Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

špaček421 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že byl tenhle díl lepší než Petrolejový princ, nicméně... ne o moc. Lidi si stěžovali, že Vinnetou hraje čím dál menší roli. Tak tady ubrali roli i Old Shatterhandovi, který se v podstatě jen mihne. Jinak, scénář opět napsal Denger, takže to s Mayem nemá nic společného. Tím nemyslím jen po dějové, ale především po myšlenkové stránce. Spory indiáni vs. běloši nikdo už neřeší, je tu velká banda, která jde po zlatě a terorizuje všechny. Bandu vede naprosto nezajímavý chlap, ve skutečnosti je ale řízena jeho drzým podřízeným. Ten šéfa před koncem sám oddělá, nicméně nabízí se otázka - proč to neudělal dřív? A jsou tu další věci, ze kterých mi vstávaly vlasy na hlavě. Old Shatterhand sám přinutí zajaté, aby všechno banditům vykecali a tím vlastně dali děj do pohybu. Götz George (ve svém nejprotivnějším módu) se vetře do bandy, nikomu není podezřelý a uprostřed přestřelky, během které podle autorů pomáhá Vinnetouovi, pošle bandity tajnou chodbou hrdinům přímo do zad! A bandité toho nevyužijí, Vinnetoua nezastřelí, prostě utečou... Následně je George prozrazen, tak dá šéfovi pěstí a uteče - přičemž banda si dál dělá svoje a nikoho to nezajímá... Není nic snazšího než unést lidi z tábora Kiowů - mimochodem, nebyli to úhlavní nepřítelé Apačů? Tady jsou to Vinnetouovi přátelé. Já bych se ani nedivil, kdybych před touhle Mayovkou viděl logo Cannon. To je podobnej vejplach, jako dělali v osmdesátkách Golan s Globusem. "Dnes se setkám s Vinnetouem v Údolí černých bobrů." ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak víš jak, je to sice už hodně, hodně, hodně jinačí než první díly, ale pořád se tam na koni projíždí Olda s Vinetůem. Takže není vůbec snadný tomu dát míň jak čtyři hvězdy. Kdyby tam nebyli tihle dva uličníci, tak bych s čistou hlavou mohl říct, že je to celkem slušná srágora :o). Tady je sice spousta zlata, pomsta, zrada, láska, ale už to nemá takový správný kouzlo. Co mi nejde do hlavy, tak proč tam cpali pořád stejný herce jako do jinejch Májovek. Mladej Šimanski a další okoukaný vedlejší role... No, asi prostě nebylo tolik kvalitních herců nebo nevim. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Další májovka, na které je zřejmě nejzajímavější skutečnost, že Shatterhand tak mocně volá po krvavém ztrestání zločinecké organizace, která ovládla kraj a sadisticky terorizuje jeho obyvatelstvo. Lákavá vidina bohatství může zpřetrhat i stará přátelství. Nebo přesněji řečeno: tam, kde je možnost nabytí obrovského majetku, tam je okamžitě falešné přátelství nahrazeno záští, závistí a zákeřností. Ústřední dvojice hrdinů je klasická. Ochotný, moudrý a laskavý Apač Vinnetou (Pierre Brice s hlasem Thomase Eckelmanna) a uhlazený ochránce slabých a nevinných Old Shatterhand (Lex Barker s hlasem Gerta Günthera Hoffmanna). Zajímavou postavou je mladý a zamilovaný Jeff Brown (dobrý Götz George), který přináší nadhled, humor a odvahu. Ženský půvab vnáší do příběhu mladá míšenka Apanači Haller (Uschi Glas), která nerozumí mamonu peněz. Velitelem zločinecké organizace je opatrný a tvrdý Curly Bill (Ilija Džuvalekovski s hlasem Klause W. Krauseho), kterého doplňuje ambiciózní, sadistický a hamižný Judge (Miha Baloh s hlasem Michaela Cramera). Z dalších postav: Shatterhandův věrný přítel v boji za spravedlnost Sam Hawkens (Ralf Wolter), čestný a těžce zkoušený Apanačin otec Mac Haller (Walter Barnes s hlasem Arnolda Marquise), Hallerova indiánská manželka Mine-Yota (Marija Crnobori s hlasem Inge Landgut), malý neposeda Happy (Marinko Ćosić s hlasem Mathiase Einerta), dvojice hamižných bývalých Hallerových kamarádů Sloan (Petar Dobrić s hlasem Jochena Brockmanna) a Pincky (Vladimir Leib s hlasem Hanse W. Hamachera) a majitelka domu sociálních služeb Bessie (Nada Kasapić s hlasem Agi Prandhoff). V příběhu se to výbuchy dynamitem jen hemží. Rána je střídána další ránou. Peníze štěstí nemusí sice přinést, ale můžou ho přiblížit. I vlak lze použít jako zbraň proti zloduchovi. Dobro a spravedlnost vítězí, láska se může v poklidu rozvíjet a obyvatelé se mohou navrátit ke svému spokojenému životu. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Otravná, preafektovaná a nechutná báchorka v každom smere. A ešte si dovoľuje vycuciavať sto-krát obohraté ústredné Böttcherove motívy a oprašovať demytizáciu divokého západu optikou politického východu. Na pôvodnú ságu sa dalo aspoň pozerať (dokonca je právom nadhodnotená), takéto pásové vývary mrhajú to dobré, čo vzniklo a známe postavičky strácajú na svojej hodnote vlastnými chybami ... ()

Tosim odpad!

všechny recenze uživatele

Režisérsky (jak levná TV inscenace), scénáristicky (ten film snad nemá scénář, je to jen série výbuchů) i herecky...naprostá sračka. Brice a Barker ani svým charismatem nedoženou tuhle nedomrlost. Navíc Old Shatterhand, podněcující k násilí, jde dokonale proti duchu postavy. Jen hudba zaujme, Martin Böttcher napsal pro tento snímek snad své nejlepší kompozice. Zvěsti říkají, že se producent Wendlandt zamiloval do Uschi Glass a chtěl ji obsadit ve filmu, i když to byla prachbídná herečka. Navíc vykrádání scén z jiných mayovek bylo ostudné, Harald Phlipp v tom byl docela přeborníkem. Čímž se dostáváme k tomu, že na téhle mayovce je špatného úplně vše. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Natáčení začalo 4. dubna 1966 u Omiše, poslední klapka padla o 65 dní později, tedy 8. června 1966. (hippyman)
  • Snímek začal natáčet režisér Paul May, vedení produkce jej však pro neschopnost po týdnu odvolalo. May dostal štědré odstupné a bylo dohodnuto, že se o této události zachová absolutní diskrétnost a o jeho odvolání se nikdy v žádném tisku zpráva neobjevila. (hippyman)
  • Když byly natáčeny exploze v Rocky Townu, vznítily se některé rekvizity. Hasičům se kvůli mohutnému větru nedařilo požár uhasit, plameny postupně přeskočily i na ostatní budovy městečka a zakrátko byla velká část Rocky Townu zničena. (hippyman)

Reklama

Reklama