Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou je desetiletý ukrajinský chlapec Barbu, který žije v chudé zapadlé osadě. Se závanem velkého vzdáleného světa přijde do osady bývalý cirkusový artista Caruso, který chlapce koupí od rodičů a slíbí mu úspěšnou kariéru v cirkuse. Na jeho naléhání odkoupí i jeho starší sestru Mimmu a obě děti propašuje do Berlína. Tam však děvče potají předá do nevěstince a Barbuu nechá zasvětit do tajů krádeží a zlodějin. Mezi mužem a chlapcem se vytváří zvláštní vztah. Zpočátku Barbu Carusa obdivuje a slepě mu věří. Bývalý cirkusák zase v tmavookém chlapci vidí syna, kterého nikdy neměl a představí ho i své družce Júlii, tvrdě poznamenané dávnou nehodou v šapitó. Do bezcitné mašinérie obchodu s dětmi se míchají potlačované, dávno zapomenuté city a sny...

Režisér Ivan Fíla se inspiroval skutečnými příhodami dětí, se kterými se setkal v Itálii a Německu začátkem 90. let. Slovenská filmová a televizní akademie nominovala film za Slovensko do širšího výběru na 76. ceny Americké filmové akademie Oscar v kategorii Nejlepší zahraniční film a na Zlatý Globus. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Chystáte-li se na výlet do Berlína, pak si pusťte jiný film. I když k podobnému zneužívání a prodávání dětí/lidí může dojít kdekoliv. Baladický příběh o rozporu mezi snem a realitou nejen u dětských hrdinů (Barbu a Mimma), ale i u Carusa a jeho ženy. Herecky výborný Iakov Kultiasov. A závěr? I když si přejete, aby ukrajinští sourozenci měli nějakou šanci, stejně u happyendovského návratu domů (mají-li vůbec domov, když je otec prodal,aby měl na láhev alkoholu) přemýšlíte, zda by vůbec někdy dokázali zapomenout na "výlet do Berlína"... ()

sek 

všechny recenze uživatele

Podivuhodně dvojlomný film. Silný a přitom neschopný vás zasáhnout. Celý příběh je učesaný, venkoncem předvídatelný (až na ten zbytečný pokus o happy end, navíc je to opravdu happy end?!), ale nikde není ten osten, který by vás zasáhl na duši a zranil na srdci. Fíla jakoby zůstal až příliš ve světě filmu, ve světě expozic, kolizí a katarzí, dlouho dopředu čitelných hrdinů, výtvarně dokonale vyladěných obrázků klokotajícího velkoměsta, spíš se měl ale přiklonit k dokumentaristickému pohledu, syrovému, vnitřně nervnímu, subjektivně prožívanému a líčenému příběhu jednoho kluka. ()

Reklama

rawen 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tento film je mírně podceněný - jeho hlavní devízou jsou výborné herecké výkony (hlavně dětských "hrdinů") - snímek sice opravdu nepřináší nic moc nového, ale diváka upoutá a vtáhne do sebe - a to u českého (plus mínus :)) filmu není málo. 7,5/10 PS: Tak dobře, film je slovenský (plus mínus :)) ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Já tenhle film panu režisérovi sežrala i s navijákem, pokud je tedy tak průměrný, jak si myslí většina zdejších uživatelů. Poprvé jsem jej viděla při své první návštěvě LFŠ v Uherském Hradišti v roce 2004. A nadšení z tamější atmosféry možná trochu ovlivnilo mé hodnocení. Každopádně je nutno ocenit už ten fakt, že se český režisér Ivan Fíla popasoval s tématem, které se naší republiky nedotýká (nelegální prodej dětí pocházejících z chudých evropských zemí zahraničním překupníkům, kterými jsou potom nuceni ke krádežím či prostituci). Ač Král zlodějů nejspíš není filmem dokonalým, já mu nemám co vytknout. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Neprávem opomíjená kvalita česko-mezinárodního filmu na divácké úrovni např. obvyklé Hřebejkovy produkce, navíc krásné dětské výkony, vynikající režisérova práce s herci, skvostná vizuální kvalita kamery Vl.Smutného, hodně ♫ neznámá Kocábova hudební poloha. Scénáristicky poctivé zpracování současného dramatu, propojujícího vzdálené kouty dnešní Evropy dějovými souvislostmi i složením tvůrčího týmu. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Ceny (výběr): Český lev 2004: mužský herecký výkon (Y. Kultiasov), kamera, hudba, zvuk; Trilobit Beroun 2004: scénář a režie (Ivan Fíla); 36. DFTF Oty Hofmana, Ostrov 2004: Křišťálový Šaton. [LFŠ 2010] (Krouťák)
  • Scénář k filmu Ivan Fíla napsal dle vlastního zážitku z Milána, kde si všiml skupinky dětí okrádající turisty. (Rugero)
  • Film Slovenská republika vyslala do soutěže o Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film. Dle režiséra filmu Ivana Fíly se dostal na tak zvaný short list, a kdyby se v Hollywoodu více propagoval, měl šanci dostat se do konečného výběru i vyhrát. (JoranProvenzano)

Související novinky

Český lev je za námi

Český lev je za námi

07.03.2005

Poprvé v historii Českých lvů, získaly hned dva filmy stejný počet sošek. Nejúspěšnějšími snímky minulého roku jsou tedy HOREM PÁDEM a KRÁL ZLODĚJŮ. Hřebejkovo Horem pádem ale přesto zazářilo v… (více)

Reklama

Reklama