutečném příběhu, který sám o sobě působí neuvěřitelně silně a o to větší škoda, že se toho nechopil známější a hlavně zručnější režisér a nedokázal potenciál tohoto filmu využít naplno. Neříkám, že Jonathan Teplitzky natočil špatný film, nicméně si příliš neporadil s dramatickou částí příběhu a sekvencemi ze zajetí, které mimo jiné působí velmi nedůvěryhodně a nevyvolají ten správný efekt, když si k tomu připočtete poměrně suché dialogy a odfláknutý konec filmu, tak se bohužel žádný koncert nekonal. Na druhou stranu se nedá říci, že bych se v téměř dvou hodinách v nějaké pasáži více nudil, na čemž má rozhodně zásluhy skvěle hrající Colin Firth, který podal skvělý výkon a je radost sledovat každičký jeho výraz na tváři. Moje hodnocení 60% ()

Galerie (61)

Zajímavosti (20)

  • Historik Philip Towle z University of Cambridge uviedol, že film je historicky presný tak na 60% (3 z 5). Hoci nemal problém s vyobrazením utrpenia vojnových zajatcov alebo spôsobom, akým sú zobrazení Japonci, tvrdí, že celé to je zobrazené príliš zovšeobecnene. Poukázal tiež na to, že stretnutie Lomaxa (Colin Firth) s mučiteľom (Hiroyuki Sanada) nebolo neočakávané a tiež ujasnil fakty, ktoré z filmu možno nebolo jasné: železnica bola v podstate hotová a v čase záchrany zajatcov „...hlavné nebezpečenstvo pre vojnových zajatcov pochádzalo z hladu a chorôb, spojeneckého bombardovania a hroziacej hrozby, že ich Japonci na konci vojny zavraždia."  (Arsenal83)
  • Vo filme je čas značne urýchlený. Eric Lomax (Colin Firth) a Patti Wallace (Nicole Kidman) sa síce stretli v roku 1980, ale v skutočnosti mali svadbu až v roku 1983. Eric nevedel, že Takashi Nagase (Hiroyuki Sanada) je ešte nažive do roku 1993 a prvýkrát sa stretli až v roku 1995. (misterz)

Reklama

Reklama