Reklama

Reklama

Poutavý sportovní film věnovaný ikoně světového hokeje, Valeriji Charlamovovi. Mladý hokejista Valerij Charlamov zaujme pozornost Anatolije Tarasova, věhlasného trenéra CSKA Moskva. S příslibem, že bude poslán do Japonska, je k jeho nemilému překvapení odstaven do Čebarkulu, kde se má otrkat v provinčním týmu Hvězda. Valero tu zazáří a s plným odhodláním přilétá zpět do Moskvy. Zde naráží na Tarasovovy drsné trenérské praktiky i nevybíravé chování vůči družstvu. Valero však nepolevuje. Přes počáteční nesnáze se ustanoví slavná útočná trojice: Charlamov – Michajlov – Petrov. Během kariérního vzestupu Valero vstupuje na půdu politických taškařic. Musí se také poprat s rodinnými a milostnými rozkoly. Před vysněným zámořským utkáním sborné proti kanadským agresorům Valerovi přichází do cesty vážná automobilová nehoda... (Česká televize)

(více)

Recenze (188)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Po Rivaloch ďalšie tohtoročné športovo filmové prvenstvo; Prvý krát som fandil ruským hráčom... Aj so všetkým pátosom a morálnym ponaučením starej školy - všetko čo neznášam, ale zabalené do príjemne emotívneho mainstreamového balenia, s množstvom humoru a vynikajúcim Menšikovom v jednej z hlavných úloh. Ten človek je ruský Kitano (tá podoba). 75% ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Člověk nemusí být sportovní znalec aby mu došlo, že si v tomto příběhu Rusové naohýbali historii podle metru taťky Puťkyna. Hrdinové jsou ti, kteří jsou zrovna v kurzu, Kanaďani jsou vykreslení jako banda neandrtálců, vztahy mezi postavami jsou jako z nějakého melodramatu a připodobnění zápasu proti kanadským šílencům s býčím zápasem bylo laciné. Ale to bych ještě překousl. Co mi ovšem vadilo hodně, to byla práce s kamerou a následný střih. Vrcholem tohoto filmu měl být hokejový zápas CCCP vs výběr NHL. Nedalo se na to dívat. Po technické stránce je to mizerný TV film. ()

Reklama

Céčko 

všechny recenze uživatele

Film to sám o sobě nebyl špatný, ale vadila mi do očí bijící vykrádačka Hokejového zázraku, hodně pohádkově vymyšlený a dosti zkreslený děj a samozřejmě všudepřítomný ruský nacionalismus, který je ještě větší, než ten slovenský. Potom v zápasech se fauly proti Rusům nepískaly, ale ruské fauly ano? Samozřejmě ;-). Je to udělané dost černobíle a jak pro blbečky. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Když se Valerij Charlamov proháněl po ledě a sklízel v Sovětském svazu všechny ty ovace, já se takříkajíc ještě „houpal otcovi v pytlíku“. Nicméně jsem viděl docela dost materiálu a dokumentů z jeho doby i dob největší slávy Sovětské sborné a musím uznat, že to byli machři. Tento film je potřeba brát s velkou nadsázkou a ruským patriotstvím, ale jsem rád, že Kanadě dali pořádně na prdel jako správní „sovětští“ hokejoví hrdinové. Jasně, je tu spousta věcí, ve kterých se dost přehánělo (ale v kterém americkém filmu ne), zahrané to bylo slušně, Světlana Ivanova je pěkná baba a já se u toho prostě nenudil. Takže dávám nadprůměrné hodnocení. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Uspaná první polovinou jsem se začínala bát, že moje snadná hokejová vzrušivost zůstane nevyužitá, zrození hvězdy při popření mýtu neporazitelnosti Kanady v "Sérii století" obavy poněkud rozptýlilo, sportovně-divácká dušička však nebyla plně uspokojena... Kde se mělo přitlačit, tam se brzdilo (politický tlak na hráče, Tarasovovy metody), jindy byl skutečný bubák horší, než ten malovaný a bohužel, i záměrně zkarikovaný (Esposito, Clarke), momentky z dětství i scény z rodinného života nicneříkající, romantická linie divnější než divná, úsměvné scénky naivní a hudbě se taky právě nedařilo. Takže, co udělám s pochvalou? Rozdělím ji mezi jména Oleg Menšikov, Danila Kozlovskij a vyvrcholení v samotném utkání - i když opět s výhradami - divák je zanechán dojmu, že se kanadské fauly nepískaly, zatímco ty ruské ano, ve skutečnosti byl vyloučen stejný počet hráčů na obou stranách, a taky digitální hrátky s pukem působily v celkovém pojetí tak nějak nepatřičně - a v neposlední řadě mně nadělalo hodně radosti totální kanadské pokoření, neboť i já jsem tím divákem, který aroganci nefandí a javorovým listům nepřeje vítězství, i kdyby nastoupili proti samotnému peklu. Chtěla jsem původně udělit hvězdy tři, ale jak se tak poslouchám, přesvědčila jsem se, že to na ně ve skutečnosti nevidím. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (22)

  • Kontinentální hokejová liga má divizi nesoucí Charlamovovo jméno. (Luky-7)
  • Legendu 17 premietli pred začiatkom majstrovstiev sveta do 18 rokov v Soči 2013 aj hráčom ruskej reprezentácie. (hollci)
  • Ve filmu se vůbec neobjeví skutečnost, že v mládí byla Charlamovovi diagnostikována srdeční revmatická choroba. Podle lékařů se neměl vystavovat jakékoli fyzické zátěži a měl být i osvobozen od tělocviku. Charlamov to vyřešit tím, že se rozhodl neuposlechnout a soustředil se na hokej. (Robbi)

Reklama

Reklama