Reklama

Reklama

Na jezeře

(seriál)
TV spot 1
Thriller / Mysteriózní / Krimi / Drama
Austrálie / Velká Británie / Nový Zéland / USA, (2013–2017), 11 h 6 min (Minutáž: 45–60 min)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(13)

V malém novozélandském městě Laketop se mladá dívka Tui Mitchamová pokusí utopit v jezeře. Po její záchraně školní ošetřovatelka zjistí, že dívka je těhotná. Robin Griffinovou, policejní inspektorku ze Sydney, povolají na místní policejní stanici, aby ji vyslechla... (Filmbox)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (123)

venison 

všechny recenze uživatele

Možná jsem seriálu "Na jezeře" nedala dostatek prostoru, ale pilotní díl mě odradil.. V seriálu se vyskytuje celá řada prapodivných postaviček s nenávistnou povahou nebo trpí nějakou formou duševní poruchy.. Elisabeth Moss je svým způsobem velmi krásná a baví mě se na ní dívat, ale i tak mě k seriálu nedokázala přikovat.. Seriál spíše artového rázu, lehký nástin podoby s "Twin Peaks" a naší "Pustiny".. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Seriál se tváří lákavě a feministicky, ale je prázdný. Po chvíli budete chtít hlavní hrdinkou (inspektorkou) třást a třást, ať se vzpamatuje. Nebo všem rozbít hubu. Což se v případě mužských nakonec stane – viz dále. Inspektorka přehlíží, že její nadřízený případy nevyšetřuje, přehlíží, že ji občas sexuálně obtěžuje, nechává s sebou manipulovat všema těma mužskýma… Pokud to má být "intuitivní genderová detektivka", tak intuice moc nepobrala a proti mužské hegemonii ta ženská invence pokulhává. Teď budu trochu spoilerovat, ale nakonec to dopadne tak, že proti dominanci a agresi mužů je použita agrese žen. Jako známka toho, že intuice došla. Ano, v posledním díle krev jen stříká. (Mimochodem během děje seriálu zemřou násilnou smrtí 3-4 muži, žena žádná). Nakonec má pravdu GJ (Holly Hunter) v poslední epizodě, rozčarovaná z toho, že se kdy usadila v Laketop, už má všech těch posedávajících a přemýšlejících žen dost a odejde. To je výstižná metafora, jak zažívám tento seriál. Asi se na druhou sezónu nevrátí. Já také ne. To je moje intuice. Dám přednost The Fall. Pokud chcete detektivku, intuici, genderovou tematiku, mužskou hegemonii, radím vám to samé, i kdyby v další jezerní sezóně hrála Kidman. Gillian Anderson utáhne všechny sezóny The Fall sama. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/8c/77/5a/8c775a71c64091e629413b1e3e7afe05.jpg ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Skôr 70 %, než len 60, ale mnohé veci sa mi na tomto seriáli nepáčili alebo ma nebavili alebo mi v ňom naopak chýbali, tak budem prísnejší. Kým Pán prsteňov urobil všetko pre to, aby sme chceli navštíviť Nový Zéland, Tiene nad jazerom túto našu túžbu brutálne znásilnili a na rozlúčku milosrdne zavraždili. A opľuli mŕtvolu. Toľko hajzlov pokope ste asi už dávno nevideli. Detektívka Robin má k dispozícii krivých, skorumpovaných, tajnostkárskych a miestami až primitívnych kolegov, podozrivo usmievavého šéfa, ktorý ju pri prvej príležitosti podrazí, matku, ktorá čoskoro umrie na rakovinu a milenca, ktorý za sebou ťahá pochmúrnu drogovú minulosť (a hneď po sexe dostáva výčitky svedomia a chce sa rozchádzať). Ale v lesoch je malá Tui, tehotná a vlastne možno už aj dávno mŕtva a Robin musí ten prekliaty prípad vyšetriť. Minimálne kvôli vlastným démonom minulosti. Výprava je hnusná a odpudivá. Skrachované ľudské existencie dožívajú svoje biedne, nenaplnené životy v nechutných domčekoch s večným bordelom vnútri i vonku. A nádherná novozélandská divočina? Tá je všade, len nie v tomto seriáli. I občasné návštevy lesov, týčiacimi sa nad zúboženými mestečkami, v ktorých skapal pes, nemajú nič spoločné s atraktivitou, ktorá by vás prinútila kúpiť si letenku. Zvláštne pôsobia i WTF nápady v scenári (samozbičovanie, nakrúcanie pri lesnom sexe, pantomíma varenia kávy, finálne absurdné testy DNA ako od Monty Python). Zdá sa, že tvorcovia nemali k dispozícii ucelené scenáre a prepisovalo ich priamo počas nakrúcania. Ak to tak nebolo, v takom prípade si neviem vysvetliť, prečo v jednej časti Tui hľadajú motorkári a následne bez stopy zmiznú (alebo odkiaľ miestny blázon vedel, kde Tui je - v poslednej časti sa nachádzala na inom mieste, ako keď sledoval jej kamarátov). Kuriózne je i správanie polície, ktorá keď nájde obeseného ex-pedofila podozrivého z únosu Tui, a jeho dom počmáraný vulgárnymi odkazmi, pokladá to za samovraždu. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Moje prvotní "SUPER, další Killing" vystřídalo po dvou dílech zklamané "WTF" z toho, že ze suprovosti The Killing to má opravdu jen nádhernou přírodu a ubrečený počasí a ženu detektiva v hlavní roli. Po pěti dílech nevim, jestli to dokoukám, jelikož už teď mi to leze, pro tu nesnesitelnou hysterickou soukromou linii hlavní hrdinky plné "femily išůz", tak na nervy, že pokud ji na konci někdo neoddělá, budu strašně zklamaná. Celá detektivní linie by se dala zatím shrnout do jednoho dílu a veškeré "femily išůz" do věty: "Nemůžu vyšetřovat, protože radši u své umírající matky vojíždím svého ex, kterej mě asi v patnácti znásilnil, ale třeba ne, tak s nim možná začnu chodit." Tohle mě prostě neba. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Další z městeček, kde nikdo není tak úplně normální a všichni mají nějak ušpiněné prsty. Ale tohle bylo nějaký divný. Tím nechci říct, že občané Twin Peaks jsou normální, ale tohle bylo divně divný. A přitom námět nebyl špatný, provázanost jednotlivých postav fungovala, vše se odehrávalo v nádherných scenériích Nového Zélandu a Elisabeth Moss s Peterem Mullanem neměli chybu. Jenže Top of the lake patří k těm seriálům a filmům, na kterých mi vadí něco, co nedokážu pojmenovat, takže v tomto případě je to u mě jen na 60%. ()

Galerie (190)

Zajímavosti (2)

  • Městečko Laketop na Novém Zélandu nenajdete. Název je smyšlený. (Endiiska)

Související novinky

Refn uvede svůj seriál v Cannes

Refn uvede svůj seriál v Cannes

16.04.2019

Zatímco stále čekáme na kompletní seznam autorů a děl, které se letos objeví na filmovém festivalu v Cannes, server Deadline nyní přinesl informaci, že dánský režisér Nicolas Winding Refn (Drive,… (více)

Reklama

Reklama