Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (242)

movieband 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Man is the cruelest animal." Seriál má skálopevnou, nekompromisní a tvrdou atmosféru, která se člověku, spolu s dějem, solidně vryje pod kůži. Surovostí mi to připomíná Fincherovo Sedm. Herecké duo, než je McConaughey a Harrelson nemohlo být v tomhle případě lepší (výkony obou herců jsou perfektní, avšak McConaughey zastiňuje všechny ostatní svým filozofujícím vyšetřovatelem - dle mě jeho nejlepší role). Oba herci mi jsou hodně sympatičtí a mám je rád od té doby, co jsem každého z nich viděl ve filmu, takže jejich účast na jednom seriálu mě hodně potěšila. Na první sérii se mi hodně líbila bezchybná propracovanost scénáře a hlavně (!) psychologie postav (konkrétně postava samotného Rusta, který mě totálně přikoval do křesla). Celá detektivní zápletka se motá kolem záhadných, rituálních vražd, na které jsou nasazeny dva úplně odlišené charaktery detektivů (o to víc je zajímavější sledovat probíhající vyšetřování, které se se samotným divákem vůbec nemaže). S každým dílem stoupá napětí, otevřené konce dílů diváka nenechají v klidu, tudíž je téměř nemožné se od seriálu odtrhnout a ponurost diváka drtí díl po dílu. Pizzolattovi se musí nechat jeho vyšperkovaný scénář, ve kterém člověk nenajde jedinou chybu nebo nelogičnost v ději. O to víc je divák v závěru překvapen, protože závěr sedmé epizody je jen slabý předvoj toho, co za psychojízdu pro diváka nachystal Pizzolatto s Fukunagou v osmé epizodě. Během těch osmi dílů si člověk užil nejen napínavou a zajímavou detektivku, ale taky perfektní technickou stránku filmu, kde bych dal minimálně nominaci za kameru a zvuk. První sérii True Detective už těžko něco překoná. Pro mě srdeční záležitost. 1. série - 100% ()

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších kriminálních seriálů posledních let. Jeho rozjezd i vyprávění je pozvolné. Hlavní postavy jsou ale charismatické včele s Mathew McConaughey. Díky tomu a typicky americké jižanské přírodě se mi první série vryla pod kůži. Atmosféra toho všeho je natolik osobitá, že Temný případ nezapadne mezi jiné detektivní seriály. Tleskám tvůrcům a zvláště osobité režii Caryho Fukunagy. 95% ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál, který mě nadchnul v každém svém aspektu. O Temném případě jsem již dva roky četl samé ódy, jak výborné je to dílo. Až teď jsem ho konečně viděl. Nic Pizzolato zajistil perfektní scénář, dialogy byly vyšperkované na úplné maximum a přiznávám, že jsem se za celých osm dílů vůbec nenudil. Atmosféra a samotné pojmutí filmu old-school způsobem mi v některých chvílích bralo skoro až dech. Dva hlavní představitelé se předháněli o to, kdo z nich zahraje lépe. Možná o trochu lépe ztvárnil svou roli McConaughey, u něhož mi jeho filozofická zamyšlení a samotné rozhovory v podobném duchu s Harrelsonem přišly velmi vtipné. Líbilo se mi, jak byl seriál pojat mystičným a hlavně tajemným způsobem. Takových děl moc není, a proto jsem to s radostí uvítal. I když jsem se tolik akčních sekvencí nedočkal, tak se mi seriál opravdu zalíbil. Kdo má rád postupně hustnoucí atmosféru, která na konci vygraduje neskutečným způsobem, přijde si zde na své. Uvidíme, co přinese druhá řada. První řada si ode mě odnáší 95 % ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Absolutní seriálová špička. Ne, že by šlo o něco prudce originálního, jen je to strašně dobře napsané a natočené. Hrdiny si zamilujete, McConaughey a Harrelson neskutečně válí, dialogy jsou čirá radost, atmosférou vás to div nezadusí a návštěvu buranského amerického jihu si připíšete na seznam toho, co chcete stihnout před smrtí. A znělka je luxus nejluxusnější. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

17.1 2014 - Ano ohodnotil jsem to příliš brzy a řekl jsem si, že budu průměrovat, nakonec jsem však nemusel a hodnocení jsem ponechal. Nyní (23.3.) jsem s několikatýdenním skluzem konečně první řadu dokoukal. Naprosto chápu nadšení všech, které seriál baví a jsou z něj úplně nadšení, ostatně nepopírám, že se u mě takové chvilky také objevily. Celkově mi ale seriál nepřišel nijak extra kulervoucí. Hned vysvětlím. To, že od prvního dílu seriál pozvolna vypráví jeden velký příběh dvou poldů a nesnaží se nijak extra tlačit na pilu, rozhodně není chyba a ani já to tak neberu. Asi je to moje chyba, protože těch seriálů sleduju opravdu hodně a ty dobré se snažím odlišit právě tím napětím a takovou tou potřebou si ihned pustit další díl, což se u mě dostavilo tentokrát jen občas. Vzpomněl jsem si na druhou řadu Dextera, která mě naprosto uzemnila a něco ve mě zanechala po každém epickém dílu. Zato Temný případ na to jde pěkně zlehka a pozvolně nabaluje jednu případovou vložku na druhou a to velice komorním způsobem, který je vystřídán až velice napínavým finále, což mě prostě malinko zklamalo. Nic to však nemění na tom, že je True Detective naprosto výborně zpracovaný, zrežírovaný a v neposlední řadě skvěle zahraný krimi thriller, který si ten povyk kolem toho bezesporu zaslouží. Matthew McConaughey, Woody Harrelson - bomba prostě oba dva, ani jednoho jsem dosud neviděl v takové herecké poloze a oba to zahráli skvěle; je prostě vidět, že když je dobrý režisérský dohled, tak to prostě jde. Na druhou řadu se těším samozřejmě hodně a zároveň se trošku bojím, bude se totiž jednat o jiný příběh a to je vždycky nejistota, avšak HBO ještě nezklamalo, tak uvidíme. A myslím, že konečně po deseti letech nadešel správný čas na opáčko. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (39)

Reklama

Reklama