Kořist
Krimi / Thriller / Akční
Francie / Itálie, 1971, 120 min
Henri VerneuilHudba:
Ennio MorriconeObsah
U nás téměř neznámé akční drama slavného francouzského režiséra Henriho Verneuila, držitele čestného Cézara za celoživotní dílo, přivádí na scénu Jean-Paula Belmonda a Omara Sharifa ve strhujícím příběhu zkorumpovaného policisty, který po nádherné řecké krajině honí zloděje, jenž stál za kolosální loupeží diamantů v Aténách. V typické belmondovské gangsterce se můžete těšit především na bleskový spád děje a velké množství kaskadérských scén, které odhalily samý kadlub Belmondových úžasných schopností. (oficiální text distributora)
Enšpígl
Kořist jsem byl hlavně já. Stal jsem se kořistí Henri Verneuiliho, který umí naprosto fantasticky pracovat s příběhem. Stal jsem se kořistí Omara Sharifa, protože za to, jakým způsobem šel po Belmondovi jsem ho nesnášel a samozřejmě jsem už dlouhodobou kořistí Bebela, jeho rošťácký úsměv, kaskadérské kousky a chlapácké chování si ukořistí mé sympatie pokaždé s naprostým přehledem. Velké překvapení pro mě byla role Roberta Hosseina, tady dostal markýz z Angeliky až nečekaně malý prostor a navíc působil jako Belmondův ocásek, co posere na co přijde. Na rozdíl od Belmonda, jehož honička v žiguliku byla parádní a to jeho cestování MHD v Řeckých autobusech asi brzo začnu uplatňovat taky, pokud budou neustále zdražovat jízdné. Správní frajeři totiž lístky na MHD neřeší, správní frajeři se rozeběhnou, skočí na bok autobusu a když potřebují přeskočí na jiný bok, jiného autobusu a když je jízda MHD přestane bavit, seskočí a jdou balit holky. Jo a hrozně se mě líbilo jak si tam šel Belmondo pro holku a ten její trapák "Ona tě nechce, tak bud tak hodný a odejdi a bla,bla, bla na to Belmondo, bum , bum, bum a trapák dokecal :) Jo balit holky, to je velkolepá zábava.(13.5.2008)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby Celosvetovo $4,500,000║(6.4.2010)
dobytek
Skvělej kriminální film s Belmondem v hlavní roli, kde se občas najde i nějakej ten vtípek na odlehčení. Jinak v paměti mi utkvěla hlavně ta zmiňovaná honička. A opravdu tam Belmondo nejezdí v Žigulíku a Omar Sharif ho nepronásleduje ve Volze, jak tady kdosi napsal. Je to Fiat 124 a Opel Rekord.(21.6.2009)
LiVentura
U nás skoro nepoznané dílko z dílny onoho výborného šéfa režie z Francie, škoda, určitě stojí za shlédnutí.(14.12.2006)
Chrustyn
Méně známá ale vydařená Belmondovka, kde nechybí typický Belmondovský humor ani akce, honičky a kaskaderské kousky.(14.3.2012)
borsalino
Tak u tohoto snímku v hlavní roli s J. P. Belmondem a Omarem Sharifem jsem se opravdu bavil. Role chladnokrevného zloděje, milého rošťáka, sebevědomého svůdníka, na oko nechápavého prosťáčka a jako zastírací manévr role obchodníčka s hračkami sedla Bebelovi jako ušitá na míru. Nechybí výborné honičky v autech, útěky na střechách autobusů a neustálé pronásledování úplatným a zcela prohnilým policejním komisařem, který neváhá použít jakékoli lsti, aby získal ukradenou sbírku diamantů. To ovšem netuší, že mu je Bebel jednoduše nepřinese na stříbrném podnose…(3.6.2008)
bloom
Režisér Henri Verneuil byl vždy plný skvělých nápadů. V případě Kořisti se ale překonal. Úvodní dvacetiminutová, téměř bezeslovná loupež, následující autohonička vyrovnávající se Bullitovu případu, Belmondovův útěk hromadnou dopravou...Ostatně Belmondo...I s jeho pověstí bych pomalu nevěřil, že ty kaskadérské kousky dělá on sám, ale v detailním záběru je zřetelně vidět, že právě on se například valí ze srázu před valícími se kameny. A ta věc s tím blbečkem, o které píše pshimi, se mi taky líbila, stejně jako dotyčná slečna. A málem bych zapomněl, soundtrack má na starosti Ennio Morricone.(26.7.2008)
Rosalinda
Hudba od první vteřiny lahůdková. Typický rukopis a má nejoblíbenější Morriconova poloha. Kdyby z toho celého měla vyjít jen ta hudba, stálo by to za to. Jenže je tu zpočátku tichý, velice tichý Verneuil. Verneuil jak má být. Pokoukáníčko. K tomu Salvatori, Hossein a především magický Omar Sharif a vévodící Jean-Paul Belmondo. Téměř dokonalý zločin, velice úsměvný průvodce sejfy, koncertu hodná krásná honička. Belmondo je klasicky bebelovský, přitom ale více uměřený, což je sympatické. Jeho parťák Hossein ale vedle něj není téměř vidět a společně moc neladí. Nevadí. A třeba právě to tak mělo být. Co vadí, je český dabing... dráždící a iritující. Musím říct, že ani Belmondo zde mému uchu vůbec neladí (a to jinde je jeden z mála dabingů, které mi nevadí) a "Besip" Sharif je ještě horší. Kdo může kouknout na originál, má jedinečnou možnost zhlédnout zde ne moc známý snímek, který každopádně stojí za vidění. (A dabovaný sakra už taky.)(1.10.2011)
Snorlax
Spojení Hosseina, Belmonda a Morriconeho zafungovalo lépe o deset let později v Profesionálovi. Přiznávám, že mě automobilové honičky příliš nebaví, takže hodně dlouhá sekvence nahánění Belmonda Sharifem mě nudila. Belmondo získal svoji popularitu především na akčních snímcích. V Kořisti není o akci nouze, ale u Bébela je člověk zvyklý, že akce je doprovázena šarmantním humorem. Pro milovníky "klasických" Belmondových akčních komedií tohle bude zklamání.(30.7.2011)
Rattus Rattus
Nejedná se o loupež diamantů ale smaragdů!(25.4.2012)
MJMilan
V tomto ucházejícím snímku s jednou z nejlepších honiček filmového světa se sešli hned tři skvělí herci a dali tak vzniknout filmu s klasickou zápletkou hry kočky s myší, kde J.P. Belmondo je Kořist a Omar Sharif velice vykutálený detektiv. Celkem slušný akční film, kde nechybí skvělá hudba mistra Ennia Morriconeho.(7.6.2009)
MrPierc
Nádech zločinu, perfektní honičky i kaskadérské kousky, vše ve starém stylu + dobrá hudba. Dyan Cannon je opravdu kusanec :-) Jinak film je plný skvělých nápadů ( honička, jídlo, obilí ). Také se mi moc líbilo prostředí, kde se převážně film odehrává a to přístav nebo periferie města.(16.7.2009)
Kubaso
Jednoduchý, svižný příběh o bandě zlodějů smaragdů a poldovi, co by si také rád přihřál svou polívčičku, s drsnou a tuplovaně dlouhou automobilovou honičkou napříč Aténami. Podobná, leč mnohem slavnější scéna z Bullitova případu se na tuhle absolutně nechytá, o projížďce vylidněnou Paříží z Profesionála ani nemluvě. Tvůrci bondovek nechť se jdou zahrabat rovnou. Kdyby to byl jediný vrchol filmu, tak neřeknu, ale on je to jen jeden z mnoha. Doslova a zcela bez uvozovek k sežrání je kulinářská scéna z restaurace, dále je tu (jinými už zmiňovaná) Belmondova vyhlídková jízda městskou hromadnou dopravou i jeho pád ze strmého srázu podobný tomu, jaký (několikrát:-) předvedl o pár let později ve Zvířeti. Tam se za ním ovšem nevalila hromada sutin a kamení. Detailní popis loupeže z úvodu filmu by také bylo chybou opomenout, stejně jako pěstní souboj z jeho závěru. A nic z toho tu není navíc, všechno šlape jako hodinky a i kdybych chtěl sebevíc, nebudu moct nic vytknout. Snad se u nás brzy dočkáme DVD, protože tohle je vážně perla. P.S.: V televizi je film (díky ořezu, zkrácení některých scén americkými "umělci" a mrtvolnému dabingu) sotva poloviční.(9.4.2009)
dr.jacoby
Hudba Ennio Morricone.(31.10.2008)
MR007
Jedna z nejlepších kriminálek, jaké jsem kdy viděl. Na datum vzniku naprosto nadčasové.(9.6.2009)
fragre
Belmondův filmeček, který jsem neznal, ale který mne potěšil velmi. Vlastně jednoduchý, ale svižný, s perfektními kaskadérskými kousky, s honičkami, s Omarem S. v pěkné roli šarmantního lumpa a (samozřejmě) s půvabnými hrdinkami. No, snad i ta nostalgie přispěla k zážitku. Jedinou velkou chybou je dabing. Ten starý, ochraptělý, unavený hlas v ústech mladého Belmonda, to je zu moc.(5.12.2010)
IronRocky
Neznámý film s Belmondem, který u nás v tv snad nikdy neběžel nebo o tom nevim, že by ho u nás někdy dávaly. Takže film jsem si nedávno sehnal a skouknul ho a byl jsem velmi nadšen, protože je to vynikající kriminálka se skvělým Belmondem a skvělou hudbou. Ostatní herci jsou také velmi dobrý, hlavně O. Sharif v rolí policajta byl taky dobrý. Belmondovi jsem od začátku filmu fandil, aby mu to všechno vyšlo.Hodně se mi líbila honička Fiat vs Opel, která nemá chybu. Podle mě nejlepší filmová honička s autama co jsem zatim viděl. A dobrá scéna byla kdy Belmondo utíka před policií z hotelu, jak přeskakuje z autobusu na autobus to nemá chybu. Belmondo tady předvádí také pěkné kaskaderské kousky. Je to prostě machr a tento film je vynikající.(29.4.2011)
Tamdydam
Za belmondovy sebevražedné kousky ( nejnebezpešnějsí, co jsem s ním kdy viděl ) by se jistě dala jedna hvězda přidat. Ale nějak se mi nechce. Kořist je i přes své herecké obsazení a atraktivní prostředí tak nějak mdlá a laciná. A nezmění to ani přetažená kopie honičky z Bullittova případu ( ovšem s žigulem a čímsi podobným ruské Volze ), krkolomné kaskadérské kousky, dva tři úsměvné momenty,... Jsou to dobré dvě hvězdy, ale zato s čistým svědomím(3.6.2009)
tomtomtoma
Taková klasická akční kriminálka, která ještě fandí lupičům. Zvláště když tím hlavním je Azad (velký sportovec Jean-Paul Belmondo), jehož nejbližším spolupracovníkem je Ralph (Robert Hossein). A jeho protivníkem je sadistický samostředný policejní inspektor Abel Zacharia (Omar Sharif), který je schopen všechny zabít. Jde o perfektně provedenou loupež diamantů v hodnotě milion dolarů v Řecku, v Athénách. Samozřejmě tam musí být žena, která dělá pro Zachariu, ale nakonec Azadovi pomůže, je jí smyslná Lena (Dyan Cannon). A pak dívka, kterou si kvůli Leně musí udobřovat, Helena (Nicole Calfan). Je to velmi napínavé s dramatickou automobilovou honičkou, střílením, pěstními souboji a trochou akrobacie. A jak je pravidlem, lupiči se musí kořisti vzdát, aby si zachránili životy a svobodu a proradný policista umírá. Napínavé, zajímavé, ale ničím nevybočujícím.(15.1.2010)
vesper001
Výjimečný exemplář z čeledi francouzských kriminálek, kterou vypěstoval mistr svého oboru Henri Verneuil. Klasická hra na četníky a lupiče s nejasnou hranicí mezi jedněmi a druhými. Obsazení je výtečné: Jean-Paul Belmondo je v roli vůdce lupičské bandy jako doma, po boku má temného Roberta Hosseina, impulzivního Renata Salvatoriho a sympatickou Nicole Calfan, proti sobě pak dekadentního inspektora v jedinečném podání Omara Sharifa, zbožného to služebníka Alláhova a psychopata k pohledání. Úvodní loupež se odehraje „po mellvilovsku“, tedy prakticky beze slova, následuje automobilová honička, která strčí do kapsy leckterou bondovku, výživná scéna u oběda a svižný závěr. Dojde na vtip i hru na nervy, prostě kriminálka jak má být.(16.8.2011)