Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (158)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Kouzelné vyprávění o malém Vaškovi a jeho sbližování s dědečkem, kterého vůbec nezná.. Začátek vypadá na rodinné drama, dědeček s tatínkem nemluví a svého vnuka nikdy neviděl, ovšem pak se to nenuceně přehoupne v příběh o poznávání navzájem, blízkém vztahu k přírodě a všemu živému, kráse naší Šumavy za skvělého hudebního doprovodu Luboše Sluky... Tomáš Holý a Gustáv Valach jedním slovem úžasní..  V rámci žánru hodnotím shovívavě a s nostalgií, které dnešní dítě tohle zažije... (4x) ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Měl to být film o navazování vztahu mezi nerudným, leč dobrosrdečným hajným a městským raubířem. Vzešel z toho sestřih bukolických krajinek, hezkých zvířátek, milého Tomáše Holého a tajemně zamlklého Gustáva Valacha. Jinak se tam hrdě střílel parohatý král revíru, honila se liška, chaoticky vyhrabával pes uvízlý v jezevčí noře a jezdilo podezřele mnoho "hrududu". Všechno dobře dopadlo, zavládla radost a plesání veliké, jen mě z veškerého pobíhání, poskakování a tahání, šla hlava kolem. Jo a až si zase někdo bude stěžovat na špatný scénář, vzpomenu si na Vinklářova "moudra". Tož, nic ve zlém, ogaři. Ano, vím, že jde o počin určený hlavně dětem... ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Film, který netřeba blíže představovat. Šumavská příroda v hlavní roli a do ní zasazený příběh malého Vaška, kluka sice z města, ale který není žádný zhýčkaný fakan a svého dědu lesníka má rád, i přes jeho občasnou nevrlou náturu. Václav Gajer se více než na příběh soustředil na krásy přírody ve které herci hrají vzorně a Holý se těm dospělým v pohodě vyrovná díky svému citu pro autentičnost. Dneska asi dětský divák s tímto filmem toho moc neobjeví, protože mu bude připadat svým pojetím nudný a zastaralý. Bohužel je to částečně pravda. 60% ()

Všivák 

všechny recenze uživatele

Vašek je divnej a děda je úchylák. Celé je to divně nerealistické a uřvané. Děda je myslivec. Ve filmu vidíme akorát těžaře a mýtiny. Poselství pro vnuka jak hrom. Takhle si vzkvétající přírodu nepředstavuju. Jako malej jsem tenhle dětský film žral. Dneska? Děkuji, nechci. Tohle zestárlo a zdebilnělo až moc. ()

saaaky 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný film, rozporuplné hodnocení - 3 hvězdičky. Tomáš Holý je opět znakem příjemného přírodního podání. Film má pěkný spád a odehrává se navíc v krásném prostředí. Děda je správným zachmuřeným dědou a příběhy z obyčejného chalupářského života jsou opravdu věrohodné. Nostalgie, legenda. Film, který nenadchne, ale je zajímavým doplněním pro nedělní odpoledne. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Po střelbě na jelena se Gustáv Valach (hajný Straka) a Tomáš Holý (Vašek) jdou podívat na skoleného (spícího) jelena. Když Vašek pogratuluje svému dědovi k trofeji se slovy „lovu zdar“, tak mu hajný odpoví „lovu dík“. To ovšem není dle české myslivecké mluvě tradičně správně, a tak se díky tomuto filmu stal z této odpovědi mezi myslivci spíše zlozvyk. Správně se na pozdrav „Lovu zdar!“ odpovídá opět větou „Lovu zdar!“, nebo zkráceně jen „Zdar!“ (karlosss18)
  • Pre natáčanie triku so snehom bol umiestnený fukár a do neho sa sypala polystyrénová drť. Polystyrén potom lietal, ako keby padal sneh, a jeho zvyšky majiteľ chaty nachádzal ešte po rokoch. (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama