Reklama

Reklama

Únos

Trailer 2

Obsahy(1)

Realisticky vyprávěný příběh mužské posádky nákladní lodi, kterou přepadnou somálští piráti v Indickém oceánu. Životy jednotlivých členů posádky se náhle ocitají v rukách Somálců a stávají se jen předmětem nelítostného vyjednávání pirátů s vládou, sídlící v Kodani. Snímek se vyznačuje dokumentaristickou estetikou a klaustrofobně budovanou atmosférou strachu a zvyšujícího se napětí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (164)

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Skromný severský majstrštyk, který by z korporátního kombajnu našich zaoceánských sousedů vyšplouchl jako patosem naředěný hovňous a zřejmě se tak i stane, viz nejnovější Greengrassovina. Seveřané každopádně jako vždy nazuli vhodnou obuv a daří se jim tak nesmočit si lýtka v obvyklých žánrových nešvarech. Precizní, ruční řemeslo vzorně cupitá ve šlépějích příkladně hrajících herců a k tomu se kloubí příjemná skutečnosti, že by tvůrci radši spolykali horké olovo z ákáčka negramotného afrického orangutana, než aby zaujmuli nějaké stanovisko. Zkrátka nezpochybnitelná kvalita, byť lehce divácky nevděčná. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ako by niekto mohol povedať, toto je dôkaz, že človek pochádza z opice. Teda tých pirátov myslím. Retardi, ktorým daj do ruku palic a myslia si, že vládnu svetu. Čakal som ale silnejšiu drámu. Všetko je to hrané na formu, obsah sa vytráca, celé je to o vyjednávaní, ale fakt že nudnom. A prichádzajú aj také nepravdepodobné scény, ako rukojemníci si fajčia, pijú a zabávajú sa spolu s únoscami, pardon primátmi nižšieho radu. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Niečo o čom sa posledné roky veľa hovorí, a v podstate málokedy sa dozvedáme o tom, čo sa deje medzi únosom a prepustením. Únosov lodí somalskými pirátmi v Indickom oceáne poriadne pribúda a táto oblasť sa stala jedno z najviac rizikových na svete. Bola len otázka času kedy o tejto téme vznikne aj film - tak tu ho máme, v podaní dánskej réžie. Celkom ma prekvapilo, že v príbehu nehrá hlavnú rolu kapitán, ale iný člen posádky - kuchár Mikkel. Celé to však bola jedna veľká hra na city a psychiku, ktorú však moc nezvládla ani jedna strana. Za veľký nedostatok však považujem, že samotné naťahovanie a vyjednávanie zabralo väčšinu filmu, no a z toho pobytu na palube alebo z domovskej atmosféry medzi rodinami rukojemníkov bolo venované veľmi málo priestoru. Každopádne, oceňujem hlavne námet a realistické spracovanie, som zvedavý čo ponúkne americký trhák Captain Phillips. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Žádná ostrá střelba, žádná srdceryvná hudba, žádné laciné emoce. I když paradoxně bych si něco podobného krapet přál. Ale postupně. O rok mladší Kapitán Phillips přinesl obyčejného padesátníka, s brýlemi, manželkou, dětmi a náročnou robotou. Tom Hanks tehdy nákladní lodi kroužící u Afriky šéfoval, Mikkel somálské piráty nedobrovolně pozná coby lodní kuchař. Vše se obejde bez přepadení lodi, bez napínavého nahánění po palubě, bez nějakého třaskavého závěru. Sází na nepřímý konflikt dvou charakterů: právě kuchaře a šéfa společnosti, které loď patří. Sledujeme tak vyjednávání mezi únosci (s přimlouváním právě člena posádky, který s kolegy přežívá v nevábných podmínkách) a korporátními kravaťáky, kteří sedí doma v Dánsku v klimatizované kanceláři. Strach o život námořníků roste, týdny ovšem rychle běží. Zatímco tým okolo Toma Hankse solidně šponoval nervy, režisér a scenárista v jedné osobě Tobias Lindholm „jen“ extrémně klade důraz na realističnost. Ruční kamerou, netlačením na pilu, civilními hereckými výkony. V obou dvou snímcích byly karty jasně rozdané, sázely na psychologickou hru a v obou tvůrci přichystali hutnou a klaustrofobní atmosféru. Ovšem Dánové prostě nezajeli pod kůži, tak to alespoň u mě je. A výsledek není tak intenzivní, jak mohl být. Navíc trpí určitou monotónností. Bohužel. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Napínavé a realisticky natočené drama o únosu nákladní lodě včetně posádky, somálskými piráty. Tématem zajímavé, herecky civilní, ale zbytečně vlažné a odtažité drama, které diváka nedonutí empaticky vniknout do filmu. Jsem zvědav, jak si s podobným tématem poradí Greengrass a Hanks v "Kapitánu Phillipsovi", který bude minimálně po vizuální stránce, určitě zajímavější. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo na moři, kde hrozilo skutečné napadení piráty. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Piráty ve filmu ztvárnili neherci najatí v Keni. (Terva)
  • Ve filmu je i reálná komunikace. Ředitel Ludvigsen (Søren Malling) a kuchař Mikkele (Pilou Asbæk) telefonují skutečně mezi Dánskem a Somálskem. (Terva)

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Dánové jdou do války

Dánové jdou do války

03.01.2014

Scenárista a režisér Tobias Lindholm se řadí mezi nejzajímavější mladé dánské tvůrce. Na režii i scénáři svého prvního celovečerního filmu se ještě podílel s kolegou Michaelem Noerem. Šlo o vězeňské… (více)

Reklama

Reklama