Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (242)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nic Pizzolato je bezpochyby pan scenárista, ale když vezmu v potaz, že seriál na mně nezanechal jakoukoliv zapamatovatelnou stopu (ať již emocionální či formativní), tak musím přiznat, že True Detective zas taková kvalitativní pecka ve skutečnosti není. Přesto jde o solidní kriminálku zastřenou v melancholickém hávu krize středního věku. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobře, máme tady zajímavý případ v zajímavém bažinatém zapomenutém prostředí Spojených států Praise the Lord Amerických. Ten případ a příběh zase tak orgasticky zajímavý není, vlastně je to jen přehoz přes to hlavní - a tím jsou oba detektivové. Minulostí zkroušený a vyšinutý McConaughey se správným poldou a chabým manželem Harrelson. Oni dva a okolní prostředí jsou tím jediným a výborným na tomhle mini-seriálu. Trochu mi tam během těch osmi dílů chyběla ta sžíravá nutnost do toho všeho znovu jít a zabránit tomu. Přišlo mi, že se o tom mluví, že postavy občas šokovaně zakřičí, ale stále tam chyběl od oficiálního uzavření případu nějaký apel, proč by to mělo pokračovat dál. A taky jsem se těšil na vícero Coleových nakousnutých halucinací. Je to lehce nadprůměrná kriminálka obsazená skvělými herci, ale vyhořelé kostely tomu zasvěcovat nebudu. ~ 3,5* ~ PS: Co je sakra "vědomá flákota"? ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povedené, o tom žádná - herecké výkony, režie a vůbec celá "filmařina" snesou nejpřísnější měřítka, cení se také odvaha scénáře místo šokujících zvratů spíše dopodrobna rozpitvat rozpoložení, povahy a zázemí dvou rozdílných detektivů spolupracujících na vyšetřování okultní vraždy a pod koberec zametených zmizení. Takováto sáhodlouhá příprava (přes polovinu dílů vypráví minulost případu pár let nazpět) je samozřejmě ve finále skvěle zúročena, hrdiny známe a záleží nám na nich. Vláčné tempo zaměřené na postavy, "metafyzické" monology a hutná atmosféra louisianských bohem zavržených dálav rozhodně nemusí sednout každému, stejně jako to, že kriminalistická práce často přešlapuje na místě a rozuzlení je reálně obyčejné (ne, nevraždil šéf, manželka, milenka, ani pětiletá dcera, pozor spoiler! :-)). Mně se seriál s každou další epizodou líbil více, ale extra geniálním a nadčasovým bych jej nenazval. ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Prvá séria prináša jednu z najzaujímavejších detektívnych zapletiek, aké som vôbec videl. Chémia medzi hlavnými protagonistami, nevyrovnanými osobami z ktorých jeden rodinu stratil a druhý kráča k tomu aby ju stratil. Doplnené o množstvo filozofických úvah a polemizovaní o fungovaní sveta, viery a tak ďalej a tak ďalej. Je sa na čo pozerať, každá epizóda prináša posun a vytvára nové a nové otázky. Nemôžem nič iné len odporučiť všetkými 5timi ()

Lima 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spojení Nic Pizzolatto a filmy není žádná hitparáda, ale v seriálech se vysloveně našel. Počínaje vynikajícím ´The Killing´ a konče tímhle osmihodinovým požitkem, jako kdybyste seděli v přepychové restauraci, ujídali prvotřídní kaviár a zalévali to padesátiletým Rieslingem. Překvapivě to TROŠIČKU, ale opravdu jenom drobet kazí Matthew svým místama přepáleným herectvím, intonací, kterou mu tolik nevěříte, ale po scenáristické stránce to nemá chybu. Příběh překlene mnoho let, přitom charakterový vývoj obou borců je uvěřitelný a v závěru to krásně graduje. Prostředí Louisiany vysloveně vybízí k nějaké redneck hnusotě, místní burani jsou správně buranští a vrah správně vrahounskej :o) A to, jak scenář chvílemi relativizuje hranici mezi dobrem a zlem je přímo požitek. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (39)

  • V první sérii pátrají detektivové po "špagetovém monstru". To skutečně existuje. Jedná se o přezdívku pro tvora s latinským jménem Bathyphysa coniferna, který žije v hlubinách a jen málokdy se ho podaří zachytit. (tb_23)
  • Scénář ke všem osmi epizodám první série má celkem 4500 stran. Série se natáčela na více než 300 lokacích, na kterých si tvůrci dali hodně záležet. Prostředí, ve kterém se příběh odehrává, totiž brali za jednu z hlavních postav. Tvůrci hledali místa s tajemnou atmosférou a industriálními prvky, vyvolávající pocit samoty, a shodou okolností spoustu takových míst našli právě v Louisianě, kde se i příběh odehrává. (jerry12)
  • Vrah čerpá inšpiráciu pre svoje zločiny z knihy poviedok "The King in Yellow" od amerického autora Roberta Williama Chambersa. (Eoin)

Reklama

Reklama