foto

Michael Kocáb

  • nar. 28.7.1954 (61 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Český hudební skladatel, zpěvák, hudební pedagog, herec, producent, občanský aktivista, politik a podnikatel se narodil 28. července 1954 v Praze, Československo. Narodil se v rodině evangelického faráře Alfréda Kocába a promované psycholožky ve městě Zruč nad Sázavou. V roce 1973 maturoval na gymnáziu v Mladé Boleslavi, o šest let později absolvoval pražskou konzervatoř v oboru skladba a varhany (studoval u Ilji Hurníka). Ještě během studií v roce 1977 založil kultovní skupinu Pražský Výběr. Skupina se až do roku 1989 pohybovala na pomezí mezi oficiální a neoficiální scénou. V roce 1980 byl Kocáb obviněn pro politickou provokaci a stíhání bylo ukončeno až díky prezidentské amnestii. Mezi roky 1982 a 1987 měla skupina zakázanou činnost.

Několik měsíců před revolucí v roce 1989 se podílel na natáčení filmu PRAŽÁKŮM, TĚM JE TU HEJ (mj. zde byla scéna Kocábovy popravy natáčená v mauzoleu Klementa Gottwalda). Jeho filmografii tvoří ještě drama MARTA A JÁ (1991) a komedie HRUBEŠ A MAREŠ JSOU KAMARÁDI DO DEŠTĚ (2005).

Po 17. listopadu 1989 byl jedním ze zakladatelů Občanského fóra. V prosinci 1989 Kocáb navrhnul Federálnímu shromáždění ČSSR volbu Václava Havla prezidentem republiky. V letech 1990-1992 byl poslancem Federálního shromáždění ČSFR. Obecnou popularitu Kocáb získal jako předseda parlamentní komise pro dohled nad odsunem sovětských vojsk z Československa. Poté, co poslední sovětský voják opustil ČSFR (30. 3. 1991), rezignoval na veřejné politické funkce a začal se věnovat hudbě, podnikání a poradenství. Po rozpadu původní skupiny Kocáb vytvořil roku 2006 projekt Pražský Výběr II. Do politiky se vrátil v srpnu 2008 svou kandidaturou za Stranu zelených. V lednu 2009 byl nominován Stranou zelených na uvolněné místo ministra pro oblast lidských práv a národnostních menšin po odstupující Džamile Stehlíkové. Do funkce byl jmenován 23. ledna 2009. Po vyslovení nedůvěry Topolánkově vládě na jaře 2009 zůstal jediným úřadujícím ministrem, který se stal členem nadcházející vlády Jana Fischera jmenované 8. května 2009. Dne 29. března 2010 podal demisi na členství ve vládě.

V současnosti je Michael Kocáb autorem písní, komorních děl i filmové hudby, je mj. držitelem Českého lva 2004 za film KRÁL ZLODĚJŮ. Nejnověji pracuje ve studiu na novém albu ZAKYSLÍK.

Kocáb je ženatý, má manželku Marshu, se kterou v současnosti plánuje rozvod, dcery Natálii a Jessicu, syna Michaela. Dcera Natálie se také věnuje hudbě. Údajně udržuje poměr se svou bývalou mluvčí Lejlou Abbasovou. Osoba tiskové mluvčí však není podle jeho slov příčinou plánovaného rozvodu, s manželkou již prý žijí osm let odděleně. V reakci na medializaci poměru s Abbasovou nabídl Kocáb svou rezignaci, kterou premiér Fischer nepřijal. Má trvalé bydliště v Praze 1, přechodně žije v Praze-Troji.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

2005 Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště
1990 Marta a já
Pražákům, těm je hej
1985 Krysař
1976 ...a andělé jeho bojovali (amatérský film)

Dokumentární

2016 Šedá zóna (TV seriál)
2015 13. komnata Michaela Kocába (TV film)
2014 Vrbovský veter
Znovu 89 (koncert)
2013 ČT Live - Pražský výběr (koncert)
Zuzana Michnová - Jsem slavná tak akorát
2012 ČT Live - Oskar Petr 60 (koncert)
Pražský Hrad Václava Havla II. (TV film)
Tribute (koncert)
Zuzana Michnová a hosté
2010 Evoluce 4 z revoluce
2009 Pocta Slobode (koncert)
Už je to tady (koncert)
2008 13. komnata Natálie Kocábové (TV film)
2004 Etiketa (TV seriál)
2002 Tichý muž (TV film)
2001 Hledači pevného bodu (TV film)
2000 Laterna magika - život se snem (TV film)
1999 Tenkrát (TV film)
1998 Bigbít (TV seriál)
1994 Po letech 1989-1994
1992 Nový Hyperion aneb Volnost, rovnost, bratrství
1991 Pražský výběr (koncert)
Proč Havel?
1990 Absolutně free
Frank Zappa v Praze (TV film)
1989 Koncert pro všechny slušný lidi (koncert)
1988 Bílá vrána 87
1984 Nesmírná únava materiálu (studentský film)

TV pořady

2015 Tajemství rodu II. (TV pořad)
2014 Ceny Anděl 2013 (TV pořad)
Ceny paměti národa (TV pořad)
2013 Ceny Anděl 2012 (TV pořad)
Copak bych vám lhal? (TV pořad)
TýTý 2012 (TV pořad)
2012 Ceny Anděl 2011 (TV pořad)
Drzá Diana (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
2011 Ceny Anděl 2010 (TV pořad)
Interpelace (TV pořad)
Originální videojournal (TV pořad)
Uchem jehly (TV pořad)
2009 Český lev 2008 (TV pořad)
2008 Café X (TV pořad)
Máte slovo (TV pořad)
Srpnová noc (TV pořad)
2007 Souboj hitů (TV pořad)
Život je kabaret (TV pořad)
2005 Vodopád Tomáše Hanáka (TV pořad)
Zvoňte dvakrát! (TV pořad)
2004 Otázky Václava Moravce (TV pořad)
Tenkrát na východě (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2003 Dvojhlas (TV pořad)
Paškál (TV pořad)
Silvestrovská Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
2002 Jak na to... (TV pořad)
Ladí neladí (TV pořad)
2001 Bílé Vánoce Lucie Bílé (TV pořad)
SILVESTR 2001 (TV pořad)
Tisíc růží pro Jiřinu (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
První pomoc (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
1998 Český slavík ’98 (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Český slavík '97 (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Caruso Show (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
1990 Aby bylo veselo (TV pořad)
Události, komentáře (TV pořad)
1987 Domácí úkoly (TV pořad)
Klip klap (TV pořad)
Manéž Bolka Polívky (TV pořad)

Hudební videoklipy

2014 WTF (hudební videoklip)
2006 Michal Pavlíček: Story 1982-2006 (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(41)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace