Reklama

Reklama

Vinnetou - Rudý gentleman

  • Západní Německo Winnetou - 2. Teil (více)
TV spot

Pokračování dobrodružného příběhu o přátelství indiánského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda. V kraji řádí Forresterrova banda vrahů, která vypaluje indiánské vesnice a neváhá zmasakrovat kolonu přistěhovalců, aby tak poštvala bílé proti indiánům. Náčelník Apačů Vinnetou a jeho pokervní bratr Old Shatterhand naopak chtějí uzavřít příměří mezi indiány a bílými. Pokrevní bratři vypracují mírový plán s vojáky a indiány kmene Assiniboi. To však není po vůli Forrestovu gangu, který se pokouší překazit plán všemi prostředky. V době mise se Vinnetou zamiluje do náčelníkovy dcery Ribanny, která která jeho cit vroucně opětuje. Náčelník Apačů však není jediný, kdo půvabnou indiánku miluje. Také mladý poručík Merril je okouzlen její krásou a chce ji za ženu. Jejich svazek má být zpečetěním přátelství mezi vojáky a indiány, a tak je mu Ribanna kmenem přislíbena... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (277)

Terva 

všechny recenze uživatele

Scénář : Harald G. Petersson Kamera : Ernst W. Kalinke Hudba : Martin Böttcher Hrají : Pierre Brice ( Vinnetou ), Lex Barker ( Old Shatterhand ), Anthony Steel ( Bud Forrester ), Karin Dor ( Ribanna ), Klaus Kinski ( David Lucas ), Renato Baldini ( Col. J.F. Merril ) a v neposlední řadě i Terence Hill jako Robert Merril. Slavný autobus ve filmu už snad viděl každý, nebo ne ? ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru nejzdařilejší filmová mayovka. Šálek dobrodružné indiánky je po okraj plný děje, zajímavých zvratů plných emocí (Rybanin nečekaný sňatek), pevných charakterů (Olda bránící svého koně) a nefalšované jugoslávské romantiky. Rudý gentleman je pěknou ukázkou toho, že různé národy, lidé s různou barvou pleti, mluvící jinými jazyky, nikdy nezvládnou žít pohromadě na jednom území. Tento známí fakt je sice prezentován dětským, až naivním způsobem, ale je pochopitelný pro všechny. K plusu Rudého gentlemana je třeba připočíst ještě téměř žádný výskyt titulování se "bratře" a vůbec absenci kýčovitých dialogů. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Platí všetko, čo som napísal o prvej časti. Aj napriek tomu, že je asi zo slávnej trilógie najslabší, ja ho mám možno aj najradšej, pretože tu neumierajú krásne ženy a ešte ani Vinnetou. Ešte tu máme Klausa Kinského a Terence Hilla, takže hodnotenie je jasné. Či ale nájdem aj v mojom veku a neskôr ešte odvahu absolvovať tieto filmy znova, skutočne netuším. Už je to predsa len dlhá doba. A keďže sme to všetci videli desať krát, ani to už možno nemá zmysel. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

No viem si predstaviť, že keby bol rebríček posunutý o dvadsať rokov dozadu, bol by film v top priečkach hodnotení. A tak sa deje to, že od mladej generácie sa vinnetouovkám toľko uznania nedostáva. Ja našťastie medzi nich ešte nepatrím a som rád, že televízia ich ešte stále pravidelne zaraďuje do vysielania. A vždy sa budem tešiť. Winnetou a parťákom Old Shatterhandom sú proste zosobnenie niečoho, čo sa mi bude vždy páčiť. A hudba. Tú tu budem spomínať stále. 85%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Romány Karla Maye kde vystupuje náčelník Apačů Vinnetou jsem přečetl asi všechny. Tudíž mohu tvrdit, že stejnojmenná kniha s tímto filmem má společného...no, skoro nic (to sice všechny díly, ale tady ještě méně). Ale řekněte mi, koho by to švalo, když je to tak krásný film!? Celý příběh je sice výtažek z více knih (stejně jako ostatní díly v sérii), ale Vinnetou se právě zde ukázal nejvíce jako Rudý gentleman. Zpočátku zachrání krásnou Rybanu před nebezpečným medvědem. Posléze se do ní zamiluje, ale dokáže přenést přes srdce když se vdá za poručíka Merilla kvůli zpečetění míru mezi indiány a bílými osadníky. Co se týče záporáků, hlavního padoucha Forestera mírně zastiňuje padouch číslo dvě Luka. A navíc se zde objeví snad všichni hrdinové od Stříbrného jezera (vlastně kromě Sama Hawkinse). A ještě, právě zde jsem viděl prvně Terence Hilla. Dost slov. Prostě kult a klasika. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (37)

  • Mezi 73 snímky promítanými v sezóně 1964/65 v Německu obsadil Vinnetou – Rudý gentleman první místo. (hippyman)
  • Natáčení tábora Assiniboinů se neobešlo bez malého problému: nacházel se uprostřed zimního sportovního areálu a kameramani tedy museli dávat dobrý pozor, aby se v záběrech neobjevil lyžařský vlek. (hippyman)
  • Jediný film série, v ktorom sa vôbec nevyskytuje Sam Hawkins (Ralf Wolter). (ČSFD)

Reklama

Reklama