foto

Robert Hossein

  • nar. 30.12.1927 (89 let)
    Paříž, Île-de-France, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Syn dirigenta orchestru Andre Hosseina se narodil v Paříži jako Robert Hosseinoff a navštěvoval hereckou školu Rene Simona. Pracoval jako herec i režisér v legendárním (nicméně ne klasickém) divadle hrůzy Theatre Grand Guignol na Montmartru. Inscenoval tu řadu dramat v naturalistickém stylu. Jeho oblíbení dramatici totiž byli Camus nebo Sartre. Později však strávil řadu let také na „uznávaných“ scénách.

Na plátna kin se dostal rolí v kasařském filmu RIFIFI. Ve filmech z padesátých let obyčejně vytvářel stále stejné typy životem unavených darebáků. Rok 1955 znamenal Hosseinův režijní debut THE WICKED GO TO HELL. Pracoval vedle nejslavnějších hereček jako: Brigitte Bardot, Sophia Loren, Marina Vlady, Claude Jade, Michele Mercier. Právě se svojí tehdejší partnerkou Marinou Vlady hrál v prvním čs.-francouzském koprodukčním filmu V PROUDECH.

V šedesátých letech se navzdory své zcela odlišné fyziognomii stal představitelem hraběte de Peyrac ve filmech ANGELIQUE MARQUISE DES ANGES, ANGELIQUE ET LE ROI, INDOMPTABLE ANGELIQUE, ANGELIQUE ET LE SULTAN. Tato role jej nejvíce zviditelnila širokému publiku po celém světě. Stále se však věnoval hlavně divadelní tvorbě a režii... V divadle i ve filmu považoval za nejdůležitější vytvořit napětí a jeho přáním bylo natočit film s Jeanem Gabinem v hlavní roli. Jednou z jeho manželek byla herečka Marina Vlady, se kterou má dva syny (Igor a Pierre) a mnohem později se oženil s Caroline Eliacheff, s níž má syna Nicolase. I s Caroline se však rozvedl.

V posledních letech spolupracoval zejména s Jean-Paul Belmondem na divadelních hrách: Kean, Cyrano de Bergerac atd. Nezapomenutelné role však již vytvořili např. ve filmu PROFESIONÁL (1981). Jeden z posledních filmů blízkých širokému publiku byla romantická komedie z roku 1999 VENUS BEAUTÉ (INSTITUT), kde ve svých 72 letech hraje bývalého letce a přítele mladičké Audrey Tautou.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2009 Mirage, Le
2008 Muž a jeho pes
2007 Záhadná neznámá
2005 Soudce (TV film)
2004 San Antonio
Vos Français de coeur (TV film)
1999 Gialloparma
Venuše, salon krásy
1997 M.D.C. - Maschera di cera
1995 Bídníci 20. století
1994 Poslední karta
1992 Neznámý v domě
1989 Enfants du désordre, Les
1988 Croisade des enfants, La (TV film)
1987 Lévy et Goliath
1986 Caviar rouge, Le
Muž a žena po 20 letech
1983 Surprise Party
1982 Grand pardon, Le
1981 Jedni a druzí
Profesionál
1979 Démons de midi
1978 Amant de poche, L'
Emmenez-moi au théâtre: Pas d'orchidées pour Miss Blandisch (TV film)
1975 Falešné dno
1974 Protecteur, Le
Tour d'écrou, Le (TV film)
1973 Don Juan ou Si Don Juan était une femme...
Prêtres interdits
Un officier de police sans importance
Vogue la galère (TV film)
1972 Hellé
Vražda je vražda
1971 Kořist
Le juge
Part des lions, La
1970 Belles au bois dormantes, Les
Čas vlků
Point de chute
1969 Bellas, Las
Bitva u El Alameinu
Femme écarlate, La
Nell'anno del Signore
Setkání v poušti
Une corde, un Colt
Voleur de crimes, Le
Život, láska, smrt
1968 Angelika a sultán
La leçon particulière
La petite vertu
Maldonne
Tajný agent na Blízkém východě
1967 J'ai tué Raspoutine
Lamiel
L'homme qui trahit la mafia
Musica, La
Nezkrotná Angelika
1966 Angelika a král
La Longue marche
Madamigella di Maupin
Protigangová brigáda
Seconde vérité, La
1965 Dirty Game, The
Hrom do toho
La Fabuleuse aventure de Marco Polo
Vampire de Düsseldorf, Le
1964 Angelika, markýza andělů
Banco à Bangkok pour OSS 117
Mort d'un tueur, La
Yeux cernés, Les
1963 Commissaire mène l'enquête
Chair de poule
Meurtrier, Le
Vice et la vertu, La
1962 Grands chemins, Les
Láska na polštáři
Le monte-charge
Petits matins, Les
Pourquoi Paris?
1961 Goût de la violence, Le
Le jeu de la vérité
Madame Sans-Gene
Menace, La
1960 Canailles, Les
Scélérats, Les
1959 Des femmes disparaissent
Du rififi chez les femmes
La Sentence
Nuit des espions, La
1958 Toi... le venin
1957 Méfiez-vous fillettes
Sait-on jamais...
V proudech
1956 Pardonnez nos offenses
Salauds vont en enfer, Les
Zločin a trest
1955 Rvačka mezi muži
Série noire
1954 Quai des blondes
1948 Diable boiteux, Le
Očima vzpomínek

TV seriály

2006 Malé rodinné vraždy (TV seriál)
1990 Gorille, Le (TV seriál)
1981 Les uns et les autres (TV seriál)
1974 Nouvelles de Henry James (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2015 Belmondo (TV film)
2011 Belmondo, itinéraire... (TV film)
Un jour, une histoire (TV seriál)
2006 Denn sie kennen kein Erbarmen - Der Italowestern (TV film)
2000 Jeunes premiers d'hier et d'aujourd'hui, Les (TV seriál)
1998 Robert Hossein, interview (TV film)
1996 Belmondo, le magnifique (TV film)
1987 La nuit des Molières (TV seriál)
1956 Cinépanorama (TV seriál)
1952 Reflets de Cannes (TV seriál)

TV pořady

2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2004 Music-hall et compagnie (TV pořad)
2003 Les grands du rire (TV pořad)
2001 Y a un début à tout (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Vie privée, vie publique (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1981 7 sur 7 (TV pořad)
1980 Jeudi cinéma (TV pořad)
1972 Grand échiquier, Le (TV pořad)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(23)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace