Reklama

Reklama

Vinnetou - Rudý gentleman

  • Západní Německo Winnetou - 2. Teil (více)
TV spot

Pokračování dobrodružného příběhu o přátelství indiánského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda. V kraji řádí Forresterrova banda vrahů, která vypaluje indiánské vesnice a neváhá zmasakrovat kolonu přistěhovalců, aby tak poštvala bílé proti indiánům. Náčelník Apačů Vinnetou a jeho pokervní bratr Old Shatterhand naopak chtějí uzavřít příměří mezi indiány a bílými. Pokrevní bratři vypracují mírový plán s vojáky a indiány kmene Assiniboi. To však není po vůli Forrestovu gangu, který se pokouší překazit plán všemi prostředky. V době mise se Vinnetou zamiluje do náčelníkovy dcery Ribanny, která která jeho cit vroucně opětuje. Náčelník Apačů však není jediný, kdo půvabnou indiánku miluje. Také mladý poručík Merril je okouzlen její krásou a chce ji za ženu. Jejich svazek má být zpečetěním přátelství mezi vojáky a indiány, a tak je mu Ribanna kmenem přislíbena... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (277)

BMW12 

všechny recenze uživatele

Wow Terence Hill! Tak to je tedy překvápko, že se zde objevuje. Už za mlada to byl sympaťák, jen škoda, že přebral Vinnetouovi Rybanu. Jinak i druhý díl Vinnetoua je vynikajicí, parádní lokace (film začíná velkými vodopády), kostýmy, hudba, herecké výkony i zápletka. Samozřejmě Pierre Brice v roli Vinnetoua a Lex Barker v roli Old Shatterhanda jsou výteční jako v každém filmu s jejich postavami. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Po smrti svojho otca sa stal vodcom Apačou Vinnetou. Jeho prioritou sa stáva nastolenie mieru medzi indiánmi a bielymi kolonizátormi. Ten je podmienený svatbou Ribanny, dcéry náčelníka jedného z mocných kmeňov a mladého poručíka Roberta Merrila, syna veliteľa americkej vojenskej pevnosti. Tento manželský zväzok má upevniť mierové spolunažívanie. Ribanna je však zamilovaná do Vinnetoua. On ju rovnako vrúcne miluje, ale zároveň chápe, že sa jej musí vzdať. Tak prináša mieru obeť, ktorá zhasila všetku radosť v jeho srdci. Preto sa radšej vrhá do boja, spoločne so svojim pokrvným bratom Old Shatterhandom, proti bande Buda Forrestera. V záujme tohto nebezpečného banditu je znova rozpútať vojnu proti domorodému obyvateľstvu. Naivne idylický western, či skôr indiánka, natočený podľa románu nemeckého spisovateľa Karla Maya. Pierre Brice je v titulnej úlohe výborný. Charizmatický Vinnetou. Taktiež aj Lex Barker je skvelý. Dodáva postave Old Shatterhanda špecifické rysy Pištoľníka. Do príbehu sa vracia aj komická postavička známa z "Pokladu na Striebornom jazere" Škót Castlepool. No už nie ako lovec vzácnych motýľov, ale ako zberateľ dobrodružstiev. Parádny je i Klaus Kinski ako záporák Luke. A potešila ma aj prítomonsť vtedy mladučkého Terence Hilla, ktorý stvárnil postavu Roberta Merrila. Film "Vinnetou - Červený gentleman" je príjemná oddychovka. *** ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadá, když zaváháte ... neboť kdo zaváhá, tomu může jeho vyvolenou hravě vyfouknout konkurence. Na druhou stranu - nemůžete čekat, že veliký náčelník Apačů jen tak zuje mokasíny, navlékne bačkory a bude vysedávat u rodinného krbu ... pardon: u rodinného ohniště. V každém případě i tenhle snímek přes svou nespornou prostoduchost stejně neúnavně jako svědomitě střeží nezaměnitelnou atmosféru dávných (a třeba i nedávných) klukovských i holčičích dobrodružných výprav na širé prérie a do hlubokých kaňonů Divokého západu, kde se znovu a znovu v báječně přehledném černobílém světě spolu potkávají a soupeří dobro a zlo, šlechetnost a podlost, statečnost a zbabělost - a v neposlední řadě i láska a nenávist. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Tohle už s žádnou Mayovou předlohou nemá nic společného. Nicméně indiánka je to pořád pěkná. Tentokrát se zamiluje Vinnetou, ale v zájmu vyššího principu mravního musí ustoupit Terencovi Hillovi. Jo, tady asi najdeme nejvíc pozdějších hvězd. Hill, tehdy ještě Girotti, tu bohužel nemá Spencera, ale zato je tu ještě Klaus Kinski a v malé roli Gojko Mitič. Hlavní padouch není tentokrát až taková třída, ačkoli proti tomu, co přišlo později, je ještě prima, ale Kinski, i když s malým prostorem, vládne. Jinak Olda je proti prvním dvěma filmům poměrně v pozadí, což je trochu škoda. Tady už se to vyloženě soustředí na Brice, který z těchhle dvou byl vždycky ten nudnější (pozor, mám ho rád, to jo! Ale Barkera radši). Pořádně si prohlédněte výbuch naftového vrtu, uvidíte ho ještě mockrát. A i tady už se objevuje pár starších záběrů z Pokladu... Jinak asi jediný film se Shatterhandem, kde není Sam Hawkens. Vlastně mi tu ale ani nechybí. "Ač jsem tělem i duší pravý Skot, koupím si tři tyto klobouky!" ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po smrti svého otce stal se náčelníkem všech Apačů žijících na rozsáhlých lovištích mezi Texasem a novým Mexikem mladý Vinnetou. Dobyvatelé ze všech končin světa pronikali do dalších a dalších území a jejich bezohledný postup hrozil rozpoutat novou válku rudých proti bílým. Vinnetou považoval za své životní poslání zabránit těmto hrůzám, které mohly znamenat zánik všech indiánských kmenů. Chyba: Když jde Vinnetou s Rybannou do jeskyně, tak si můžeme všimnout (ještě předtím, než do ní vstoupí), že má šaty a "holé" nohy. V následujícím záběru uvnitř jeskyně už má nejen šaty, ale také kalhoty či tak něco (zkrátka už nemá holé nohy). ()

Galerie (60)

Zajímavosti (37)

  • Grizzlyho, který ohrožuje Ribannu (Karin Dor), představovala cirkusová medvědice z Hamburku jménem Peggy, doprovázená ještě kolegy Mundim a Peterem. Medvědům bylo devět let, vážili 600 až 800 kg a měřili 2,3 metru. Klíčové scény ovšem zahrál (v kožichu) jejich cvičitel Rudi Althoff, protože se režisér Harald Reinl příliš obával nešťastné náhody. (hippyman)
  • S návštevnosťou 12 292 884 divákov sa jedná o tretí najnavštevovanejší film v československých kinách vôbec. (Raccoon.city)
  • Před přepadením jeskyně se objevuje záběr na indiány, kteří se spouštějí po lanech u vodopádů. Stejný záběr byl použit ve filmu Poklad na Stříbrném jezeře (1962), a to rovněž před závěrečnou bitvou. (DecentFellow)

Reklama

Reklama