Reklama

Reklama

Společně

  • Švédsko Tillsammans (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je rok 1975. Elizabet odchází s dětmi od manžela. Přístřeší jí poskytne bratr Göran, žijící ve Stockholmu v komunitě nazvané Společně. Její obyvatelé, bydlící ve společné domácnosti, šokují nejen lidi ze sousedních domů, ale také Elizabetiny děti. Po počátečním oťukávání a nedůvěře se však původní i noví obyvatelé domu dokážou vzájemně pochopit a obohatit, což společně stvrdí fotbalovým zápasem v zasněžené zahradě. Druhý snímek Lukase Moodyssona není tak komorní, jako byl jeho filmový debut Fucking Amal, má však stejnou poetiku. Moodysson opět s humorem otvírá témata lásky, přátelství, sexuální svobody a tentokrát i politiky. Nechybí songy jako Love Hurts od Nazareth nebo S.O.S. od švédské skupiny ABBA. Snímek získal mnoho mezinárodních ocenění, např. Cenu za nejlepší režii na festivalu v Gentu, Cenu za nejlepší scénář, režii a mužský herecký výkon pro Michaela Nyqvista na festivalu v Gijónu nebo Zvláštní cenu poroty na festivalu v Paříži. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (38)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ambiciozny mix tem v jednom filme a ono to funguje. Sice kazdu temu film rozobera len skratkovito, ale vdaka fantastickym vykonom, ktore pôsobia strasne prirodzene vas minimalne zaujima ako dopadnu jednotlive postavy a mozno sa nad niektorymi temami aspon trochu zamyslite. Nakoniec vam ani nebude vadit ta absurdna zmeska ludi v jednej komunite. Pre mna bola najsilnejsou tem samoty a snahy najst si niekoho s kym by clovek zdielal svoje myslienky a pocity. Preto sa mi najviac pacil pribeh chlapika, ktory si schvalne pokazi zachod, aby si mohol pokecat aspon s opravarom. A namiesto toho, aby sa z toho chlapika vyklul nejaky zatrpknuty nenavistny clovek, tak naopak s velkou snahou tomu opravarovi pomaha, aby sa udobril so zenou. Je tu aj par postav, ktore mate chut prefackat, aby sa spamätali, ale pre vyznenie pribehu su nezbytne. Jedna z najsilnejsich scen je, ked zena partnerovi s ktorym ma volny vztah, liči ako si uzila prvy orgazmus s druhym chlapikom a ten partner sa z toho doslova pozvracia. Nastastie o nieco neskôr jej to konecne oplati. A tak by som mohol vymenovat vsetky linie. Kazdy si tu najde nejaku postavu, ktora ho zaujme. Snad len homofobici film nerozdychaju. To, ze je tu tolko postav môze mat za nasledok, ze vas bude mrziet, ze sa film nesustredi len na par z nich, ale mne sadli prakticky vsetky. Snad len ten fanaticky komunista, ktory ma za otca bankara bol trochu nudny pretoze len dookola omielal komunisticku propagandu. Pritom skôr pôsobil ako pózer, ktoreho stval jeho otec a tuto temu mohli viac rozviest. Film som prvykrat videl pred nejakymi pätnástymi rokmi a stale ma co povedat. Skoda, ze kvalite svojich prvych dvoch filmov sa uz neskôr Moodysson nikdy nepriblizil. 8/10. ()

IvoB 

všechny recenze uživatele

Ve výsledku docela fajn, ale nic, co by mě nějakým způsobem zaujalo. Docela se mi zamlouvala myšlenka sledovat počínání plejády opravdu rozdílných postav, které musí žít nahromaděny v jednom domě. Už od začátku je znát, že film vsází na trochu specifický a (minimálně pro mě) trošku nezvyklý styl humoru, který svou přemrštěností někdy funguje, avšak v některých scénách vyznívá trochu rozpačitě. Filmu ani dle mého nepomáhají trošku násilně zakomponované komentáře vůči politice, emancipaci, sexualitě apod. Nejedná se zrovna o něco, co bych v komediích vyhledával – 3* (6/10). ()

Reklama

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Nemám rád komunisty. Fakt ne. Nesnášim hipíky, hulení a na nezávaznej sxuální život si taky nepotrpim. Ale ačkoli byl tenhle snímek právě o zmíněnejch věcech, dost se mi to líbilo. Parta lidí jakoby ve squatu - rodině podporuje levici a chce se odprostit od materialistickýho světa. Něco bylo přehnaný, něco ujetý a něco mi silně připomínalo Trierovo "Idioterne". Ale celkově to šlo. Seveřani holt uměj natáčet. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Veskrze milý, ovšem poněkud těžkopádný film s výraznějším vtipem v průměru jednou za třicet minut-tři, čtyři by se tady našly. Po celou dobu je to ale takové vlídné, kamarádské, lehce intelektuálsky bláznivé- přesně jako ta komunita, o které Společně pojednává. Zjistil jsem, že by mě hodně bavil film, který by mi přiblížil život opravdových šedesátkových anerických hippies. Ten zájem ve mně vyvolalo právě Společně, až do dneška mě to nikdy ani nenapadlo. K tomu, aby mě tento film připravil o některé ideály, to ale stačilo. Ani holá frnda nemusí být všem po chuti a může se kolem ní strhnout slušná mela. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dobre vystavene komedialne ladene drama ze svedske hipisacke komunity v hezkem retro stylu. Skoda, ze Svedi to s tou laskou a volnomyslenkarskym zpusobem zivota prehnali..., ale o tom tento film neni. Rada zajimavych postav, nekolik vtipnych scen, dobry soundtrack a pozitivni vyzneni celeho filmu slibuje prijemny zazitek. Z hercu jsou nejlepsi decka a Nyqvist. ()

Galerie (25)

Související novinky

Severské filmy na říjen

Severské filmy na říjen

04.10.2009

A opět je tady nabídka zajímavých filmů od Skandinávského domu. V pondělí 5. 10. začíná minifestival „Je láska láska?“, který filmová sekce SD připravila ve spolupráci s pražským kinem Atlas … (více)

Další uragán severských filmů

Další uragán severských filmů

15.09.2009

Čerstvě přestěhovaný Skandinávský dům pokračuje v seznamování českého publika s tím nejlepším z kinematografií severní Evropy. Babí léto obohatí hned třemi filmovými minifestivaly. V kině Atlas na… (více)

Reklama

Reklama