Reklama

Reklama

Fotbalové opojení

  • Česko Ve fotbalovém kotli (více)

Protiklady se přitahují. Snad proto v sobě ti dva, kteří nemohou být rozdílnější, nalezli zalíbení. Paul Ashworth, žijící víc než svým učitelským povoláním fotbalem, do nějž každou volnou chvíli nadšeně zasvěcuje své žáky. Paul Ashworth, dvacet let věrný londýnskému Arsenalu, k němuž jej kdysi přivedl jeho stále nepřítomný otec, dvacet let nepočítající život na roky, ale na sezony. A Sarah Hughesová, nejnovější posila Paulovy školy, upjatá, puntičkářská mladá učitelka, které ta hra, nutící dvaadvacet bláznů honit se po hřišti za kulatým nesmyslem připadá jako nejzbytečnější věc na světě a Paulovo nadšení pro ni naprosto nepochopitelné. Jenomže jiskra, která mezi nimi přeskočila, vykonala své a láska, jak známo, je mocná čarodějka. Bude ale mít dost sil i v tomto případě?

Svěže natočený snímek, zábavným a nevtíravým způsobem hlasující pro lidskou toleranci, byl inspirován autobiografickým románem Nicka Hornbyho, líčícím jeho celoživotní vztah k londýnskému Arsenalu. Scénář, který si Hornby podle své knihy napsal, se Nickova (ve filmu Paulova) dětství dotýká pouze okrajově, většina děje se odehrává v průběhu sezony 1988/1989, v níž měl Arsenal po dlouhých osmnácti letech reálnou šanci vyhrát ligu. Což se mu, jak znalci jistě vědí, nakonec podařilo. Příběh filmu proto není postaven ani tak na zápletce, jako na charakterech, které se režisérovi i oběma hlavním představitelům podařilo vystihnout zcela beze zbytku. Colin Firth i Ruth Gemmellová dodali svým postavám opravdovost a přesvědčivost, takže divák věří tomu, že Paul i Sarah díky tomu druhému pochopili něco, co by se dalo nazvat dalším rozměrem života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (109)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Předloha tohoto filmu od anglického spisovatele Nicka Hornbyho je pro mě něco jako osobní bible, každý fotbalový fanoušek se určitě nad nejedným odstavcem pousměje, když se ve všech těch pro nechápající okolí „bláznivinách“ najde. Snímek režiséra Davida Evanse, pro který napsal scénář sám Nick Hornby a přetvořil pro film těžce uchopitelný knižní materiál spíše směrem k romantické komedii o dvou lidech a jejich velmi rozdílných světech, těží z charismatu hlavního hrdiny (alter-ego Hornbyho) v podání Colina Firtha. Přestože Fever Pitch- film za Fever Pitch- knížka pokulhává, nedá se mu upřít tah na branku a časté skórování, navíc citlivě zobrazená scéna tragédie na stadionu Hillsborough a dobové zápasy Arsenalu dávají nahlédnout, jak to vypadalo v době, kdy na fotbal v Anglii chodili opravdový fotbalový šílenci a ne byznysmeni v kravatách. ()

cherita 

všechny recenze uživatele

„Vím o co ti jde. Podle tebe nejsem schopný mít dlouhodobý vztah, ale to se pleteš. Jednadvacet let chodím na Arsenal.“ „Nevím, jestli sis toho všimnul, ale Arsenal je fotbalový tým.“ „Myslíš si, že je v tom rozdíl?“ Ještě větší výhrou než úspěšná sezona Arsenalu byl pro tenhle film Colin Firth. To, co pro mě nedokázal udělat Hugh Grant ani John Cusack, se totiž jemu povedlo. Obdařil jednoho z těch Hornbyho šupáckých a citově nevyzrálých hrdinů osobním kouzlem. Copak se na něj někdo může za tu jeho posedlost vážně zlobit? Já fotbalu nefandím, ale britským komediím ano a tahle se mi dostala pod kůži tak nenápadně, že jsem si toho ze začátku ani nevšimla. Mimořádně příjemná záležitost. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Colin Firth jako skepsi propadající fanda Gunners vás přesvědčí, že fotbal je na ostrovech náboženstvím, kde se čas nepočítá na kalendářní roky, ale na sezóny a léto je obdobím nudného čekání na rozpis dalšího ročníku. Skloubit dohromady partnerský život a sportovní vášeň tak vyžaduje spoustu tolerance, či v ideálním případě společnou oddanost vlajce oblíbeného klubu. Je mi líto, ale tato Hornbyho adaptace mě vzhledem k své fádnosti moc nezaujala a to podotýkám nejsem fanda Spurs.. Nyní mě prosím omluvte, jdu říct své přítelkyni, že je Arsène Wenger.. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se dlouho dobu (po přečtení knihy) těšil a bohužel má očekávání byla zřejmě tak velká, že jsem byl hodně zklamán. Pokud máte rádi fotbal a občas se k tomu podíváte na romantickou komedii, můžete si něco k hodnocení přičíst, ale pochybuji, že je moc fotbalových fanoušků romantiků a naopak. Fotbalová horečka balancuje někde na pomezí. Bohužel to není ani dobrý fanouškovský film (málo živelné) a ani dobrý romantický film (málo romantické). Humoru je také pomálu a herci to tentokrát nevytrhli. Hodně slabé tři hvězdy. ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Děsně jsem se těšila, protože aby bylo jasno, já mám fakt ráda britský romantický komedie, taky mám opravdu ráda Colina Firtha a fotbal mi vůbec nevadí, ráda si zafandím. Jenomže tohle bylo opravdu velký zklamání. Až na výkon právě CF a skvěle vybranou hudbu se jednalo o naprostou a nebetyčně nudnou ptákovinu, kterou nezachrání ani dobrej námět. A teď mě ukousejte... ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Colin Firth (Paul) je ve skutečnosti stejně jako jeho postava fanouškem Arsenalu. (Maki.H)

Reklama

Reklama