foto

Paul Crauchet

  • nar. 14.7.1920
    Béziers, Hérault, Francie
  • zem. 19.12.2012 (92 let)
    Rocbaron, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Paul Henri Jean Crauchet se narodil 14.7.1920 v Béziers. V mládí se věnoval rugby a byl nadšeným aviatikem. Když mu bylo 23 let, zamiloval se do divadla. Po válce se usadil v Paříži a začal studovat herectví v kurzech Charlese Dullina. Na divadelních prknech Crauchet debutoval v roce 1949, tehdy začal spolupracovat s Jeanem Vilarem v TNP.

Před kamerou se Crauchet objevil poprvé v roce 1951 ve snímku MAÎTRE APRÈS DIEU. Při společném natáčení snímku LA BANDE À PAPA (1956) se v drobné roli potkal s Luisem de Funèsem (ten svoji první hlavní roli dostal až o rok později). O něco větší roli Crauchet získal v roce 1962 v i u nás velmi populárním snímku KNOFLÍKOVÁ VÁLKA, kde ztvárnil Touegueula. Stal se vyhledávaným hercem malých rolí, kterým se vždy s velkou péčí věnoval.

A tak se objevil po boku hvězdného dua Ventura a Delon ve filmu Roberta Enrica DOBRODRUZI (1967). Tentýž režisér ho přizval hned následující rok ke spolupráci na snímku TANTE ZITA (1968) a HO! (1968) s Jean-Paul Belmondem v hlavní roli. Následující rok přinesl dva velmi zdařilé snímky, BAZÉN (1969) s Romy Schneider a Alainem Delonem jacquese Derayho a Melvillovu ARMÁDU STÍNŮ (1969) po boku Ventury, Meurisse, Signoretové a Cassela. V roce 1970 se opět potkal s Lino Venturou ve filmu POSLEDNÍ ADRESA, kde ztvárnil plachého pana Loringa.

Jean-Pierre Melville pozval Craucheta opět ke spolupráci na svém posledním filmu POLICAJT (1972), kde Crauchet hrál roli Delonova kolegy. V roce 1975 se objevil v temném thrilleru JAKO ŠTVANÁ ZVĚŘ a opět se setkal před kamerou s Delonem ve filmu POVÍDKA O POLICAJTOVI (1975). Ve filmu MOTÝL NA RAMENI s Lino Venturou v hlavní roli si Crauchet zahrál pomateného pana Raphaela.

Již od začátku své kariéry velmi často hrál v televizních filmech a seriálech. Zbytek sedmdesátých let a osmdesátá léta se věnoval především televizní tvorbě, objevil se například ve velmi populárním seriálu o komisaři Maigretovi.

V roce 1984 dostal příležitost zahrát si svou jedinou mužskou hlavní roli v snímku ČERNÁ LISTINA s Annie Girardot v roli mstící se matky. Do roku 1988 vystupoval v divadle. Značný úspěch sklidila sci-fi komedie LA BELLE VERTE (1996). Zatím posledním filmem, v němž Crauchet hrál, je LES HERBES FOLLES (2009). Stále však spolupracuje s televizí, naposledy účinkoval v roli papeže v miniseriálu o François Rabelaisovi LA TRÈS EXCELLENTE ET DIVERTISSANTE HISTOIRE DE FRANÇOIS RABELAIS (2011).

Kateřina "Snorlax" Horáková

Herecká filmografie

2010 Très excellente et divertissante histoire de François Rabelais, La (TV film)
2009 Adieu De Gaulle adieu (TV film)
Les Herbes folles
2007 Le Fils de l'épicier
2004 Vie est si courte, La (TV film)
2003 À cran (TV film)
2002 Champ dolent, le roman de la terre, Le (TV seriál)
2001 Marathon du lit, Le (TV film)
2000 Centre du monde, Le
1999 Dessine-moi un jouet (TV film)
1998 Marc Eliot (TV seriál)
1997 Entre terre et mer (TV seriál)
Parisien tête de chien (TV film)
Rideau de feu (TV film)
Une soupe aux herbes sauvages (TV film)
1996 Allumettes suédoises, Les (TV seriál)
Nádherná Zelená
1995 Fast
L'histoire du samedi (TV seriál)
1994 Derniers jours de la victime, Les (TV film)
Fils du cordonnier, Le (TV seriál)
1993 Jeux d'enfants (TV film)
Maîtres du pain, Les (TV seriál)
Milujeme Matyldu?
Pain perdu
1992 Secret de famille (TV seriál)
1991 Coup suprême, Le
1990 King's Whore, The
Tatínkova sláva
Un été après l'autre
1989 À deux minutes près
Nuits révolutionnaires, Les (TV seriál)
1988 Haute tension (TV seriál)
Jak zabít kněze
1987 Brute, La
Fortifs, Les (TV film)
Passager du Tassili, Le (TV film)
1985 Les copains de la Marne (TV film)
1984 Černá listina
Homicide by Night
Les cerfs-volants (TV seriál)
1983 Île bleue, L' (TV film)
1982 Paris-Saint-Lazare (TV seriál)
1981 Gueule du loup, La
1980 Bobo la tête
Colline (TV film)
Julien Fontanes, magistrat (TV seriál)
Pharisienne, La (TV film)
1979 Félicité
Troisième couteau, Le (TV film)
1978 Émile Zola ou La conscience humaine (TV seriál)
Motýl na rameni
Témoin, Le
1977 Enlèvement du régent - Le chevalier d'Harmental, L' (TV film)
Maison des autres, La (TV film)
Un été Albigeois (TV film)
1976 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Zpětný odraz (TV film)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
Jako štvaná zvěř
Povídka o policajtovi
Víc než pouhý strach
1974 Auberge de l'abîme, L' (TV film)
Messieurs les jurés (TV seriál)
1973 Héloïse et Abélard (TV film)
Hilda Muramer (TV film)
Jardinier, Le (TV film)
Les trois morts d'Émile Gauthier (TV film)
Mauvais, Le (TV film)
On l'appelait Tamerlan (TV film)
Případ Dominici
Spálené stodoly
Story of a Love Story
1972 Irma la Douce (TV film)
Policajt
1971 Bez motivu
Bouvard et Pécuchet (TV film)
Maison des bois, La (TV seriál)
Manželé z roku II
Où est passé Tom?
1970 Osudový kruh
Poslední adresa
1969 Armáda stínů
Bazén
D'Artagnan (TV seriál)
Espace vital, L'
Lettres de Stalingrad
1968 Crime de Lord Arthur Saville, Le (TV film)
Ho!
La grammaire (TV film)
1967 Dobrodruzi
Quand la liberté venait du ciel (TV seriál)
Tribunal de l'impossible, Le (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1966 Beaumarchais ou 60000 fusils (TV film)
Estouffade à la Caraibe
Válka skončila
1965 Belphégor (TV seriál)
Esope (TV film)
Facéties du sapeur Camember, Les (TV seriál)
22 avenue de la Victoire (TV seriál)
1964 Aurelia
1963 Caméra explore le temps: La vérité sur l'affaire du courrier de Lyon, La (TV film)
Scieur de long, Le (TV film)
1962 À fleur de peau
Znamení lva
1958 Posledních pět minut (TV seriál)
Tous les jours fête (TV film)
1957 Énigmes de l'histoire (TV seriál)
1956 Ivanov (TV film)
1955 Série noire

Dokumentární

1964 Idoles, Les

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace