foto

Seann William Scott

  • nar. 3.10.1976 (39 let)
    Cottage Grove, Minnesota, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Sean William Scott je známý především coby představitel sexuchtivých hrdinů v teenagerských komediích, ale poslední dobou se z něj stává skutečný charismatický komik (a z části i akční hrdina, ale to opravdu zatím jen z části).

O herecké kariéře toužil Sean už v mládí – jedna velmi zajímává příhoda se mu stala v roce 1989, kdy šel na konkurz do seriálu Pobřežní hlídka, ale místo role byl oloupen (přišel o boty, košili a dolarovou bankovku, kterou měl zrovna u sebe). Po dokončení vysoké školy v Minnesotě se vrátil k herectví a hned zakotvil v mládežnické komedii Prci, prci, prcičky. Od filmu se zprvu moc nečekalo, ale v roce 1999 byl uveden do kin a stal se obrovským hitem a Sean, který tam měl jen vedlejší roli, se ze všech svých kolegů proslavil nejvíce (také že jeho Stifler je nejpopulárnější postavou z celé trilogie). Po této komedii přišly v roce 2000 hned tři filmy – thriller Nezvratný osud a pak dvě komedie Hele vole, kde mám káru a Road Trip, kde už dostal jedny z hlavních rolích a právě po těchto dvou v amerických kinech úspěšných filmech se mohl začít považovat za hvězdu.

V roce 2001 se objevil v menší roli v komedii Kevina Smithe Jay a mlčenlivej Bob vrací úder, pak si po boku Davida Duchovnyho a Orlanda Jonese zahrál v nepříliš úspěšné, ale slušné scifi komedii Evoluce a nakonec se objevil v pokračování komedie Prci, prci, prcičky, kde už dostal roli větší a film se stal ještě větším hitem než jednička. Sean byl za roli Stiflera oceněn Teen Choice Awards a také obdržel cenu MTV za nejlepší polibek s Jasonem Biggsem. Rok 2002 byl pro Seana trochu chudší – objevil se jen v nezávislém snímku Noční loupež, ale hned o rok později se objevil ve dvou akčních filmech – v Neprůstřelném mnichovi a ve Vítejte v džungli s The Rockem. Tyto dva filmy se od sebe lišily v několika ohledech, zatímco ten prvně jmenovaný byl podprůměrný a dosti neúspěšný, ten druhý naopak dosti úspěšný na všech frontách.

Objevil se také v menší roli ve „Frat Pack“ komedii Mládí v trapu a zazářil také ve třetí části Prciček s názvem Prci, prci, prcičky: Svatba. Obdržel za již třetí ztvárnění Stiflera opět řadu cen (MTV atd.) a zakončil tímto svou sérii rolí v teenagerských filmech.

Jirka "Indiana" Vosátka

Herecká filmografie

2017 Goon: Last of the Enforcers
2016 Doba ledová: Mamutí drcnutí
Doba ledová: Velikonoční překvapení (TV film)
2015 Coxblocker
Guidance
2014 Just Before I Go
2013 Mládeži nepřístupno
Timms Valley (TV film)
2012 Doba ledová 4: Země v pohybu
Prci, prci, prcičky: Školní sraz
2011 Doba ledová: Mamutí Vánoce
Goon
2010 Jackass 3
Poldové
2009 Balls Out: Garyho výzva
Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů
Planeta 51
2008 Povýšení
Velcí bratři
2007 Můj život idiota
Pan tělocvikář
2006 Apokalypsa
Doba ledová 2: Obleva
2005 It's Always Sunny in Philadelphia (TV seriál)
Mistři hazardu
2003 Mládí v trapu
MTV: Reloaded (TV film)
Neprůstřelný mnich
Prci, prci, prcičky 3: Svatba
Vítejte v džungli
2002 Noční loupež
2001 Evoluce
Jay a mlčenlivý Bob vrací úder
Prci, prci, prcičky 2
2000 Hele vole, kde mám káru?
Nezvratný osud
Road Trip
1999 Prci, prci, prcičky
1997 Útěk domů (TV film)

Dokumentární

1999 Spotlight on Location: American Pie (TV film)

TV pořady

2010 Conan (TV pořad)
2009 Spike's Guys Choice (TV pořad)
2007 Chelsea Lately (TV pořad)
Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
2005 Reel Comedy: The Dukes of Hazzard (TV pořad)
2005 MTV Movie Awards (TV pořad)
2004 Saturday Night Live: The Best of Will Ferrell - Volume 2 (TV pořad)
2002 Saturday Night Live: The Best of Will Ferrell (TV pořad)
The Teen Choice Awards 2002 (TV pořad)
2001 Comedy Central Canned Ham: Evolution (TV pořad)
Wild Desk Ride (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace