Reklama

Reklama

Vinnetou - Rudý gentleman

  • Západní Německo Winnetou - 2. Teil (více)
TV spot

Pokračování dobrodružného příběhu o přátelství indiánského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda. V kraji řádí Forresterrova banda vrahů, která vypaluje indiánské vesnice a neváhá zmasakrovat kolonu přistěhovalců, aby tak poštvala bílé proti indiánům. Náčelník Apačů Vinnetou a jeho pokervní bratr Old Shatterhand naopak chtějí uzavřít příměří mezi indiány a bílými. Pokrevní bratři vypracují mírový plán s vojáky a indiány kmene Assiniboi. To však není po vůli Forrestovu gangu, který se pokouší překazit plán všemi prostředky. V době mise se Vinnetou zamiluje do náčelníkovy dcery Ribanny, která která jeho cit vroucně opětuje. Náčelník Apačů však není jediný, kdo půvabnou indiánku miluje. Také mladý poručík Merril je okouzlen její krásou a chce ji za ženu. Jejich svazek má být zpečetěním přátelství mezi vojáky a indiány, a tak je mu Ribanna kmenem přislíbena... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (277)

otík 

všechny recenze uživatele

Vinnetou se nám zamiluje a podobně jako brácha Olda ostrouhá. Nu což, ještě že je tu spousta padouchů, které je nutno neustále sledovat, a tak není času myslet na životní lásku. Příběhově už to není to pravé ořechové, stále je to dobré, ale už velmi jednoduché, strohé, obyčejné. Ale stále pěkné a rozumově přijatelné! Spoustu pravých výbuchů musí tomuto filmu závidět většina dnešní akční produkce. Ve vedlejší roli nemá možnost zářit začínající Terence Hill, ale přesto jeho postava k zapamatování je. Po Ellen ve Stříbrném jezeře Karin Dor v jiné roli této série, tentokrát Vinnetouovy milé Rybany. Lehký nadprůměr v rámci série. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Rozprávka pre stredne staré deti, ktorá má v sebe to čaro, že si ju opäť a znovu pozrú všetky generácie. Dobrodružstvá náčelníka Apačov a jeho „brata“ Old Shatterhanda sa síce miestami výrazne odkláňajú od pôvodného románu Karla Maya, ale patria asi k najúspešnejším filmom nemeckej produkcie. Herci ako Pierre Brice, Lex Barker, či Karin Dórová (Ribanna) síce natočili aj ďalšie filmy, ľudia si ich už asi nastálo budú spájať s winnetouovkami. Hoci tento diel nedosahuje kvality Pokladu na Striebornom jazere, nechýbajú mu zločinci (Klaus Kinski), či komediálny zberateľ dobrodružstiev lord Castlepool. Vo filme sa objavuje aj Gojko Mitić, neskorší indiánsky hrdina mnohých filmov. Snímka je plná pátosu, ale dobro víťazí nad zlom. A to je hlavné. Howgh. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

V tomto díle se partička povedených traperů v čele s náčelníkem Apačů Vinnetouem a jeho bílým bratrem Old Shatterhandem vydají zachránit mladou bledou tvář poručíku Merrillovi, který se ale zabouchne do Rybanny, která je ale udělaná do Vinnetoua. A Old Shatterhand, který si zas myslí na mrtvou Nšo-či, nám tak uzavírá tento milenecký lichoběžník. Přesto se všichni tři tak nějak spřátelí a spojí síly proti prohnanému Forrestovi, kterému nejde jen o ropu. S pomocí celého kmene Assiniboiců vrcholí bitva v jejich tajných jeskyních. Film patří do hvězdné trojice mayovek a dokonce tu máme možnost vidět mladého Terence Hilla anebo Klause Kinského. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí klasika. Tenhle díl jsem jako malý měl nejradši. Asi proto, že zde nikdo důležitý nezemře a nikdo se nerozhádá. "Ribanna mluví tiše, ale Vinnetou ji přesto uslyší. Protože už není cizinec." "I Vinnetou má ústa tichá, ale jeho srdce volá." "A co volá jeho srdce?" "Ribannu." (130.) ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

U Pokladu na stříbrném jezeře jsem hodnocením nad tři hvězdy pro jistotu ještě šetřil pro film uzavírající svatou Vinnetuovskou trojici: Rudého gentlemana. A to vyplatilo se. Byl to už můj třetí prázdninový večer s Vinnetuem a tak už jsem si na něj zvykl a vlastně se mi začíná i líbit. Pořád se neplánuju přidat k indiánům ale už se těším až zazní legendární hudba, Vinnetou s Oldem Shetrhandem se budou prohánět na koních a zase na všechny padouchy vyzrajou. Čím dál víc mi to příjde romantické a už s tím začínám pomalu i souznit. Zde navíc byla skutečná romantika mezi Vinnetuem a krásnou Rybannou, které se nakonec Apač vzdal za oběť vytouženého míru mezi bílými a indiány. I tato myšlenka mě v i coby spíše náročného diváka i  rámci naivního oddychového ale poetického dobrodružství zasáhla. A přestože bych ve filmu našel pořád velké limity, jestli mám někdy u Vinnetua jít nad průměrné hodnocení, tak právě tady. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (37)

  • Před přepadením jeskyně se objevuje záběr na indiány, kteří se spouštějí po lanech u vodopádů. Stejný záběr byl použit ve filmu Poklad na Stříbrném jezeře (1962), a to rovněž před závěrečnou bitvou. (DecentFellow)
  • V průběhu natáčení se přihodilo mnoho úrazů, které byly většinou způsobeny pádem z koně. Pět komparsistů utrpělo vážné popáleniny při požáru v New Venangu, přestože měli na sobě azbestové obleky. (hippyman)
  • Místa natáčení: Jugoslávie: Grobnik Polje u Rijeky, Plitvická jezera, Platak u Rijeky, Stobreć u Splitu, Solin u Splitu aj. Závěrečná část se natáčela ve dnes již slovinských jeskyních Postojna jama. (hippyman)

Reklama

Reklama