Reklama

Reklama

Bojuje se zločinci i s místními politiky... Policejní poručík Frank Bullitt (Steve McQueen) dostává velmi důležitý úkol: ochránit po dobu 48 hodin klíčového svědka Johnyho Rosse, který má vypovídat před senátním výborem proti mafiánské organizaci. Tímto úkolem ho pověřil ambiciózní politik Chalmers (Robert Vaughn), který chce rozkrytím této organizace získat kladné politické body pro svou plánovanou kandidaturu do Kongresu. Svědek Ross je bývalým členem této organice a před klíčovým slyšením se ukrývá v hotelovém pokoji, který má Bullitt střežit společně se svými kolegy. Brzy ovšem do pokoje vniknou dva muži, strhne se přestřelka a Ross na následky postřelení umírá. Poručík Bullitt se rozhodne zprávu o jeho smrti zatajit, pouští se do nebezpečného vyšetřování a na vlastní pěst pátrá po pozadí celého podivného případu... Akční kriminální snímek Bullittův případ se v době svého uvedení v roce 1968 setkal s velkým úspěchem a byl oceněn Oscarem za nejlepší střih. V současnosti lze snímek zařadit mezi klasiky kriminálního žánru, proslulý je zejména automobilovou honičkou v ulicích kopcovitého San Francisca a hereckým výkonem Stevea McQueena v roli mlčenlivého a zatvrzelého policisty. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (382)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Film, ktorého hodnota spočíva v opätovnom stretnutí s húževnatým Steve McQueenom, slizkým Robertom Vaughnom a krásnou Jacqueline Bisset. Strmé ulice San Francisca nemohli ostať nevyužité na efektnú naháňačku automobilov, ktoré už dnes nazývajú veteránmi. Inak sa v ňom veľa chodí a jazdí bez toho, aby sa divák počas hluchých miest mal nad čím zamýšľať. Jedine ak nad tým, ako si scenárista zjednodušoval svoju prácu. Dnešní mladíci sa budú asi čudovať, čo vlastne na tom filme príslušníci staršej generácie videli. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Trikrát s ... Steve McQueen: ČST 1 = 8.4.1983, réžia českého znenia (ÚPF 1971) = IRENA SKRUŽNÁ+ČESKOSLOVENSKÁ Pay-TV PREMIÉRA: MGM = 6.10.2010, réžia českého znenia (MGM 2010) = PETR ŠVÉDA+SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 1 = 13.4.2018, réžia českého znenia (NOVA 2000) = FILIP JANČÍK - Na NOVE a MGM uvedené s ďalšími zbytočnými dabingami (Procházka - Prachař resp. Vondra - Županič). (7.10.2010) ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, o kterém se dá říct, že pokud jde o filmařské prostředky, opravdu se toho režisér nebál... Honička v kopcích SF mi dala vzpomenout známým počítačovým hrám, které jako (skoro) jediné byly k v začátcích výpočetní techniky k sehnání snad na každé mašině. Jako krimi ale průměrné a ani o brok víc. Pozor na dabing, k sehnání jsou dva, vy rozhodně chtějte ten, ve kterém McQueena dabuje Eduard Cupák, a nikoliv Aleš Procházka. Už jenom kvůli těm dnes už archaickým dialogům a ojedinělým slovním obratům, které přesně pasují na filmy ze stejné doby, ale to dnešní překladatelé a režiséři (jedním slovem patlalové) nikdy nepochopí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je zaujímavé sledovať, ako sa podobajú a koľko styčných prvkov majú americké a francúzske kriminálky zo sedemdesiatych rokov (plus pár rokov hore a dole). Zápletky, herecké typy, dusná atmosféra. Dosaďte si v prípade Bullittovho prípadu za McQueena Deloina alebo Belmonda, za šéfa alebo zabijáka Gabina, za San Francisco Paríž a výsledok bude rovnaký. Bullittov prípad je síce najznámejší geniálnou automobilovou naháňačkou, ale aj samotná zápletka je solídna a drží diváka celý čas v napätí, nie je však výnimočná. Zároveň je snímka dôkazom, že si filmy pamätáme najmä vďaka obrazom a sekvenciám, ako kvôli deju. Jej základná myšlienka je vyjadrená pár vetami v sekvencii McQueen/Bisset pár minút po nájdení mŕtvoly mladej ženy. Proti jednoduchosti v tomto prípade nemám žiadne námietky. Taktiež je zaujímavé sledovať, ako je ťažké v prípadoch oboch krajín na túto kriminálnu tradíciu úspešne naväzovať. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Podle mě dost nedoceněné,spíš třetí vzadu za Drsným Harrym a Francouzskou spojkou,přitom mě se líbil srovnatelně s oběma jmenovanými snímky.Film nenudí,pořád se něco děje.Proslulá automobilová honička je skvostná,stejně jako atmosféra šedesátých let,výborný Steve McQueen v jedné ze svých nejlepších rolí,skvělý závěr na letišti a jako třešnička na dortu krásná Jacqueline Bisset.Nevím jak jiným,ale mě to ke spokojenosti bohatě stačí. 85 % ()

Galerie (83)

Zajímavosti (45)

  • Ford Mustang GT ročník 1968, použitý při natáčení, se prodal 10. ledna 2020 na aukci v Kissimmee na Floridě za 3,4 milionu amerických dolarů (za 3,74 s aukční přirážkou), a stal se tak doposud nejdražším Fordem Mustangem vůbec. (J.F.B.)
  • Steve McQueen (Frank Bullitt) trval na tom aby, počas automobilovej naháňačky nehrala žiadna hudba, len zvuk motorov. (Jayem)
  • Automobilová honička, která se ve snímku odehrála, byla nejdelší honičkou ve filmové historii. (Ouwen)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (více)

Smrtící Zvěrokruh Davida Finchera

Smrtící Zvěrokruh Davida Finchera

15.06.2006

Pravděpodobně nejznámějším skutečným sériovým vrahem v Americe je the Nash Bridges. Ti všichni a mnoho dalších jsou více či méně ovlivnění Zodiakem. V Bullittově případu se Steve McQueen inspiroval… (více)

Reklama

Reklama