Reklama

Reklama

Dobrodruzi

  • Francie Les Aventuriers (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pilot bez licence Manu (Alain Delon), závodník bez závodního vozu Roland (Lino Ventura) a sochařka se špatnými kritikami ve všech novinách Laetitia (Joanna Shimkus) jsou nejlepší přátelé potlučení nepřátelskými ranami osudu. Shodou okolností se dozvědí, že v Kongu havarovalo do moře osobní letadlo s belgickým obchodníkem, který převážel celý svůj majetek v hodnotě 500 mio franků. A tak se vypraví poklad získat. Nejsou ale sami... (monolog)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (179)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Parádní film který čerpá sílu především z až překvapivé tenze půvabného trojúhelníku Delon, Shimkus, Ventura. Poslední/třetí dějství sice díky tomu už vyznívá poněkud dlouze a snad i přebytečně, ale sílu těch prvních dvou třetin to nemá sílu neutralizovat... Delona jindy moc nemusím, ale tady byl zcela přirozený. Ventura, jako vždycky, na hraně geniality. A Shimkus člověk prostě musí milovat.. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Úžasný příběh o kráse přátelství, silný jak v myšlenkách, tak v pocitech. Herecky je to neskutečná paráda. Delon a Ventura se celou dobu trumfují, kdo z nich je přirozenější před kamerou, a kolem nich krouží Joanna Shimkus, nádherná jako rozkvetlá louka za letního deště. Chemie mezi trojicí hrdinů by se dala stáčet do lahví a prodávat, ale kupodivu to více jiskří mezi oběma mužskými. Jsou to rození sympaťáci, ve své podstatě smolaři, ale s dobrým srdcem a neustále optimističtí snílci. Pouto mezi trojicí protagonistů je tak silné, že v pohodě zastínilo zápletku a úplně vygumovalo vedlejší postavy. Všechno bledne před jejich souzněním, jak pro ně, tak pro diváka. Excelentní snímek. ()

Reklama

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento zaujímavý a zároveň intímny príbeh je vášnivým prerozprávaním a dojímavou drámou o troch priateľoch, dvoch mužoch a jednej ženy, medzi ktorými sa vytvorí úžasné priateľstvo. Tento film spája nehu, drámu, vrúcny humor, emócie a citlivosť. Scéna pohrebu na mori je veľmi intímna a neviem si predstaviť strašidelnejšiu scénu: každý, kto to videl, na to nikdy nezabudne. 7/10 ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

10/10. Dobrodruhy považuji za jeden z nejkrásnějších příběhů o přátelství a za jeden z nejlepších filmů vůbec. Příběh sám o sobě nepůsobí nijak převratným dojmem, ani neřeší žádný palčivý společenský problém. Hlavní postavy jsou obyčejní lidé, kterým se v životě moc nedaří. Všichni ale mají své sny a snaží se v životě udělat něco velkého a zároveň se tím vymanit ze všednosti svých existencí. Navzájem se při tom podporují, pomáhají si a drží jeden druhého až do konce. „Kdybyste byl pilot, neměl byste někdy chuť proletět letadlem Vítězný oblouk?“ (…) „A kdybyste byl automechanik, pokoušel byste se o převrat v automobilovém průmyslu?“ „To asi ne. Proč bych to dělal?“ „No jistě – právě!“ (více zde) ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,A ČO TO VÔBEC ZNAMENÁ?“ ,,NESNAŽ SA ROLAND, TO JE IBA PRE INTELEKTUÁLOV.“ __ Zo začiatku mi príbeh prišiel pomerne naivný a skôr úsmevný. Ústrednú trojicu spoznáme skôr postupne, preto mi Laetitia prišla ako akési šialené dievča s prapodivnými záľubami. Keď sa však vzájomné priateľstvo medzi ňou, Delonom a Venturom postupne vyformuje do uveriteľnej podoby a dej sa presunie na africké pobrežie, je sa načo pozerať a ako sa uvádza, ide o veľmi príjemný, rýdzo starosvetský dobrodružný príbeh. Aj ten však je prekvapiť a vôbec sa nekončí ideálne. Nielenže na mňa emociálne zapôsobila tragická scéna na jachte, silu priateľstva tu preverí aj akčný záver v dnes už známom prostredí – vtedy ešte neopravenej - pevnosti Boyard. V hodnotení pre u mňa ide o veľmi silné 4* a plne rozumiem užívateľom, ktorí sa neboja udeliť plný počet hviezdičiek. Z ústrednej mužskej dvojice mi herecky prišiel o niečo lepší Lino Ventura. (2111. hodnotenie, 152. komentár k filmu) ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • Autorem stejnojmenné knižní předlohy, která vyšla i v češtině, je režisér José Giovanni. Děj filmu se ale od knihy v některých bodech odlišuje. (vesper001)
  • Jména Manu a Roland si autor vypůjčil z jiné své knihy – „Díra“, podle které také vznikl slavný film. [Zdroj: Cinema 8/2018] (ČSFD)
  • Ačkoliv ve filmu název pevnosti, na které se stěžejní část filmu odehrává, není uveden, jedná se o pevnosti Boyard u západního pobřeží Francie. (vesper001)

Reklama

Reklama