Reklama

Reklama

Indiánské léto

  • angličtina Indian Summer (festivalový název)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Gedeonův první "skorocelovečerní" film sice svou poetikou odkazuje na snímky české nové vlny 60. let, ale zároveň přichází s novým pohledem. Uzavřená a samotářská dospívající Klára tráví konec léta u babičky se svou sestřenicí Marií, která je jejím pravým opakem. Na místní diskotéce se Klára seznámí se dvěma chlapci, usilujícími o Marii. Vztahy mezi oběma dívkami a zároveň jejich vztahy k oběma mladíkům tvoří předivo křehkého příběhu dospívání. Klára, poučená získanými zkušenostmi, odjíždí z prázdnin vstříc dalším výhrám i prohrám, svým dalším životním osudům. V jednoduchém vyprávění o čtyřech mladých lidech na konci léta rozehrává Gedeon v konkrétních postavách příběh mnoha jejich vrstevníků z dnešní doby a dnešního světa. Zachycuje jejich pocit prázdnoty a tápavého hledání svého místa, včetně povrchnosti jejich dialogů, ale včetně podvědomé víry v lásku. První setkání s city a projevy dospělosti podává v lyricky tragikomické formě. Životní pocity hrdinů dokreslují texty písní jedné z typických předtavitelek tzv. "tancovačkového " rocku, rakovnické skupiny Brutus. V české filmové produkci jde o ojedinělý snímek, který staví na odlišných východiscích než většina ostatní české tvorby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (143)

fredisek 

všechny recenze uživatele

Škrobené dialogy, pozérské podání, ovšem ne tak mile pozérské, jaké je třeba ve filmech Xaviera Dolana, u jehož Les Amours imaginaires by se s Indiánským létem dalo vypozorovat leccos podobného (možná ta snad zdánlivá beznaděj lidí na startu dospělosti a ve finále dětství). Docela povedený konec, nesnesitelně nudné tři čtvrtě hodinové čekání na něj. Takhle lidé nežijí, takhle nemluví - to by nevadilo, kdyby se film nesnažil o civilnost a upřímnost. Ani jedné postavě (snad se světlými výjimkami Vilhelmové) se nedala uvěřit ani jedna emoce, pokud se vůbec ona postava uráčila nějakou ukázat. Nuceně umělecké, nenuceně jalové. ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Moc hezký film který rozhodně vyžaduje několik shlédnutí, aby ho člověk kompletně pochopil, Saša Gedeon je mistr v točení scén, kde se zdánlivě nic neděje. Je skvěle natočený, spousta nádherných záběrů, některé s výborným osvětlením. Postavy byly všechny neuvěřitelně lidské a jejich dialogy velmi realistické. Herecké výkony byly dobré, i hudba celkem ušla, ale nebyla ničím výrazná. 8/10 ()

Reklama

Karin.Kiss 

všechny recenze uživatele

Někdy si myslíš, že tě nemá nikdo rád. Minimalistický príbeh o tichom súperení dvoch dievčat, skvelo zahratý a poeticky natočený. Sympatický charakter Kláry Issovej, ktorá nevie, čo chce či nechce. Jej problém je neskôr založený na tom, čo všetci v priebehu filmu tušíme - že krátke vlasy nie sú tou správnou cestou. A tie dialógy, ako z inej planéty! 5* ()

Pekisan 

všechny recenze uživatele

Se zblizuj, nikto ti nebrani. - Se zblizuju. - Se zblizuj. - Se zblizuju, ale ty se nezblizujes. - Ja se zblizuju, bud klidnej:)) Peklo prazdnych pubertlanych dialogov na dedine. Takto to muselo a urcite aj stale vyzera, niekde na vidieku pocas dlhych nudnych letnych prazdnin. Film som si zohnal hlavne kvoli scene s vanou, ale nesklamal ani zbytok. Na okraj len tak perlicka: Klara Issova mala pocas nakrucania nieco medzi 15-16 rokmi. Klobucik dole za odvahu a vykon. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Věrně vykreslené vesnické ovzduší, zejména tamější zábava (Brutus), ovšem s těmi všezaplňujícími dialogy "o ničem" to je trochu přehnané a nedůvěryhodné; po dvaceti minutách jsem dokázal odhadovat odpovědi na otázky postav mezi sebou a předříkal jsem, co kdo bude povídat, přestože jsem film viděl jen jednou. """ -Došlo k něčemu? -K čemu jako? -Kam ste došli? -Kam jako? -No jestli něco bylo? -Nic. -Nic? -Nic. """ A tohle poslouchat po celých 65 minut? (Naštěstí je to tak krátké.) Kdepak, chcete-li film z vesnického prostředí, radši se mrkněte na mnohem povedenější, pestřejší a barvitější Divoké včely. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Kapela, která hraje na zábavě, na níž se hrdinové filmu vydávají, je rakovnická skupina Brutus. (rakovnik)
  • Tento krátký český film od S. Gedeona byl natočen na motivy novely amerického spisovatele F. S. Fitzgeralda (1896-1940) "Bereniké stříhá vlasy". (Soníto)
  • Natáčení probíhalo ve Mšeně a Skalsku na Mladoboleslavsku, filmovalo se také na staré železniční trati Skalsko-Dolní cetno. (M.B)

Reklama

Reklama