foto

Gérard Oury

  • nar. 29.4.1919
    Paříž, Francie
  • zem. 19.7.2006 (87 let)
    Saint-Tropez, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský filmový scénárista a režisér židovského původu, vlastním jménem Max-Gérard Tannenbaum. Narodil se roku 1919 v Paříži jako syn židovského houslisty Sergeje Tannenbauma, přišlého z Ruska, a novinářky Marcelle Houry. Původně byl divadelním hercem a členem „Comédie-Francaise“. Za 2. světové války musel z rasových důvodů z Francie uprchnout a útočiště nalezl nakonec v Ženevě.

Po skončení války se vrátil zpět. Koncem 50. let začal točit kriminální filmy a v 60. letech se pak proslavil svěžími komediemi s koncentrovaným humorem. Scénáře si často psal sám. Do hlavních rolí obsazoval známé filmové komiky: především svého přítele Louis de Funese, ale také Pierre Richarda, Bourvila a Belmonda, s nimiž natočil nejslavnější filmové komedie. Roku 1993 získal za nejlepší režii francouzské ocenění Césara, které uděluje Francouzská umělecká akademie. Jeho komedie SMOLAŘ, VELKÝ ŠÉF, DOBRODRUŽSTVÍ RABÍNA JÁKOBA a další právem patří do zlatého fondu tohoto žánru.

Byl ženat s herečkou Michele Morganovou, která byla před tím již provdána za Billa Marshalla a poté za Henri Vidala. Z dřívějšího vztahu Gérarda Ouryho s Jacqueline Romanovou měl dceru Danielu Thompsonovou (1942), filmovou režisérku.

Mariin

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2003 Là-haut, un roi au-dessus des nuages
1986 Muž a žena po 20 letech
1964 À couteaux tirés
1963 The Prize
1961 Menace, La
1960 La Main chaude
1959 The Journey
1958 Dos au mur, Le
Le Septieme Ciel
Miroir à deux faces, Le
1957 Méfiez-vous fillettes
Vedova elettrica, La
1956 House of Secrets
Nejlepší část
1955 Hrdinové jsou unavení
1954 Eternal Feminas
Father Brown
La donna del fiume
Maison de poupée (TV film)
Odvážlivci
1953 Meč a růže
Sea Devils
The Heart of the Matter
1952 Le Costaud des Batignolles
1951 Adresát neznámý
Muž, který prochází zdí
Noc je mým královstvím
1950 Belle que voilà, La
1949 Du Guesclin
1948 Jo-la-Romance
1947 Antoine a Antoinetta
1942 Petits riens, Les

Dokumentární

2018 Mireille Darc, la femme libre (TV film) - a.z.
2017 Pierre Richard - tichý muž (TV film) - a.z.
2003 Il était une fois... (TV seriál) - a.z.
Louis De Funès, la comédie humaine (TV film)
1990 Ne m'oubliez pas: Hommage à Bernard Blier (TV film)
1982 Bourvil, un éclat de rire (TV film)
Étoiles et toiles (TV seriál)
1974 Histoire du cinéma français par ceux qui l'ont fait (TV seriál)
1964 Chroniques de France (TV seriál)
Vrai visage de Thérèse de Lisieux, Le
1959 Moana - vyp.
1957 Námořní pěchota

TV pořady

1999 C'est au programme (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1994 Ça se discute (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
Système 2 (TV pořad)
1968 À bout portant (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(105)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace