Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milý, a tak trochu nešťastný smolař, Antoine Maréchal jede na dovolenou do Itálie , ale auto mu nabourá boháč Léopold Saroyan se svým Rolls-Roycem. Jako zadostiučinění mu bohatý gangster nabídne cestu do Bordeaux bílým vozem značky Cadillac. Konečně našel toho nejvhodnějšího prosťáčka k pašování diamantů, zlata a drog ukrytých v luxusním autě. Jenže další gang je jim na stopě... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Ukázka z filmu 3

Recenze (140)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Aber das ist nicht möglich. - To já zase nerozumím, co tím myslíš, holka." U Smolaře tak trochu zamrzí, že spolu Louis de Funès a Bourvil neměli více společných scén. I když má film gangsterský nádech, působí jeho akční linie poněkud unyle a humorná rovina se rovněž držela celkem na uzdě. Sekvence z autoopravny a kempu měly sice své kouzlo, ve zbytku však šlo spíše o nevýrazné scénky. V rámci de Funèsovy tvorby jde o průměrný a nijak nevyčnívající kousek. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Mělo jít o vychytralý plán, nakonec se z toho stala bláznivá sledovačka – během které vlastně nebylo jasné – kdo je ve skutečnosti ten „smolař“. Zpočátku to byla vážně prdel - Bourvil perlil nejen slovně, ale i svými trampotami, balením holek a naivitou, Louis de Funès zase coby šéf povedené partičky gangsterů, kteří se sami často dostávali do problémů. Užíval jsem si to co to jen šlo, humor, postupné ztráty cenného nákladu i atraktivní děvčata – ovšem v poslední třetině tomu začal pomalu docházet dech. Možná to bylo tím, že to v TV končilo až po půlnoci a mě se chtělo už chrápat, možná tím, že tvůrcům začali docházet vtipné nápady – no nevím, každopádně lepší průměr. 60% ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Smoliarove problémy si predstavujem inak. Rola Antoina mohla byť viac absurdnejšia alebo premyslená. Ale aj tak nechápem, na akom banálnom nápade sa dá prostredníctvom perfektných vychytáviek postaviť príjemná jazdy s Funèsom, ktorý mohol viac, než len sekundovať. Dej sa dal a mohol skrátiť, pretože hlavne Bourvilovi postupne dochádzala para a bolo to aj dosť citeľné. Každopádne po fantomasovských sériách konečne je to pre mňa konečne kvalitnejšia funèsovka. Aj keď len na 65%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Smolař se určitě nezařadí mezi ty Funesovy komedie, které bych si s chutí pouštěl znovu a znovu a stále se u nich skvěle bavil a smál, avšak i tak se jedná o zdařilou podívanou, v níž dvojice Bourvil - Funes předvádějí vskutku výborné výkony. Několik scén dovede pořádně pobavit a Louis v záporně laděné roli potěšil. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

S radostí jsem si zopakoval Smolaře s nedlouhým půlročním odstupem a tentokrát projekci doplnil i dokumentem ze zákulisí (v délce cca 20 minut), přiloženém v bonusech na DVD. Bourvil byl v době premiéry hvězdou filmových komedií už necelých 20 let, ale teprve až zde se mu dostalo prvního účinkování v daleko výpravnějším pojetí tohoto divácky oblíbeného žánru, a vzájemné spojení s Funèsem coby tentokrát již rovnocenným partnerem rozhodně neminulo skvělým účinkem. Musím říci, že mě oba pánové nesmírně pobavili jak v akci na plátně, tak civilně, když v černobílých dokrutkách představovali tenhle film pro tehdejší diváky. Nádherně se u toho doplňovali, rozuměli si i přes značně rozdílnou povahu, a bylo na nich poznat, že z natáčení a vzniku takového filmu mají obrovskou radost. Já jí měl během sledování filmu vlastně taky, protože po celé dvě hodinky se to neslo ve znamení velice příjemné a zábavné jízdy, která ve srovnání s jinými dobovými kousky dle mého názoru moc nezestárla. Nemohu si pomoct, navyšuju na plný počet! Tvůrcům se povedla úsměvná komedie přesto, že skutečná kriminální příhoda, jíž se režisér Oury inspiroval, nebyla v tisku zařazena mezi veselými historky ze života, nýbrž v rubrice Černá kronika. ;o) Ve filmu alespoň měli i to štěstí, že je smůla stihla oba potkat na závěr ve stejnou chvíli. 90% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (18)

  • Pri nakrúcaní sa Louis de Funès (Léopold Saroyan) sťažoval , že jeho postava má v scenári omnoho menej dialógov ako postava kolegu Bourvil (Antoine Maréchal). Režisér Gérard Oury ho ubezpečil, že jeho herecké umenie spočíva hlavne v neverbálnych prejavoch, ale to komikovi nestačilo. Napokon do filmu pridali slávnu niekoľkominútovú scénu v sprche, keď sa drobný a vetchý Funès umýva vedľa obrovského svalovca. (Raccoon.city)
  • Natáčanie filmu prebiehalo vo Francúzsku: Bordeaux, Carcassonne, Les Arcs, Menton, Paríž a Saint-Raphaël. A tiež v Taliansku: Neapol, Pisa, Rím, San Gimignano, Sutri a Tivoli. (Zdroj: filmovamista.cz) (dyfur)

Reklama

Reklama