Reklama

Reklama

Svědek

  • Francie Garde à vue (více)
Z natáčení

Obsahy(1)

Jerome Martinaud je právníkem v malém francouzském městě. Těsně před silvestrem jsou ve městě nalezena těla dvou znásilněných a zavražděných dívek, důkazy – i když jen nepřímé – směřují k Martinaudovi. Vyšetřování vede jeho přítel, inspektor Gallien, a výslechy jsou dlouhé. Všechny indicie ukazují na Martinauda, ale jsou tu ještě svědecké výpovědi a jemné předivo vztahů, tajemství a křivd, které se stále více zaplétá... Film Svědek vychází z literární předlohy "Brainwash" od spisovatele Johna Wainwrighta, pro filmový scénář ji adaptoval režisér Claude Miller ve spolupráci s Michelem Audiardem. Příběh, odehrávající se na minimálním prostoru, je hereckým koncertem velkých osobností francouzského filmu Lina Ventury, Michela Serraulta a krásné Romy Schneiderové. Film měl ve Francii premiéru v září 1981 a v následujícím roce dominoval udílení cen francouzských Césarů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (154)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Do silvestrovské půlnoci zbývá už jen několik hodin a noční veselí v Paříži nabírá na obrátkách. Zatímco jinde stoupá hladina alkoholu, ve služebně kriminální policie stoupá napětí. Dva muži proti sobě, dva úplně odlišné cíle. Jeden klade otázky a neúprosně tlačí soupeře do kouta. Druhý mlží, uhýbá a kličkuje. Dvě mrtvá dětská těla nutí policii pracovat i v poněkud nezvyklou dobu. Je otázkou času, kdy se ze svědka stane obviněný... Jak dlouho potrvá, než si uvědomí, že z téhle pasti nevyklouzne? Svědek má mnohem blíž k psychologickému dramatu než ke klasické kriminálce. Drtivá většina času se odehrává v interiéru a prim hrají vybroušené dialogy. Drama staví na jménech a herectví tří slavných filmových hvězd své éry. Napsal bych, že staví i na scénáři, ale po dlouhou dobu bezchybně fungující příběh vede v závěru k logickému zkratu, který dojem z filmu bohužel snižuje a pointu znevěrohodňuje. Jakkoli je její idea zajímavá a nosná, takhle by to v reálu nefungovalo. Celkový dojem: 70 %. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Minimalistická scéna, hudba, kamera, děj. Dokonalá konverzačka vylepšená dialogy K. M. Walló, a stejně jsem při ní dvakrát beznadějně usnul. Ono se v tom totiž nic neděje. Překvapivé momenty se najdou. Flashbacky jsou spíš formou pohlednic (s výjimkou Vánoc). A samozřejmě dabing, medově přesný Vilém Besser a vždy dokonalý Stanislav Fišer. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Od začátku je jasné, že to obviněný nemohl udělat, i když proti němu postupně přibývají důkazy o jeho vině, i když se přizná, neb - něco v případě nehraje... Logika je v pravý filmový čas odkryta, a podobný film, rovněž fr. jsem z těch časů viděl, jen vše bylo obráceno, a nakonec jen detektiv věděl, kdo je vrah... ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Úžasný herecký galakoncert, ktorý však nezaujme exhibicionistickým vystupovaním dvoch hereckých eg, ale ako výstižne uvádza oficiálny text distribútorov, práve svojimi ladnými a úspornými metódami. Gradácia deja spočíva v odkrývaní a hľadaní nepriamych dôkazov zaisťujúcich presvedčenie vyšetrovateľa, ktorý už bol vnútorne dávno rozhodnutý, ako so svojimi poznatkami vynaloží.O to viac film zarezonuje svojim nejednoznačným vykreslením nielen záverečnej pointy, ale aj psychologickej anamnéze nespokojného partnerského spolunažívania Michaela Serraulta a svojej ženy. Tam sa dejú tie mozaiky, ktoré dodávajú filmu intenzitu a vnútornú dynamickú disharmóniu, ktorá vami otrasie. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla trefa do černého, minimalistický snímek přesně tak, jak to mám ráda, na malém prostoru rozehrané psychologické drama jako řemen, výborné herecké obsazení - Lino Ventura v roli vyšetřovatele vražd dvou malých děvčátek, Michel Serrault původně svědek, následně obviněný a půvabná Romy Schneider v roli manželky, která fatálním způsobem vstoupí do rozjetého vlaku... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie začalo 27. januára 1981 a skončilo 13. marca 1981. Celá snímka bola natočená v štúdiu (s výnimkou jednej sekvencie v hoteli) a v chronologickom poradí. (Arsenal83)

Reklama

Reklama