foto

Louis de Funès

  • nar. 31.7.1914
    Courbevoie, Francie
  • zem. 27.1.1983 (68 let)
    Nantes, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ačkoli se to může zdát zvláštní, od doby, co se jeden z největších francouzských komiků Louis de Funès rozhodl pro dráhu herce, do doby, kdy mu byla svěřena hlavní role v jeho prvním slavném filmu, uplynulo více než třicet let a více než sto filmů, ve kterých hrál opravdu malé role. Jeho nevšední komický talent byl v podstatě objeven až v jeho padesáti letech. Role ve filmu ČETNÍK ZE SAINT TROPEZ znamenala průlom, otevřela cestu jedné z nejznámějších francouzských filmových sérií, udělala z něj na přelomu šedesátých a sedmdesátých let jednoho z nejoblíbenějších francouzských komiků.

Pak už následovaly všechny filmy, které se staly klasikou. Další série FANTOMAS, GRAND RESTAURANT PANA SEPTIMA, PITI PITI PA, či KŘIDÝLKO NEBO STEHÝNKO, kterým se úspěšně vrátil po dvou infarktech opět na filmové plátno. Největších kasovních úspěchů dosáhl s režisérem Gérardem Ourym, jehož každý nový film překonal úspěch předchozího. Filmy SMOLAŘ, VELKÝ FLÁM, POŠETILOST MOCNÝCH, ale hlavně DOBRODRUŽSTVÍ RABÍNA JÁKOBA, kterého za čtrnáct týdnů promítání zhlédlo ve Francii 25 000 000 diváků, se staly vrcholem jeho kariéry. Louis de Funès působil také v divadle a hra OSKAR, která získala i filmovou podobu, se v jeho podání hrála po několik desítek sezón. V roce 1980 dostal Louis de Funès dostal čestného Césara za celoživotní dílo.

David "Tosim" Čuřík

Herecká filmografie

1982 Četník a četnice
1981 Zelňačka
1980 Lakomec
1979 Četník a mimozemšťané
1978 Jeden hot a druhý čehý
1976 Křidýlko nebo stehýnko
1973 Rabín Jákob
1971 Jo
Na stromě
Pošetilost mocných
1970 Četník ve výslužbě
Piti Piti Pa
1969 Hibernatus
1968 Četník se žení
Tetovaný
1967 Oskar
Senzační prázdniny
Tonoucí se stébla chytá
1966 Fantomas kontra Scotland Yard
Grand restaurant pana Septima
Velký flám
1965 Bons vivants, Les
Četník v New Yorku
Fantomas se zlobí
Smolař
1964 Četník ze Saint Tropez
Des pissenlits par la racine
Fantomas
Jak vykrást banku
Une souris chez les hommes
1963 Karamboly
Pouic Pouic
Veinards, Les
1962 Crime ne paie pas, Le
Ďábel a desatero
Gentleman z Epsomu
Nous irons à Deauville
Un clair de lune a Maubeuge
1961 Candide ou l'optimisme au XXe siècle
Kapitán Fracasse
Vendetta, La
Výhodná koupě
1960 Certains l'aiment... froide
Dans l'eau qui fait des bulles
Tortillards, Les
1959 Filutové
Mon pote le gitan
Totò, Eva e il pennello proibito
1958 Nevídáno, neslýcháno
Taxi, maringotka a korida
Vie à deux, La
1957 Smolař
1956 Bande a papa, La
Bébés à gogo
Bonjour sourire!
Famille Anodin, La (TV seriál)
Napříč Paříží
O délku hlavy
Otec, matka, moje žena a já
Si Paris nous était conté
Zákon ulic
1955 Frou-Frou
Husaři
Impossible Monsieur Pipelet, L'
Ingrid - Die Geschichte eines Fotomodells
Mädchen ohne Grenzen
Napoléon
1954 Beránek s pěti nohama
Corsaires du Bois de Boulogne, Les
Escalier de service
Faites-moi confiance
Fraternité (TV film)
Hommes ne pensent qu'à ça, Les
Huis clos
Chevalier de la nuit, Le
Impures, Les
Intrigantes, Les
Mam´zelle Nitouche
Osení
Otec, matka, služka a já
Pépées font la loi, Les
Poisson d'avril
Poprask v kabaretu
Reine Margot, La
Scenes de ménage
Secret d'Hélène Marimon, Le
Tourments
1953 Au diable la vertu
Capitaine Pantoufle
Compagnes de la nuit, Les
Étrange désir de Monsieur Bard, L'
Légere et court vętue
Ložnice dospívajících dívek
Mon Frangin du Senegal
Rire, Le
Vie d'un honnęte homme, La
1952 Agence matrimoniale
Amour n'est pas un péché, L'
Boží soud
Dents longues, Les
Elle et moi
Fugue de Monsieur Perle, La
Huitieme art et la maniere, Le
Ils étaient cinq
Innocents in Paris
Je l'ai été trois fois
Loups chassent la nuit, Les
Moineaux de Paris
Monsieur Leguignon Lampiste
Pan Taxi
Počestná děvka
Sept péchés capitaux, Les
1951 Adresát neznámý
Amant de paille, L'
Bibi Fricotin
Boîte a vendre
Boniface Somnambule
Dindon, Le
Folie douce
Champions Juniors
Joueurs, Les
Knock
Ma femme est formidable
Poison, La
Roi du bla bla bla, Le
Rose rouge, La
Un amour de parapluie
Vie est un jeu, La
Voyage en Amérique, Le
Žádná dovolená pro pana starostu
1950 Adémai au poteau-frontière
È più facile che un cammello...
Mon ami Sainfoin
Na shledanou, pane Grocku
Pas de week-end pour notre amour
Rue sans loi, La
Un certain monsieur
1949 Du Guesclin
Je n'aime que toi
Millionnaires d'un jour
Mission à Tanger
Rendez-vous avec la chance
Vient de paraître
1948 Croisière pour l'inconnu
1947 Antoine a Antoinetta
Dernier refuge
Six heures à perdre
1946 Tentation de Barbizon, La

Dokumentární

2013 Pan herec - Louis de Funes - a.z.
2003 Louis de Funès (TV film)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

1980 Lakomec

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(4 311)